Pogledaj jedan post
Old 06.09.2017., 00:06   #4332
Zanimljiva zapažanja jednog psihologa o raspoloženju njemačkih birača uoči parlamentarnih izbora 24. rujna, na osnovu jednog psihološkog istraživanja s 50 sudionika ("dubinski intervjui" i tematske grupne diskusije).

http://www.spiegel.de/international/...a-1165684.html

Ljudi su zbunjeni zbog krize s izbjeglicama, koja je istisnuta kao bitna tema u kampanji, ali nije jasno razriješena. Imaju proturječne osjećaje: spremnost da se pruži dobrodošlica, ali i osjećaj ugroženosti zbog rasta broja stranaca.

Međutim je to samo jedan od simptoma dublje nesigurnosti uzrokovane globalizacijom. Bore se da nađu svoje mjesto; također su problemi o kojima brinu radna mjesta, briga za djecu, parkirališta, stanovi.

Neki smatraju da Njemačka slabi, a drugi je vide kao ugroženi otok obilja u moru rizika. U tom su moru tri opasna nasilnika: Trump, Putin i Erdogan. Pojava Donalda Trumpa povećala je šanse Angeli Merkel da ponovo trijumfira.

Martina Schulza su nakratko gledali kao spasitelja, koji će popuniti odsustvo figure Oca u politici; ali on kao osoba to ne ispunjava - više je kao dobri ujak, i zato se ta popularnost brzo ispuhala.

Usprkos osjećajima straha pa i mržnje, birači žele zadržati kontrolu nasuprot ekstremima. Zato AfD ima ograničen uspjeh, a osim toga nakon odlaska Frauke Pety nema lidersku figuru.

Zeleni također nemaju prostora za rast, jer birači, iako uvažavaju problem klimatskih promjena, smatraju da su glavni problemi drugde. Osim toga doživljavaju Zelene kao arogantne, jer je njihova borba za prirodu često usmjerena protiv ljudske prirode.

Popularan je Christian Lindner, lider pro-biznis stranke FDP. Koalicija između Merkel i njemačkog "mini Macrona" bi mogla biti "dram team".

Ovdje su rezultati istraživanja javnoga mnijenja: https://en.wikipedia.org/wiki/Opinio...election,_2017

Vidljiva su dva veća pomaka ove godine: nagli rast SPD kad je Schulz preuzeo vodstvo do 30-ak posto i zatim opet nagli pad na najviše 25%, te opadanje AfD s oko 15% na oko 10%.

Na izborima 2013. FDP je ostala ispod 5% i nije ušla u Bundestag, pa je došlo do sklapanja "velike koalicije" CDU/CSU i SDP. Sada po anketama FDP sigurno ulazi s 8-10%. Moguće je da CDU/CSU i FDP zajedno imaju apsolutnu većinu zastupnika u Bundestagu. Ukoliko u tome ne uspiju, koaliciji bi se mogli pridružiti Zeleni ("Jamajka koalicija", zbog stranačkih boja: crno, žuto i zeleno). Druga mogućnost bi bila obnova "velike koalcije".

CDU/CSU je u anketama znatno ispred SPD-a, ali ispod rezultata iz 2013., kad su prešli 40%. FDP ponovo ulazi u Bundestag, a AfD prvi put. Ljevica i Zeleni su otprilike na istom. Tako će biti šest stranaka u Bundestagu, što se nije dogodilo još od 1950-ih (1958.-1983. bile su samo tri).
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!
Zoran Oštrić is online now  
Odgovori s citatom