Pogledaj jedan post
Old 09.04.2016., 17:34   #24
Quote:
Nea-- kaže: Pogledaj post
Kakva je to naša "vlastita narav" prema Buddhi?
(nisam proučavala budizam... )
Pa, sad, na to se ne može odgovoriti jednom rečenicom. Svatko mora sam proniknuti u vlastitu prirodu. Načelno se može reći da tu vrijede ista ona načela koja smo spominjali kad smo govorili o supstanciji i akcidentima ili esenciji i pojavi. Ili ukratko o pojmu kao takvom. Jedno se shvaća kroz drugo (supstancija kroz akcidente, itd.). Ništa nema trajnu i čvrstu esenciju. Sve je prolazno. Prema Buddhi, čovjek nema trajno ili samo-subzistentno jastvo (tj. njegova supstancija nije ništa drugo nego agregat njegovih akcidenata). Vidi "tri oznake egzistencije" (three marks of existence).

Quote:
Nea-- kaže: Pogledaj post
(Usput, hvala na citatu Chestertona na jednoj temi, pročitala sam jednu njegovu knjigu i toliko je dobar da ću ih pročitati sve ....
Nema na čemu. Chesterton je odličan. Ako ti se toliko sviđa, možeš se priključiti hrvatskom čestertonskom društvu:
http://croatianchestertonians.blogspot.hr/

Quote:
Nea-- kaže: Pogledaj post
Kao što je Joseph Campbell ispravno rekao: " ... čitajte prave knjige od pravih ljudi. .. . Kada nađete autora koji vas doista „zgrabi“, pročitajte sve što je napisao. Samo čitajte što vam taj autor ima za dati. A onda možete ići čitati i ono što je on čitao. I svijet vam se otvara na način koji je konzistentan s izvjesnom točkom gledišta. )
To je u skladu s Campbellovom izrekom: "Follow your bliss."
__________________
"Tko izgubi dobitak, dobije gubitak."
Sigmund is offline  
Odgovori s citatom