Pogledaj jedan post
Old 30.09.2017., 15:37   #396
Sta su astronomi otkrili na asteroidu Florence?

Prvog septembra je asteroid (3122)Florence, pružio astronomima jedinstvenu šansu da detaljno istraže ponašanje i svojstva jednog asteroida. Nekoliko radarskih teleskopa su posmatrali gromadu veličine 4 kiometra za vreme njegovog proleta pored Zemlje. Sada su objavljeni prvi rezultati, koji otkrivaju nešto iznenađujuće: Asteroid poseduje dva satelita koja kruže oko njega. To je tek treći asteroid sa dva satelita međju 16.400 objekata u blizini Zemlje.

Tačna veličina ovih satelita još nije poznata, ali verovatno se kreće između 100 i 300 metara. Spoljašnji satelit kruži oko asteroida za 22 do 27 sati, dok unutrašnji mesec svakih 8 sati jednom obiđe oko asteroida. Time ovaj asteroid pripada grupi od 60 do sada poznatih asteroida, koji imaju svoje satelite i veoma kratko vreme obilaska.

Radio snimci su pokazali i detalje asteroida (3122)Florens. Prema njima je on relativno okrugao, ali poseduje upadljivu izbočinu duž ekvatora. Njegova površina ima najmanje jedan veliki krater i dve široke nizije, a osim toga razna uzvišenja i udubljenja. Istovremeno, snimci potvrđuju, da (3122)Florence zaista ima veličinu od 4,5 kilometara i da se svakih 2,4 sata jednom okrene oko svoje ose.

AlessandraB is offline  
Odgovori s citatom