Pogledaj jedan post
Old 27.04.2017., 15:03   #46
Poceti cu od osnova, "fasizam" rijec koja se dosta upotrebljava, a mozemo li se sloziti sto znaci u kontekstu Tita?

U britanskom rijecniku "fasizam" je definiran kao "politicki sustav koji se bazira na jako snaznom vodji, kontroli drzave, i ekstreman ponos prema zemlji i rasi, i u kojemu politicka opozicija nije dozvoljena" (engl. a political system based on very powerful leader, state control, and being extremly proud of country and race, and in which political oposition is not allowed), izvor: http://dictionary.cambridge.org/dict...nglish/fascism - pristup 27. travnja 2017.

Slavko Goldstain "fasizam" definira kao "privremeni savez komunizma i kapitalizma protiv smrtnog neprijatelja" izvor: https://m.youtube.com/watch?v=7GI9_CN53As

Hrvatski jezicni portal "fasizam" definira kao "projekt diktature koji drzavu, naciju i vodju nadredjuje gradjaninu i njegovim pravima, pod vodstvom B. Mussolinija", izvor: http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search - pristup 27. travnja 2017.

Da li je se mozemo sloziti oko toga sto je "fasizam", drugim rijecima da li su hrvatski jezicni portal i cambridgeov (britanski fakultet) u koliziji s tumacenjem gosp. Slavka Goldstaina?

Da li je prema tim medjunarodnim definicijama fasizma jugoslavenski rezim bio "fasisticki"? Jer je rezim bio nadredjen gradjanima, bila je diktatura, policki protivmici i nepodobni su bili ubijani, ljudi su se dicili jugoslavenstvom. Ipak, priznajem, osim sto su pocistili sve koji im se nisu svodjali (ustase, cetnici) nisu bili posebno destruktivno nastrojeni prema boji koze ili nekoj specificnoj naciji, ali prema vjernicima nisu bas bili blagonakloni.

Zadnje uređivanje The Instruktor : 27.04.2017. at 15:41.
The Instruktor is offline  
Odgovori s citatom