Pogledaj jedan post
Old 21.02.2014., 22:07   #3031
Quote:
PATROCLUS00 kaže: Pogledaj post
Pa donekle je bitno, da znam sta je po formulaciji, jer najbolje je nekad pitat jednostavno, jer uglavnom ljudi spominju panicne napade, dok npr. Ameri koliko sam skuzija koriste redovno termine Anxiety attacks i Panic attacks, odvojeno, ja jos kod nas nisam cuo da je netko napisao anksiozni napadi

Sve mi je to nekako zbunjujuce, ta dva termina, jer to sto si ti opisala kao panicni, na youtube jedan lik, Amer je to nazvao Anxiety attack, i napravio animirani prikaz.

Nije da ja pratim Amere sta rade, ali meni se cini da oni puno cesce spominju anxiety attack, nego sto vidim tu kod nas...

Pa onda normalno da mi je bitno, da znam rec sta mi je bilo, jer pomjesati to dvoje mi se cini ka mjesati prehladu sa upalom pluca.
U Evropi se koristi MKB 10 , međunarodna klasifikacija bolesti, deseta verzija, znači - nadopunjava se redovito. U ovoj verziji postoji od 1990-te ali ulazi službeno 1993 godine.

U Americi se koristi DSM klasifikacija psihičkih bolesti (dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje ), dodatna oznaka IV, što se odnosi na 4-tu nadopunu iz 1994 godine.
Bila je najava da će verzija V izaći 2012 godine, da li je izašla - nemam blage.

Zašto sad ja tu izvodim bijesne gliste sa ovim podacima, međunarodna i američka klasifikacija se ne poklapaju i neki se poremećaji različito označavaju.
Naravno, to ne znači da se na isti ili barem sličan način ne liječe.
Bluzara stari is offline