Pogledaj jedan post
Old 03.10.2017., 16:13   #397
Na Plutonu se nalaze ogromni, ostri ledeni siljci

Naravno da je Pluton zbog svog polozaja na ivici Suncevog sistema pokriven ledom. Medjutim, na iznenadjenje astronoma, Pluton je veoma dinamicno nebesko telo. Pored glecera i ledenih vulkana, na patuljastoj planeti postoje i velike ledene piramide. Naucnici su analizirali slike krljustastih povrsinskih oblika na ekvatorijalnoj uzvisini Tartarus Dorsa. Fotografije je napravila sonda "New Horizons" za vreme svog proleta pored Plutona. Jedan deo oblasti je izgledao, kao da je pokrifen flekama.

Prilikom tacnijeg posmatranja, ovi "oziljci" su se ispostavili kao ogromne, usko poredjane ledene ostrice. Ovi mali tornjevi leda i snega nastaju na zemlji uglavnom u suvim, visokim predelima, kada sublimacija ne otopi ledena polja povrsinski, nego modelira izmedju ostre spiceve i duboke dolinice. Jedan primer za ovaj fenomen se dogadja u Atakama pustinji na Andima u blizini ESO-opservatorije. Slican proces se izgleda odvija i na Plutonu, ali tamo se led ne sastoji od vode, nego od metana. Nasuprot nasoj planeti, na Plutonu ovaj proces moze da traje milionima godina, jer na njemu toliko dugo traju klimatske promene.

Kada nastupi hladno vreme, na Plutonu se yaledi metan i talozi se na ledu koji se nalazi na povrsini. Kada onda dodje do lakog zagrevanja, nastaje sublimacija: led direktno iz cvrstog stanja prelazi u gasovito stanje. Sve to se dogadja na veoma usko ogranicenoj zoni na Plutonovom ekvatoru, koji se izdize vise od dva kilometra u visinu. Na tom mestu Suncevi zraci direktno i najjace sijaju, tako da se pokrece proces sublimacije.

AlessandraB is offline  
Odgovori s citatom