Pogledaj jedan post
Old 13.04.2017., 20:19   #304
Quote:
E-Absynthe kaže: Pogledaj post
Krivotvorina od 700.000 se i dalje koristi u službenim programima učenja u Republici Srbiji i to je priličan problem..Mutavi ljudi će povjerovati u tu priču dok nam preostaje trezvena manjina koja poznaje realnost...
Neki od nas su se borili protiv takvih pretjerivanja, pa smo imali i neke uspjehe. Ja sam npr. pisao jedan tekst negdje početkom 1990., tada sam radio kao novinar pa napisao neke tekstove za jednu međunarodnu agenciju, citirao sam Ljubu Bobana i Amadeusa (Bogoljuba ) Kočovića , mislim da onda još nije bila još izdana knjiga Žerjavića ili je nisam stigao pročitati.

Nakon više godina polemika, sa stranice o Logoru Jasenovac na srpskoj wikipediji je skinuta ultimativna tvrdnja da je bilo 500 do 600.000 žrtava. Sudjelovao sam u diskusiji o tome, valjda je još negdje u diskusijama uz članak, ne da mi se sad tražit.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9...B0.D0.B2.D0.B0

Slavko i Ivo Goldstein također su imali važnu ulogu u pobijanju srpskih pretjerivanja u svijetu.

Naravno, jednako tako, mi koji smo istinoljubivi suzbijali smo i suprutne tvrdnje da je broj žrtava drastično manji od stvarnog.

Quote:
E-Absynthe kaže: Pogledaj post
Naime, izuzetno je važno da Institut za medjunacionalnu suradnju i razvoj (IMSR), kao nevladin think-thank preuzme inicijativu okupljanja svih historiografskih izvora, prikupljanje raspoloživih podataka,
To je već napravljeno. Ne od toga instituta, nego od povjesničara/historičara. Među ozbiljnim istraživačima koji se bave tom temom, stvar je riješena.

Quote:
Doista, nema smisla djetinjim ponašanjem nastaviti gomilati gnjev, potiskivati ga pa u nekoj utakmici ili nevezanom događaju doživjeti izljev jasenovačkih emocija.
Slažem se. Znanstvenici su to postigli, sad treba i šira javnost shvatiti i prihvatiti.
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!
Zoran Oštrić is online now  
Odgovori s citatom