Pogledaj jedan post
Old 28.08.2013., 23:31   #28
Od početka nove školske godine u Hrvatskoj će oko 140 tisuća djece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola dobivati besplatno kao dodatni obrok svježe voće i povrće. U europski program Shema školskog voća, kojim se promiču zdravije prehrambene navike kod djece, uključeno je 836 od 878 osnovnih škola i obuhvaćeno više od 138 tisuća učenika.

Školama će voće i povrće dostavljati 15 dobavljača koji su ispunili uvjete iz javnog poziva, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Na popisu prihvatljivih proizvoda u Hrvatskoj su jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, mandarine, trešnje, jagode, rajčice i mrkve, doznaje Hina u Ministarstvu poljoprivrede. Neke škole odlučile su se samo za određeno voće.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je ovo prva godina provedbe tog programa. Mogle su se uključiti sve osnovne škole te se nadaju da će se one škole koje još nisu uključiti iduće godine. Ovisno o zainteresiranosti, u program će se također moći uključivati i viši razredi, a moći će se provoditi i češće, odnosno djeca bi mogla i češće besplatno dobivati voće i povrće, a ne samo svakog tjedna.

Za provedbu Sheme školskog voća na razini cijele Unije ove je godine izdvojeno gotovo 90 milijuna eura u zajedničkom europskom proračunu, od čega je Hrvatskoj namijenjeno oko 1,1 milijun eura, što pokriva tri četvrtine troškova, pa je ostatak osiguran u državnom proračunu.
__________________
Glazba ispire iz duše prašinu svakodnevnog života
manchild is online now  
Odgovori s citatom