Pogledaj jedan post
Old 23.05.2017., 14:04   #12
Nedavno sam pronašao jednostavniji način detekcije avanziranih EM valova bez relativno skupe mjerne opreme. Htio bih naglasiti da ne tvrdim da je “duh“ slika koja se pojavljuje lijevo od glavne slike nedvojbeno slika koja dolazi avanziranim EM valovima. Uzrok je možda nešto drugo.
U eksperimentalnoj postavci prikazanoj na Sl. 1 u pdf-u linkanom u postu #7, umjesto RF signal generatora može se upotrijebiti VHF analogni TV predajnik od približno 100mW, a za prijem se umjesto digitalnog osciloskopa može upotrijebiti prijenosni analogni TV prijemnik. Kad se predajna i prijemna antena postave na čistinu (bez objekata od kojih bi moglo doći do refleksije u blizini) i kad su razmaknute više od nekih dvadesetak metara, avanzirana slika se treba pojaviti lijevo (što znači ranije u vremenu) od glavne slike koja dolazi retardiranim EM valovima. Razmak između dvije slike na ekrana ovisi o razmaku između antena jednako kao i razmak između dva signala na osciloskopu, samo što je na TV ekranu to daleko nepreciznije. Ukupno trajanje vidljivog dijela jedne horizontalne linije (vrijeme potrebno da snop pređe put od lijevog do desnog ruba ekrana) je oko 53 µs, a širina tanke okomite linije odgovara vremenu od stotinjak nanosekundi (u ovom slučaju, ali može biti drugačije kod drugih TV predajnika i prijemnika).
Prva slika je primljena λ/4 antenom na tridesetak metara zračne linije od predajnika, a druga slika λ/24 antenom na istom mjestu:

Kao dodatni test sam dodao treću antenu u liniji, poluvalni dipol, odmaknut par metara od prijemne λ/24 antene. Kad poluvalni dipol nije spojen na nikakav teret, TV slika je ista kao i druga slika iznad. Kad se poluvalni dipol optereti s npr. ručnom VHF stanicom, avanzirana “duh“ slika potpuno nestane. Jednostavnim priključenjem ili isključenjem antenskog konektora postiže se nestajanje ili pojavljivanje avanzirane slike, što je prilično čudno za vidjeti. Moja je pretpostavka da kad se EM energija apsorbira na potrošaču, poluvalna dipol antena djeluje kao apsorber čiji avanzirani valovi poništavaju avanzirane valove predajne antene tako da ostanu samo retardirani valovi predajnika. Iz istog razloga se avanzirano zračenje ne može detektirati prijemnim antenama odgovarajućih dimenzija koje su uvijek opterećene nekakvim prijemnikom.
*Q* is offline  
Odgovori s citatom