Pogledaj jedan post
Old 05.01.2017., 14:13  
Quote:
Putnik92 kaže: Pogledaj post
Malo mi je nejasna ova priča oko rezidentnosti pravne osobe. Uzeo sam za primjer ugovor s Estonijom, no mogao je biti bilo koji ugovor. Trgovačko društvo ("firma") je prema tom ugovoru rezidentno u samo jednoj od država (osim ako "države ne postognu dogovor..."), a u nikojem slučaju rezidentnost nije vezana uz vlasništvo. Prema tome, uz pro-forma (rent-a-) direktora rezidentnost tamošnjeg trgovačkog fruštva neće biti u HR (naravno, ako to lokalni zakoni dopuštaju, kao što je to slučaj s brojnim off-shore državicama).
Nitko nije rekao da je rezidentnost pravne osobe vezana uz vlasništvo.

Kada postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u 90% slučajeva članak 4.3 glasi:
Quote:
(3) Ako je, zbog odredaba stavka (1), osoba koja nije fizička osoba rezident obiju država ugovornica, tada se smatra rezidentom samo one države u kojoj se nalazi njezino mjesto stvarne uprave.
Dakle, rezidentnost je uglavnom određena "mjestom stvarne uprave". Kao što sam objasnio u jednom od prethodnih postova:
Quote:
"Mjesto stvarne uprave" ne odnosi se na "svakodnevno" upravljanje firmom, nego na mjesto na kojem se donose strateške odluke i/ili zasjeda uprava.
Laički rečeno. Mjesto stvarne uprave je ono mjesto u kojemu se nalazi "mozak" firme. Pro-forma rent-a-direktor ne utječe na rezidentnost jer takav direktor spada pod slučaj "svakodnevnog upravljanja firmom". On nije "mozak" firme i ne donosi strateške odluke.

Za brojne "off-shore državice" ne postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Kako taj ugovor ne postoji, firma će biti rezidentna u toj "off-shore državi" zato što je tamo osnovana, isto tako biti će rezidentna u HR jer se ovdje nalazi "mozak" firme, tj. "mjesto stvarne uprave". Dakle, takva firma biti će dvostruko oporezovana. Po zakonu obavezno je takvu firmu prijaviti HR poreznoj upravi.
jeran is offline  
Odgovori s citatom