Pogledaj jedan post
Old 28.04.2017., 14:34   #71
Izvor gore kopipejstanog teksta o desantu na Drvar: Miloslav Samarđić, četnik

Tekst o napadu na Drvar i slijedećim događajima, koji je ovdje u nekoliko komentara kopipejstao Trifrtaljac, više puta je kopipejstan na razni forumima, hrvatskim i srpskim. Izvor je pak knjiga Miloslav Samarđić: "istina o Titovim partizanima" (ili ranije objavljivani feljtoni, čiji je tekst ušao i u knjigu). Samarđić je poznati četnički propagandist; Tito je kod njega notorni srbožder, partizani su surađivali s ustašama protiv četnika itsl..

Samarđić je tipični mitolog (kako sam gore napisao: mit o heroju pokušavaju preobraziti u mit o demonu - a suprotno kad je u pitanju Draža Mihailović). Metodski, on je kompilator, koji bira iz druge literature što mu paše, odbacuje što mu ne paše i ne brine o kritici izvora, što je osnova znanosti o povijesti.

Tako navodi što je navodno u američkom Kongresu rekao poslanik J. Lesinski. Kao izvor on navodi knjigu R. i Ž. Knežević "Sloboda ili smrt", knjiga koju su dvojica četničkih emigranata objavili u "Sijatl" (valjda Seatle), SAD, 1981.. Nema engleskog izvornika. Možda se to može naći negdje u arhivama Kongresa SAD? Trebalo bi provjeriti postoji li govor uopće, i je li prevod adekvatan. Govor bi mogao biti zanimljiv kao primjer utjecaja četničke propagande u SAD 1944..

To je valjda ovaj : John Lesinski Sr. (članak na wikipediji. Bio je u Kongresu 1933.-1950..

Google svašta izbaci, pa je jedino mjesto na netu, na kojoj se i on i Tito spominju, List of recipients of the Order of Polonia Restituta; obojica su dobili ovaj visoki poljski orden.

Ako je citat autentičan, očito je da taj poslanik u Kongresu naprosto koristi priliku za politički istup protiv komunista, a za to da se i dalje podržava četnike D. Mihailovića. Naravno da nije par stotina padobranaca razbilo vojsku od 300.000. Njemačka se ofanziva nakon nekoliko tjedana ispuhala i NOVJ je povratila sve teritorije.

On spominje "izveštaje O.V.I." (valjda se radi o "Office of Strategic Services", ili možda o britanskoj SOE ) "kаko je Tito izvršio invаziju Mаđаrske, Austrije, Bugаrske, Rumunije i Itаlije". Smiješno mi je pomisliti da je to stvarno rekao i da je tako nešto stvarno negdje pisalo? Partizani su bili aktivni na područjima Kraljevine Jugoslavije koja su bila anektirana Mađarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Italiji, kao i na područjima koja su i prije rata pripadala Italiji.

A Tito i VŠ su s položaja blizu prvih linija, gdje je izložen mogućnosti ovakvih napada, prebačeni u pozadinu, odakle su mogli zapovjedati vojskom kako čini svaki drugi generalštab. Četiri mjeseca kasnije, prebacili su se u Beograd.
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!
Zoran Oštrić is offline  
Odgovori s citatom