Pogledaj jedan post
Old 05.10.2016., 19:25  
Masovna ubijanja zarobljenika i političkih protivnika u Jugoslaviji 1945. (Bleiburg, "Križni put"…)

Napomena moderatora: Promijenio sam naslov, koji je prvotno glasio "Egzekucije OZN-e - poslijeratne žrtve u svibnju i lipnju 1945.". OZN je bila samo jedna od službi u organizaciji nove vlasti DFJ (Demokratske Federativne Jugoslavije) i nije bila najvažnija u vršenju egzekucija. Razdoblje je također u naslovu produljeno, iako je najveći broj pogubljenja zaista bio u prvim tjednima nakon kraja rata. Precizirano je da se radilo o dvije vrste žrtava. "Ubijanje" je širok termin; uključuje i one koji nisu direktno pogubljeni, nego su umrli zbog vrlo lošeg postupka (gladovanje, iscrpljivanje isl.). Uz one ubijene bez suda, može se u diskusiji uključiti i one, koji su pred prijekim sudovima bili osuđeni na smrt pa pogubljeni. Uz ubijanje zarobljenika, iako u naslovu nije istaknuto, može se spomenuti i ubijanje u borbi onih, kojima i nije dana šansa da se predaju (najvažniji slučaj su preostale snage Draže Mihailovića, oko 12.-14. svibnja 1945.). Uz ubijanja od strane pobjednika, u cijelom kontekstu, treba imati na umu da su i ustaše, četnici i Nijemci ubijali zarobljenike sve do kraja, kao i civile, u Jasenovcu i drugdje.

Zakon o istraživanju poslijeratnih komunističkih zločina /ZIPKZ je temelj ove priče.

Iskapanje žrtava u Hudoj Jami otvorilo je opet isto pitanje;Kako ćemo se suočiti sa nacionalnom traumom?
Kako ćemo ujediniti podijeljeno društvo?

Po posljednjim podacima,nekoliko stotina grobišta u Sloveniji krije stravičnu tajnu žrtava egzekucija bataljona KNOJ pod komandom oficira OZN-e.
Arhitektura zločina govori da je postojao niz motiva za navedeno nedjelo;
-planske egzekucije
-lokalne egzekucije
-odmazda

Ono što je ključno jest da podijeljeno društvo ukopano u svjetonazorske rovove proizvodi razne manipulacije po broju i identitetu žrtava.
Desne nacionalne snage žustro žele jasnu osudu režima KPJ i JBT,dok lijeve progresivne struje zadržavaju pravo priznati zločin navedenih i navesti da je to posljedica onoga kako kaže rimska poslovica Post hoc ergo propter hoc (Ono što se dogodilo poslije dogodilo se zbog onoga prije)..
No,ako se uozbiljimo možemo pokušati pronači riješenje.
Kako?

Da se Povjerenstvo za utvrđivanje poslijeratnih žrtava rata(PUPŽR),ili Povjerenstvo za istraživanje poslijeratnih zločina komunizma(PIPZK) konačno odredi prema tom razdoblju na slijedeći način;
-identifikacija žrtava po nacionalnosti
-utvrđivanje okolnosti i lokacija egzekucija

To su dva bitna razloga po kojima možemo postići relativno točan odgovor na tragično razdoblje koje budi nemirne duhove prošlosti.
Sa tim moramo razriješiti jednom za svagda...

Pripadnost žrtava postavio sam i na drugoj temi,ali mi dopustite mi da ovdje navedem još jednom kolektivni identitet pogubljenih;

1.pripadnici HOS-a
2.domobranci slovenske kolaboracionističke vojske
3.pripadnici Wehrmachta
4.pripadnici JKVO
5.pripadnici četničkih korpusa
6.pripadnici srpskih kolaboracionističkih vojski
7.pripadnici crnogorske kolaboracionističke vojske
8.pripadnici MVAC
9.pripadnici albanskih kolaboracionističkih vojski
10.pripadnici makedonskih i nemakedonskih kolaboracionista
11.pripadnici ROA-e(Čerkezi,ljudi g.Vlasova...)
12.pripadnici vojske volksdeutschera
13.pripadnici Handžar/Kama divizije
14.državljani NDH
15.državljani SveSrbije
16.državljani Trećeg Reicha
17.nepoznati

Sa cijelim tekstom unaprijed želim upozoriti sve zainteresirane na žongliranje brojkama koje je nedopustivo...
Kao što je srpska mitomanija i propaganda laži proizvela 700.000 žrtava Jasenovca,isto je tako degutantno slušati o 500.000 ubijenih Hrvata.
Mislim da to smisla nema...

U relativnom pojmu ako već spominjemo SLJ Jasenovac dobit ćemo otprilike 35-55.000 ubijenih u 4 godine,dok se o ukupnom broju svih gore navedenih pripadnika nacija i vojnih kolektiva koji su se našli u nemilosti OZN-e i KNOJ-a može protezati između 20-40.000 žrtava..To su moje osobne procjene...Dopuštam naravno da brojke mogu biti veće,ali odmah odbijam gnjusne laži velikosrpskih i velikohrvatskih ideologa o polamilijunskim iznosima..To je jedna druga vrsta zločina o kojoj također valja povesti računa.

Stoga bi PIPZK trebalo imati na umu objektivno istraživanje,procjenu i dokumentaciju.
Čak štoviše u to bi trebalo uključiti slične zavode iz susjednih republika čiji su državljani stradali u svibnju i lipnju mjesecu 1945 na navedenim lokacijama stratišta..

Ova vrlo nedovoljna izvedba meritornih osoba po pitanju struke oslobodila mi je ambiciju da doista uredimo svoju nacionalnu memoriju...
S time da shvatimo da to nije bio zločin isključivo protiv Hrvata kako to želi prikazati desna scena nego protiv još uvijek naoružanog dojučerašnjeg smrtnog neprijatelja.

Sve te neprijateljske protivkomunističke snage bile su zbroj svih nacionalnosti koje su se povlačile od Prokletija do Ajdovščine..
__________________
Što misliš da Aleksandar pustošeći svijet traži usred užasa, lomljave i rata? Moren dosadom koju ne može da ukroti boji se da ostane sam sa sobom i teži da izbjegne sebe - Neoantigona
E-Absynthe is offline  
Odgovori s citatom