Pogledaj jedan post
Old 06.10.2017., 17:08   #3492
Quote:
addx kaže: Pogledaj post
To da.

Vec i ovaj razgovor koji sada vodimo je problematican, jer ga je vrlo namjerno inducirala mravac8 koja se neumorno bavi skretanjem tema u smjeru kritike danasnjih vrijednosti.

Dok citam njenu kritiku materijalizma danasnjeg drustva, prisjecam se svog djetinjstva, koje je upravo obiljezeno "intelektualizmom" tj. roditeljima koji *namecu* djeci "intelektualne vrijednosti" vrlo slicno kao i ovom njenom primjeru, gotovo identicno, samo drugi set vrijednosti, valjda onaj koji ona odobrava i zastupa.

To da li imas visoko obrazovanu majku koja vrednuje druge po diplomama, postignutim uspjesima, procitanim knjigama, priznanjima, ostvarenim ambicijama ili imas majku koja vrednuje druge po materijalnim stvarima tipa mobitel ili auto je sasvim svejedno.

Oboje je u kurcu.

Koliko puta mi je majka zabranila druzit se sa djecom u susjedstvu jer oni ce postati ulicari a mi cemo valjda postati intelektualna krema i slicno. Meni je ko djetetu bilo svejedno jel se ne smijem druzit s prijateljem radi imovinskog stanja ili intelektualnog stanja njegovih roditelja. Najvise mi je grozno sto sam samo ja izdvojen od svih ostalih, jer nitko u susjedstvu nije bio dovoljno dobar da bi se ja smio druziti s njim.

To je isto nametanje vrijednosti, koje te odredjuje na ovaj ili onaj nacin: ja sam razvio silnu averziju prema svim tim "intelektualistickim" vrijednostima koje su moji forsirali tzv. intelektualni snobizam. Citavo djetinjstvo sam slusao o tome kako drugi ne valjaju po tim kategorijama. Nisu valjali susjedi, prijatelji, djevojke, svi ljudi koje volim ili sam volio nisu valjali.

E sad mene zanima, od ovih sto su im na forumu puna usta tudjih vrijednosti za koje ih nacelno boli briga, ali ne mogu prestat pricat o njima, da li bi oni za sebe primjetili da su naporni svojoj djeci kao sto su meni moji roditelji bili?

Poanta jest, bilo kakvo "forsiranje vrijednosti" ima za posljedicu narcizam. To je prva i osnovna posljedica svakog nametanja vrijednosti, pogotovo kada se one namecu kroz pljuvanje drugih, nebitno konkretnih osoba ili opcih/apstraktnih kategorija. Problem u danasnjem svijetu nije materijalizam - on je tu vec dugo, nego narcizam u usponu. Sva ta silna "razmjena stavova" danas je uglavnom tek "pokazivanje pameti" tj. ispoljavanje narcizma.
Jesi li baš sto posto siguran da su ti roditelji forsirali diplome radi intelektualističkih vrijednosti, a ne zbog čisto materijalističkih razloga?

Ja nisam (što se mojih tiče, tvoje ne poznam). 'Intelektualna krema' je prilično prozirna šifra za 'oni koji imaju siguran posao na kojem praktički ništa ne rade, a dobro zarađuju'. Naravno, pravi intelektualni snob nikad neće priznati da mu je najviše stalo do zemaljskih užitaka, jer bi iste sekunde izgubio titulu intelektualnog snoba. Zato se pretvara da su mu bitne diplome, a zapravo mu je bitno što se s tim diplomama može.

Nisam sigurna ni da je narcizam baš u takvom usponu koliko se to čini nama koji previše visimo na internetsima. IMHO, seljačine su jednostavno dobile nove kanale da se probiju u prve redove.
Leteća is offline  
Odgovori s citatom