Pogledaj jedan post
Old 20.06.2017., 20:56   #96
Quote:
descender kaže: Pogledaj post
Čini ti se (moguće?). Ako pitam, zaista me zanima. To što možda malo cinično podebljam kao zamolbu (ljudi su ljeni.. generaliziram) za "proširivanje".. nije stvar provokacije koliko.. odnosno; već.. stvar (pokušaja otvorenosti) izlaženja "iz okvira plastičnog smješkanja, uljuđenih okvira, bontona, obzirnosti..".. Smješak otvara sva vrata.. koja vode u jednu te istu prostoriju.. iz koje izlazak po sterilnosti, monotoniji boravka u istoj.. bilo koja exit vrata, otvorena smješkom.. također vode u istu prostoriju.

Upravo to, da. Drito u sridu. Inteligencija kao alat predviđanja. Simuliranja bez ili prije same iskustvenosti. Za malo adrenalina, ili čegagod, zavisno o kome/čemu/kako se radi.. nema potrebe "skakati u kavez sa lavovima". Hrabri, plemeniti, odvažni skok.. uz "Arrrrrrghhh!" poziv na sukob, kao nekakav vid testiranja (vlastite "hrabrosti, odvažnosti..") "nepoznatog ishoda".. vrlo vjerojatno.. biti će nagrađeno spoznajom jednakog ishoda za bilo koga, tko se na taj.. ili sličan.. način odluči prkositi određenim, unaprijed, sasvim jasnim zakonitostima. Hrabrost i glupost; bez obzira što se ponekad ili počešće mogu blisko "povezati".. intelektualno sposobnoj osobi ("devijacije" na stranu), sasvim su dva nezavisna, različita modela.

U podosta navrata, vidio sam "mamine maze, šupčiće, papčiće..".. kako se sa zaleđem nekolicine, u skupini nebitno, može i identičnih "maminih maza, šupčića, papčića..".. u trenu pretvore u sadiste koji nakon što se oslobode takvog sebstva, ne znaju kada je "dosta". Al´ to je normalno. To je prirodno. Priroda je "okrutna". Čovjek nije izvan iste. Nije u prirodi. Priroda je (postojana shauma je (freon i xyz..) neprirodna). Hijene, vukovi, divlji psi, lavovi ili lavice, bolje.... Inteligencija. Simulacija. Predviđanje. Organizacija....

Inteligencija, umjesto nesigurnosti lova, evolucijski zamijenjena uzgojem životinja. Slavko s magisterijem iz agronomije.. svoju ženu Zdenku, drži kao kap vode na dlanu, a dječica misle kako imaju naj-naj-naj-senzibilnijeg tatu na svijetu. Bez obzira na to što je po internoj osobnoj preferenciji, koju ne skriva nego kao orden uvijek ponosno ističe.. umjesto nekog, vjerojatno, njemu ne, "boljeg", manje "prljavog-rukama" radnog mjesta.. radije izabrao zanimanje profesionalnog koljača u lokalnom pogonu mesoprerađivačke tvrtke xyz. Voli čovjek miris i izgled krvi, voli crvenu, voli svoj animalni dio, voli gledati glupim kravama i svinjama, zavisno od "plana prerade proizvoda", kako im iz očiju curi život. U nekim, pokojom rakijicom više nadahnutim trenucima, pomalo je možda, čak i maštalački nadaren za mistične asocijacije u kojima, svakim oduzetim životom, ili, za svaki oduzeti život.. on prilikom promatranja curenja istog, u svoj život, svoju vitalnu životnost, svoj libido, svoj xyz.. prinese malo životne enerđije. Duša od čovjeka. Ljudina od čovjeka; od kojeg su djeca i predraga bolja polovica.. preko njegovog opetovanog isticanja ponosa i fascinacije (njega kao kontrolora) životnim ciklusima.. metamorfozom ("indoktrinacija, implementacija..") misli koje možda, nekada i nisu bile (baš toliko/tako) takve; naučili kako je životinja proizvod, koji samo mukotrpnim i plemenitim.. ponekad, pomalo; za one koje ne vole toliko crvenu; i zmazanim.. radom može stiči na stol u, krajnjem, blagostanje trpeze obliku. U slučaju da se dječici ili boloj polovici - njega sa "k´o britva oštrim sječivom" u ruci, bolje ne provocirati, rezultat neizvjestan - muž/tata spomene u kontekstu bolesnog sadiste.. našli bi se vrlo moguće osobno uvrijeđenima - Tata je k´o kruv. A na krufu fina mesina. - od strane nekog nebitnika-provokatora.. bez (ikakve) potrebe. Posebno sin na kojeg je tata, po odabiru prakticiranja istog zanata, jako ponosan...... Na nedjeljnoj misi, župnik Darko.. koji često sa tatom Slavkom ide u lov.. uvijek naglašava kako je (bez razlike, apsolutno) svaki život svetinja. Amen. Idite u miru božjem. Dobar tek.

Ne znam na što se točno "onaj drugi dio" odnosi, no.. "sposobnost psihofizičkog uživljavanja u situaciju u kojoj se još nisam našao".. moguće je zavisna od interesa, ne od inteligencije. Sposobnost ili nesposobnost, mogućnost ili nemogućnost "virtualne simulacije", ne/dolazi s interesom. Ne "dođe li"; moguće kao potvrda nezainteresiranosti i kao takve, bespotrebnosti daljnjeg zamaranja se i trošenja dragocjenih mentalnih resursa i vremena na neku, ne od interesa, triviju?
vidim da ništa nije u sridu.

ako sam dobro shvatila smatraš da je inteligentno ne izlagati se većim rizicima da bismo nahranili našu "animalnu" prirodu. sorry, pišeš kao stroj pa te slabo pratim.

a ovo polje interesa ne drži vodu jer je sve povezano. osjećaj odsječenosti je jedan od najpraznijih i najbolnijih za bilo koje biće
NiktaX is offline  
Odgovori s citatom