Pogledaj jedan post
Old 15.05.2017., 06:31   #57
M. Scott Peck i 4 faze duhovnog razvoja

Dakle, Prof James Flower navodi 6 faza duhovnog razvoja, koje je M Scott Peck sažeo u 4. Zasad su i meni i svima ovdje čini mi se sasvim dovoljne te 4.

1. su najniži potpuni ateisti. Oni nemaju nikakav osjećaj za Boga, nemaju autoriteta iznad sebe i potpuno su lišeni duhovnosti.

2. su insitucionalni vjernici. Oni vjeruju da je Bog neko strogo autoritavno biće koje sve vidi i kažnjava, i pretjerano ga se plaše. Nekima ta institucija nije Crkva, nego vojska, zatvor, ili neka velika korporacija gdje vide autoritet iznad sebe.

3. su agnostici,skeptici ili ateisti. nekad su bili u 2. fazi, ali sada su napustili tu autoritavnu vjeru i pomalo razočarani svijetom i okrenuli su se znanosti i ostalim materijalnim dijelovima ovog svijeta.Općenito, oni su duhovno iznad institucionalnih vjernika. No, ako nastave tragati i slagati dijelove cjelokupne slagalice uočit će da je stvarnost predivna, ali i slična onome što su vjerovali dok su bili u 2. fazi. Prelaze u 4. fazu.

4. su mistični vjernici. To se jednostavno treba osjetiti, ne može s eriječima opisati. Nešto slično se može osjetiti pod utjecajem droga, alkohola, u pubertetu ili čak u stanju psihoze. Samo, to su sve prečice, a ne pravi put.
Do 4. faze se može doći tek u zrelosti, kad prođemo famozne osjećaje negiranja, ljutnje, depresije, te ne prihvatimo Boga u potpunosti.

Bez obzira u kojoj fazi bili, trajno u sebi nosimo rudimente (ostatke) ranijih faza. Također, možemo se i povremeno iz 4. faze spuštati u 3. i opet se vraćati u 4. dok se ne učvrstimo.
__________________
“Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”-Steve Jobs
Diego Rivera is offline  
Odgovori s citatom