Pogledaj jedan post
Old 29.09.2017., 13:06   #394
Otkriven jedini poznati dupli asteroid

Naucnici na Max-Planck-Institutu za istrazivanje Sunca (MPS), su otkrili nesto veoma neobicno u svemiru. U pojasu asteroida izmedju Marsa i Jupitera su pronasli do sada jedini aktivni dupli asteroid. „288P“ se sastoji od dva odvojena dela, koji orbitiraju oko zajednickog tezista. Naucnici su dosli do zakljucka, da se „288P“ pre 5000 godina raspao. U zadnje vreme je otkriveno vise aktivnih asteroida u pojasu asteroida, to znaci da se radi o nebeskim telima koja pokazuju aktivnosti slicne kometama.

Razlozi tome su, da neka tela na osnovu svoje rotacije gube materjal, dok su druga tela pogodjena raznim materijalima. Jednim takvim udarcem se podze prasina, a zaledjeni gasovi u unutrasnjosti asteroida se oslobadjaju i isparavaju. Do sada je poznato oko 20 ovakvih egzoticnih nebeskih tela. „288P“ je zanimljiv zato sto poseduje dva odvojena dela. Prvo put su ga naucnici primetili 2011. godine, ali tek prosle godine se asteroid priblizio Zemlji na oko 200 miliona kilometara. Asteroid rotira veoma brzo i moguce je da ce se zbog toga raspasti.

Oba dela asteroida imaju velicinu od po jedan kilometar. Njihova putanja jedna oko drugog, je snazno elipticna na medjusobnoj udaljenosti od oko 100 kilometara. Uvek kada se priblizi Suncu, asteroid postaje aktivan, kao sto je to bio slucaj ovog septembra.

Seriju slika ovog asteroida mozetevideti ovde: https://abload.de/img/dupliasteroid2essye.jpg
AlessandraB is offline  
Odgovori s citatom