Pogledaj jedan post
Old 28.09.2017., 15:14   #392
Nova sonda ce leteti skoro u samo Sunce

NASA je poblize predstavila sondu „Parker Solar Probe“, koja ce u julu 2018. godine startovati. Ovaj program je vec neko vreme poznat, ali sada su predstavljeni detalji. Sonda ce se toliko pribliziti Suncu, kao ni jedna letilica do sada. NASA placa 1,5 milijardu dolara za ovaj projekt. Do sada su razvijeni novi materijali na bazi ugljenika, samo za ovu sondu, koji mogu da podnesu ogromne temperature u blizini Sunca, jer ne bi gas sprzio sondu, nego zracenje. Ona ce da se priblizi Suncu na 6,5 miliona kilometara (mali podsetnk - Zemlja je od Sunca udaljena oko 150 miliona kilometara). Tako ce da se nadje u delu svemra, koji jos nije istrazen na ovaj nacin i moci ce da meri Suncane vetrove. Osim toga, zbog velike gravitacije, sonda ce da se krece rekordnom brzinom od 200 kilometara u sekundi, sto je tri puta vise, od dosadasnjeg rekorda.

Sonda ce najmanje 24 puta da obidje oko Sunca. Rezultate njenih istrazvanja moze samo tada da posalje na Zemlju, kada se na svojoj putanji nadje na dovoljnom odstojanju od Sunca, jer samo tada moze da se izbaci antena, koja je uvucena da bi bila zasticena od prevelike toplote. Od vreline Sunca sondu stiti zastitni omotac od ugljenika koji je pojacan ugljenikovim nitima. Omotac ima debljinu od 12 santimetara i otporan je na temperature vece od 1.400 stepeni Celzijusa. Samo u senci ovog omotaca, osetljivi naucni instrumenti mogu da prezive. Pogon je na solarne celije, ali ce i one morati da budu uvucene kada se sonda priblizi Suncu, da ne bi bile istopljene. Tada ce sonda da se krece uz pomoc specijalnih modula otpornih na toplotu, koji ce uz pomoc tecnosti za hladjenje da budu zasticeni od pregrejavanja.

Na povrsini Sunca vlada temperatura od oko 5.500 stepeni Celzijusa. To u sustini nije mnogo, jer u koroni Sunca, nesto dalje u svemiru, vladaju temperature koje su vise od milion stepeni Celzijusa. Termodinamicki ne moze da se razume, kako atmosfera Sunca ima tolko veliku energiju. Zadatak sonde „Parker Solar Probe“ je da resi ovaj problem, koji vec duze vremena muci astronome. Postoji teorija da zvucni talasi igraju odredjenu ulogu u zagrevanju korone, jer nase Sunce ne salje samo svetlost u svemir, nego i pravi veliku buku.

Elektromagnetske vibracije koje proizvodi Sunce, ljudsko uvo ne moze da cuje, ali one proizvode talase koji kada se konvertuju u zvuk ovako zvuce: https://www.youtube.com/watch?v=Z2eQPOo95l0

Ovde mozete videti sondu koja ce leteti do Sunca: http://www.abc.net.au/cm/rimage/8572...-large.jpg?v=7

Dok ste citali ovaj tekst, nase vredno Sunce je sagorelo oko 564 miliona tona vodonika i od njega je napravilo 560 miliona tona helijuma.

Zadnje uređivanje AlessandraB : 28.09.2017. at 15:36.
AlessandraB is offline  
Odgovori s citatom