Pogledaj jedan post
Old 22.04.2015., 15:38   #9905
Quote:
Laganini kaže: Pogledaj post
@roumpell
@wikiceha
U pravu ste, Kurdi nemaju snage a sigurno ni ambicija krenuti na Raqqu, ali kao što je netko jučer tu napisao, sve će ovisiti o politici. Tko zna kakvih trgovanja i dogovora može biti, a sama činjenica da ISIL sada ima granicu na samo par km od Raqqe mijenja situaciju u odnosu na granicu koja je 100km od tog grada.
Nakon Sarrina i brane Tishrin, Kurdi će sigurno krenuti istočno po M4 kako bi okružili Tall Abyad (Gire Spi) i onda se spojili sa susjednim kantonom.
To će biti interesantno, da
Kurdima je dovoljan Kurdistan, nema potrebe da proljevaju svoju krv za druge.
IS je po ovim nalazima u većini fronta u laganom rasulu?
Quote:
roumpell kaže: Pogledaj post
Osobnog sam mišljenja da će ISIL biti potučen do nogu, kako u Iraku tako i u Siriji. U toj slici koja se treba odigrati poslije toga vidim dvojedinstvo obiju država (Iraka i Sirije) i obje će teritorijalno biti ustrojene tako da dva konstrukta države (Kurdi-Babdad....Kurdi-Damask) razdijele međusobno ISILov teritorij (Sunitski) na 4 dijela.
U Iraku su upravo Kurdi ti koji bi trebali osvojiti Mosul i područje južno od njega, upravo iz razloga da postanu neko i nešto kao nezaobilazni faktor i protuteža Bagdadu a ujedno i saveznik Zapada (ne zaboravite Američke težnje za vojnom bazom kod Mosula)
U Siriji...razgraničenje istočno i zapadno od rijeke Tigris sa mogućnošću da Damask preko Tigrisa uzme teritorij uz granicu sa Irakom (pustinja ali i bogata naftom) a Kurdi na sjeveru uz Tursku zadrže preko te rijeke na zapadu ovaj svoj kanton
Takva raspodjela jamči...nepovredivost granica...polarizacija obiju zemalja...umrtvljavanje nestabilnosti (Suniti) ... jaka Američka prisutnost (u oba Kurdska dijela)
Realno, ja bi išao i na otcjepljenje kurdskih djelova.
Nisam siguran koliko su Kurdi jaki da osvajaja Mosul npr., iako bih ga volio vidjeti u njihovim rukama.
Ovo za siriju, ok iako je ova rijeka Eufrat.
Nešto slično ovome što sam nacrtao?
http://tinypic.com/view.php?pic=im2dz4&s=8#.VTegz5NIDLE
Ova svjetložuta, maksimalistička varijanta?
Quote:
pjerino1 kaže: Pogledaj post
ISIS će kad tad biti poražen ali najveću cijenu u ovom ratu će vjerojatno platiti suniti, pogotovo oni u Iraku. Relativno ih je malo a ISIS se ugnjezdio na njihovim područjima, iako treba reći ne podržavaju svi suniti ISIS. Kad će napasti iračka vojska sa šijitskim milicijama mislim da neće praviti neku razliku i sav sunitski korpus će biti u velikoj opasnosti (ne ulazim u priču koliko su sami krivi za ovu situaciju).
Kurdi su polagali pravo na oko 10 % iračkog teritorija i to je realan postotak gdje su oni u većini, bez pretenzija na dodatan teritorij. Međutim, već sada Kurdi drže oko 18% Iraka a vjerojatno će se taj postotak samo povečavati u budućnosti. Recimo, grad Kirkuk koji je sada pod kontrolom Kurda a postotak kurdskog stanovništva je oko 20%, je primjer onoga što se sada dešava (a mislim da će se nastaviti i u budučnosti, pogotovo sa Mosulom) u Iraku. Naime, ako će ISIS biti poražen a bit će, suniti će rađe živjeti u kurdskoj autonomiji (državi) nego da se nad njima iživljavaju šiitske milicije.
E sada koliko je to dobro za Kurde, nisam siguran, jer više teritorija i više stanovnika ne znači samo po sebi uspjeh, pogotovo gledajući situaciju sa sigurnosnog aspekta, suniti kad tad mogu praviti probleme.
Realno i Kurdi su suniti.
S time da pod sobom drže i većinu Asiraca (monofizitski kršćani) i još par nac. manjima. Imat će i Arape pod sobom i to je to
Odnosno njihov dio...