Pogledaj jedan post
Old 22.07.2017., 02:11   #57
Quote:
TheQuill kaže: Pogledaj post
ja samo predlažem drugi kut gledanja jer ne treba smetnuti s uma činjenicu da su većina zemalja 3 mora zemlje ex varšavskog bloka. Što mi znamo o tome koliki je stvaran omjer pro-američkih snaga u Poljskoj u odnosu na antiameričke?
Ti apriori izbacuješ taj faktor kao nebitan? Ili si uvjeren da su antiameričke struje u Poljskoj beznačajne?
I dalje, zašto bi Putin i Trump držali Njemačku na štapu? Trump može pustit Njemačku da ide svojim putem. Putin može potpisati gradnju još 4 sjeverna toka i dogovorit hrpu biznisa s Njemcima. A onda imamo sasvim drugačiju Evropu od ove sada.

Kina je glavni financijer svega i svačega, u odnosu na Evropu, prvenstveno financijer puta svile i euroazijskog projekta. Čisto sumnjam da bi Kina radila na stvaranju antiruskog džepa, dok je primarni cilj stvaranje euroazijske unije.

Što je meni normalno, to me pitaš za političare?
Mogu reći da sam solidno upoznat sa Poljskom. Kako u direktnom kontaktu sa njima, tako i putem praćenja foruma (uz Google translate) i generalno čitanja njihovih medija.

Vidi, njihovo opredjeljenje je posljedica razumljivog straha. Jaka Njemačka, koju se ne bi kontroliralo, bi kad tad ušla u nove teutonske pohode. Oni su takva nacija kojoj nikada nije dosta. S druge strane, Rusija Poljsku vidi kao konkurenta u slavenskom svijetu. Poljska je jedina koja im može kulturno i ekonomski konkurirati u panslavizmu, jer i ruska i poljska geopolitika su panslavističke.

S obzirom da su sami slabi, ostaje im jedino angloamerički blok.
Poljaci ne vole Amerikance koliko se to govori. Česi pogotovo mrze Engleze radi 1938. Ali, što oni mogu napraviti? Ako se odreknu Amerike, tko to Poljskoj garantira da kroz 20-30 godina neće doći neki psihopat u Njemačkoj na vlast koji će tražiti pruske teritorije natrag? Ili da poslije Putina neće doći netko tko će sanjati obnovu Sovjetskog Saveza ili Carstva?

Antiameričke struje nisu beznačajne, ali su u manjini.

Nadalje, zaboravljate druge države. Rumunjsku, recimo, koja je izrazito antiruski nastrojena. Bugarska je vječna klackalica. Češka se boji jače suprotstaviti radi ekonomije. Slovačkoj je u interesu samo da s Mađarima imaju dobre odnose i da im Rusi i dalje daju plin radi autoindustrije.

Govorimo o Baltiku, a o njemu se gotovo ništa ne zna. Estonija je bliža Finskoj i Švedskoj, nego Litvi. Latvija pak ima solidne odnose sa Rusijom radi ruske manjine. Zaboravlja se, ili se ne zna, švedski ekonomski utjecaj na Baltičke države. Poljsko-švedski ekonomski odnosi, isto.

Trump neće pustiti Njemačku da ide svojim putem. Zato što Fordu nisu konkurencija Lada ili Zil, već njemački auti.

Kina i Rusija su sve samo ne saveznici. Imaju trenutni sporazum iz koristi, a u budućnosti ne mogu biti nikakvi saveznici. Da Amerika sutra utone u ocean, ovi bi zaratili za 5 minuta. Euroazijatstvo uključuje i Indiju, s kojom Rusija ima bolje odnose nego s Kinom.
Revenger20 is offline  
Odgovori s citatom