Pogledaj jedan post
Old 13.01.2017., 12:12   #4
https://youtu.be/7V4yogXRHrU

Među najzanimljivijim ličnostima suvremenog Pravoslavlja, ali i svijeta duhovnosti uopće svakako je Mitropolit Mesogeje i Lavreotike G. Nikolaj (Hadžinikolau). U Atini je diplomirao fiziku, na Harvardu magistrirao astrofiziku, a na Institutu za tehnologiju u Bostonu magistrirao mehanički inženjering, doktorirao biomedicinsku tehnologiju na Harvardskom medicinskom fakultetu, magistar bogoslovlja postao na Grčkom bogoslovskom fakultetu u Bostonu, a stupanj doktora teologije stekao na Bogoslovskom fakultetu u Solunu. U Americi je bio zaposlen u NASI, kao konzultant za svemirsku medicinsku tehnologiju, a istovremeno radio u više bolnica gdje iznalazi nove metode za liječenje koronarnih bolesti. Potom ostavlja sve i odlazi na Svetu Goru, gdje se poslije dvogodišnjeg iskušeničkog staža, zamonašio u manastiru Simonopetra. Za mitropolita Mesogeje i Lavreotike izabran je 2004. godine.

Danas je član Svetog Sinoda Grčke Pravoslavne Crkve, profesor medicine i teologije, direktor državnog centra za biomedicinsku etiku, osnivač prve bolnice pod patronatom Crkve i prije svega prvi sveštenik jedne od najvažnijih mitopolija u srcu Grčke države, u atinskoj regiji. Priredio je i napisao veći broj knjiga i članaka u kojima kritizira komercijalizaciju ljudskog zdravlja i života uopće, i opominje suvremenu civilizaciju da tehnologija ne može biti njen gospodar i da se u drevnim pravilima manastirskog i monaškog života mogu pronaći mnoga jednostavna rješenja za takozvane kapitalne probleme današnjeg čovjeka.

Razgovor sa Mitopolitom Nikolajem snimljen je u manastiru Žiči, tijekom Međunarodnog simpozija o ženskom monaštvu. Prikazan u serijalu "Duhovnici", autora i voditelja Velje Pavlovića.
__________________
Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με
Riječni rak is offline  
Odgovori s citatom