Pogledaj jedan post
Old 09.01.2017., 09:44  
Quote:
rocker1987 kaže: Pogledaj post
Hmda, samo što ti u Hrvatskoj dva puta oporezuju dobit. Kad je ostvariš i kad je ideš isplatiti. Naravno, to ti nitko nije rekao.
Cuj: "to ti nitko nije rekao" . Pricali smo o porezu na dobit, a uostalom i brkas fizicku i pravnu osobu i brkas porez na dobit i porez na dohodak od kapitala. To su dva odvojena poreza, jednom se placa samo jedan, nekad obadva. Ali i taj je porez u RH prilicno nizak: 12% (+ prirez). Ja u Austriji placam 27,5%, siguran sam da je i u tom porezu Hrvatska medju jeftinijim drzavama.

Vazno je da ne brkas ta dva poreza jer ovdje govorimo o poduzetnistvu, porez na dobit se placa na ostvarenu dobit, bez obzira isplacivala se dividenda ili ne. A ako cemo po tvojem zbrajati sve poreze zajedno, onda mozemo odmah i PDV uzeti jer na ono sto si isplatis kao dobit ti u cesto moras platiti i PDV nakon sto taj iznos potrosis. Samo sto se kod nas u struci ti porezi ipak ne zbrajaju bas tako .

Quote:
E sad, ako prvu godinu ostvariš 1 000 000 kn dobiti, 200 000 ostaviš na porez na dobit + moraš odmah za predporez za iduću godinu platiti još toliko.
Nisi u pravu, predujam placas mjesecno 1/12, a ne "odmah jos toliko". No tocno je da se odredjeni porezi moraju placati unaprijed (govoris o predujmu, ne pretporezu - to je nesto drugo), zajedno sa obavezom placanja PDVa prema izdanom (ne naplcaenom) racunu bila velika prepreka za odredjene poduzetnike, sada se to malo ublazilo. Problem je cesto sto losije knjigovodje ne znaju/zele smanjiti taj predujam ukoliko se pogorsaju projekcije poslovanja, a u pravilu to zapravo nije nikakav problem. Znaci kad sam ja vidio da su mi mjesecni prihodi pali za 20%, samo sam nazvao knjigovodju ismanjio mi je i taj predujam. To je vise problem za poduzetnike koji imaju prihod samo jednom godisnje (na kraju godine).

Quote:
Otkad znam, porez na dobit ti je 20%.

Gore objašnjeno, da je to samo navodno. Na kraju ti ispadne 36%.
Smanjuje se na 12%, odnosno na 18% za vece firme.
Ne znam kako si dosao na ovih 36%, nesto si pobrkao. Moja je firma placala 20%, sad ce 12% ili 18%. Poduzetnik reinvestira, ako za egzistenciju nije dovoljna obavezna "placa" onda se nesto izvuce i iz dobiti. Meni su troskovi zivota relativno niski pa mi je ovo za isplatu dobiti, prireze i PDV manje bitno, nekome je vjerojatno bitnije.
rama6 is offline  
Odgovori s citatom