Quote:
Laganini kaže:
@roumpell
@wikiceha
U pravu ste, Kurdi nemaju snage a sigurno ni ambicija krenuti na Raqqu, ali kao što je netko jučer tu napisao, sve će ovisiti o politici. Tko zna kakvih trgovanja i dogovora može biti, a sama činjenica da ISIL sada ima granicu na samo par km od Raqqe mijenja situaciju u odnosu na granicu koja je 100km od tog grada.
Nakon Sarrina i brane Tishrin, Kurdi će sigurno krenuti istočno po M4 kako bi okružili Tall Abyad (Gire Spi) i onda se spojili sa susjednim kantonom.
|
To će biti interesantno, da

Kurdima je dovoljan Kurdistan, nema potrebe da proljevaju svoju krv za druge.
IS je po ovim nalazima u većini fronta u laganom rasulu?
Quote:
roumpell kaže:
Osobnog sam mišljenja da će ISIL biti potučen do nogu, kako u Iraku tako i u Siriji. U toj slici koja se treba odigrati poslije toga vidim dvojedinstvo obiju država (Iraka i Sirije) i obje će teritorijalno biti ustrojene tako da dva konstrukta države (Kurdi-Babdad....Kurdi-Damask) razdijele međusobno ISILov teritorij (Sunitski) na 4 dijela.
U Iraku su upravo Kurdi ti koji bi trebali osvojiti Mosul i područje južno od njega, upravo iz razloga da postanu neko i nešto kao nezaobilazni faktor i protuteža Bagdadu a ujedno i saveznik Zapada (ne zaboravite Američke težnje za vojnom bazom kod Mosula)
U Siriji...razgraničenje istočno i zapadno od rijeke Tigris sa mogućnošću da Damask preko Tigrisa uzme teritorij uz granicu sa Irakom (pustinja ali i bogata naftom) a Kurdi na sjeveru uz Tursku zadrže preko te rijeke na zapadu ovaj svoj kanton
Takva raspodjela jamči...nepovredivost granica...polarizacija obiju zemalja...umrtvljavanje nestabilnosti (Suniti) ... jaka Američka prisutnost (u oba Kurdska dijela)
|
Realno, ja bi išao i na otcjepljenje kurdskih djelova.
Nisam siguran koliko su Kurdi jaki da osvajaja Mosul npr., iako bih ga volio vidjeti u njihovim rukama.
Ovo za siriju, ok iako je ova rijeka Eufrat.
Nešto slično ovome što sam nacrtao?
http://tinypic.com/view.php?pic=im2dz4&s=8#.VTegz5NIDLE
Ova svjetložuta, maksimalistička varijanta?
Quote:
pjerino1 kaže:
ISIS će kad tad biti poražen ali najveću cijenu u ovom ratu će vjerojatno platiti suniti, pogotovo oni u Iraku. Relativno ih je malo a ISIS se ugnjezdio na njihovim područjima, iako treba reći ne podržavaju svi suniti ISIS. Kad će napasti iračka vojska sa šijitskim milicijama mislim da neće praviti neku razliku i sav sunitski korpus će biti u velikoj opasnosti (ne ulazim u priču koliko su sami krivi za ovu situaciju).
Kurdi su polagali pravo na oko 10 % iračkog teritorija i to je realan postotak gdje su oni u većini, bez pretenzija na dodatan teritorij. Međutim, već sada Kurdi drže oko 18% Iraka a vjerojatno će se taj postotak samo povečavati u budućnosti. Recimo, grad Kirkuk koji je sada pod kontrolom Kurda a postotak kurdskog stanovništva je oko 20%, je primjer onoga što se sada dešava (a mislim da će se nastaviti i u budučnosti, pogotovo sa Mosulom) u Iraku. Naime, ako će ISIS biti poražen a bit će, suniti će rađe živjeti u kurdskoj autonomiji (državi) nego da se nad njima iživljavaju šiitske milicije.
E sada koliko je to dobro za Kurde, nisam siguran, jer više teritorija i više stanovnika ne znači samo po sebi uspjeh, pogotovo gledajući situaciju sa sigurnosnog aspekta, suniti kad tad mogu praviti probleme.
|
Realno i Kurdi su suniti.
S time da pod sobom drže i većinu Asiraca (monofizitski kršćani) i još par nac. manjima. Imat će i Arape pod sobom i to je to

Odnosno njihov dio...