Pogledaj jedan post
Old 29.09.2017., 16:05   #395
Upravo objavljeno: Iznenadjenje sa Rosette!

Nakon više od 12 godina u svemiru i dve godine nakon sto je Rosetta zajedno sa kometom 67P
orbitirala Sunce, sonda je svoju misiju zaključila 30. septembra prosle godine spustanjem u oblasti Sais, koja ima nekoliko starih jama. Dok se priblizavala povrsini, Rosetta je poslala bogatu detaljnu sliku i naucne podatke o kometinom gasu, prasini i plazmi. Ali, to ipak nije bilo sve sto smo dobili od Rosette.

Poslednju sliku koju je Rosetta poslala je stigla na Zemlju u jednom komadu. Kasnije su naucnici pronasli nekoliko telemetrijskih paketa na serveru i pomislili su da bi to mogla biti jos jedna slika. Za vreme Rosettine misije, fotografije su slane u telemetrijskim paketima, koje je Rosetta podelila, pre nego sto ih je poslala na Zemlju. U slucaju poslednjih slika, dobijeno je 23.048 bajta po slici, podeljeno na sest paketa. Za poslednju sliku su stigla 12.228 bajta, sto je nesto malo vise od polovine do tada dobijenih podataka za sliku. Automatski software to nije prepoznao kao sliku, ali inzinjeri u Göttingenu su ove fragmente spojili i rekonstruisali su jos jednu sliku sa Rosette.

Ovo je slika koju je Rosetta poslala u septembru 2016. godine na 20 metara od povrsine, pre udara na kometu:
http://www.esa.int/var/esa/storage/i...ll_image_2.jpg

Ovo je nova, rekonstruisana slika te oblasti:
http://www.esa.int/var/esa/storage/i...etta_large.png

Ovde se vidi tacan polozaj fotografisanih mesta na kometi. Zeleni okvir pokazuje oblast na kometi, plavi okvir pokazuje mesta koja su fotografisana, u zutom okviru je slika iz 2016. godine, u crvenom okviru je nova slika:
http://www.esa.int/var/esa/storage/i...ll_image_2.jpg
AlessandraB is offline  
Odgovori s citatom