Pogledaj jedan post
Old 05.10.2017., 15:35   #399
"Europa Explorer" za istrazivanje okeana na Evropi

U potrazi za zivotom u nasem Suncevom sistemu je Jupiterov mesec Evropa jedan od najinteresantnijih. Ispod vise kilometara debelog ledenog pokrivaca se pretpostavlja dubok okean, koji bi mogao da pruza osnovu za ekstraterestrican zivot. Naucnici sa Robotic Innovation centra, Instituta za vestacku inteligenciju u Nemackoj su napravili projekat za istrazivanje tog okeana. Radi se o autonomnoj navigaciji pod vodom sa nazivom “Europa Explorer” (EurEx). Sistem za busenje leda i zaronjavanje u okean je nazvan projektom EurEx-SiLaNa.

Trenutno se istrazuju terestricna scenarija u kojima se testira robotski tim. Smatra se da se na Evropi, 100 km ispod povrsine, nalaze hidrotermalni izvori, gde je zbog toplote i izvora minerala, cak i na tamnim mestima moguce da se razvio zivot.

Da bi pronasli ove izvore, mora prvo da bude probusen led i onda mora vozilo da stigne do dna okeana. Podvodno vozilo - „Leng“ (AUV) je opremljen sa mnostvom raznih senzora, da bi mogao da navigira u vodi. IceShuttle „Teredo“ je transportno sredstvo sa „Leng“ i takodje je busilica ledenog pokrivaca. Za AUV se prvo koristila mesavina materijala aluminijuma i nerdjajuceg celika. Medjutim to je proizvelo snazne efekte korozije, sto bi u dugorocnoj upotrebi dovelo do procepa u materijalu. Zbog toga se sada koristi legura titana. Robotska senzorika izmedju ostalog omogucava merenje fizikalnih parametara, kao to su pritisak, temperatura ili kolicina soli u vodi.

Ovde se moze pogledati animacija misije: https://youtu.be/aT4jWmamPLQ
AlessandraB is offline  
Odgovori s citatom