Pogledaj jedan post
Old 23.06.2013., 22:40   #22
Kao prvo, nekatolici MOGU upisati bilo koju katoličku školu. Po svim pravilima i statutima, mogu. Drugo je pitanje da li to žele. Nekima smeta npr molitva prije i poslije nastave.

Drugo, katoličke škole su zaista cijenjene svuda u svijetu, jer zaista pružaju kvalitetan rad i red.jako puno se sa djecom radi, van nastavnih predmeta. Profesori nisu nužno vjernici, iako se nastoje takvi izabrati, ali to nije uvjet. Tako da će nastava iz biologije, matematike ili bilo kojeg drugog predmeta ići po uobičajenom planu i programu... Ne vjerujem da netko ovdje zaista misli da se u planu i programu iz npr biologije nešto ustvari mijenja samo zato što je školi osnivač crkva, svaki nastavnik u bilo kojoj školi, pa tako i katoličkoj mora završiti obrazovanje koje traži država.ništa manje od toga.. Ali da se radi puno više na promicanju ne nasilja, altruizma i pomaganja, radi se i to je činjenica. 6. razred sam završila u engleskoj i tad sam prvi put doživjela što znači kad netko pohađa katoličku školu, kakve su one imale rezultate i kakav ugled. I ne, nisu ih pohađali samo katolici, uostalom, katolici su u engleskoj u manjini.

Ja sam završila katoličku srednju školu i mogu potvrditi da je rad s nama učenicima i odnos profesor-učenik bio znatno drukčiji nego u ostalim školama. A mogu i potvrditi da se ne upisuju samo katolici jer je u mom razredu bilo protestanata i oni su npr sudjelovali u molitvi prije nastave (nisu molili ali su stajali s nama), bili su oslobođeni nastave na svoje blagdane i nisu s nama morali slaviti katoličke blagdane ako nisu htjeli.

I zadnje, dijete mi pohađa katolički vrtić i prema onome što čujem i vidim od svojih prijatelja i kolega čija su djeca u državnim/gradskim vrtićima, mogu reći da se sa djecom u takvim vrtićima radi zbilja drukčije nego inače. A vjerovatno ima i do toga da tamo ne želi svatko upisati svoje dijete jer svatko zna što je vjerski vrtić, ali se zaista primjeti razlika u pristupu djeci, onome što ih se uči o toleranciji, nasilju, međusobnom pomaganju. Djeca su daleko od bilo kakvog nasilja, puno su staloženija i raspoloženija, puno se trudi oko međusobnog ophođenja itd..točno se vidi razlika između djece u našem vrtiću i djece koja su u državnom. Pretpostavljam da kukolja ima svuda, ali prema odgojno obrazovnim institucijama koje je osnovala Crkva a koje sam ja prošla i koje prolazi moje dijete, ja imam samo riječi hvale


Što se tiče naših privatnih škola koje se plaćaju.. Jednom mi je prijateljica ispričala kako joj je ravnateljica te jedne privatne skole u kojoj je radila rekla da ona (moja prijateljica i profa tamo) nije tu da njih uči znanju nego da ih pripremi za visoko društvo...

Zadnje uređivanje extreme : 23.06.2013. at 22:49.
extreme is offline  
Odgovori s citatom