Pogledaj jedan post
Old 06.10.2017., 19:50   #1765
Quote:
Andrew Wiggin kaže: Pogledaj post
Ovdje cu samo jednu stvar napomenuti. Harmonija i te kako moze biti dinamicna. S ostatkom se apsolutno slazem.
Ovde cu samo zastati zato sto zelim da se ispravim u prethodnom navodu.

Zapravo sam razmisljala dok sam pisala ali bilo je vec kasno pa nisam imala koncentracije ovo da formulisem kako treba.
Harmonija je u stvari ono cemu covek prirodno tezi, jer je to ono sto svesno ili nesvesno trazimo i u interakciji sa drugim ljudima, pa tako i ljubavnim vezama.
Harmonija je ono sto odrzava vezu izmedju dvoje ljudi, jer ma kako se cesto misli da se suprotnosti privlace, to na dubljem i duzem nivou zapravo rusi odnose, kida ih, unosi nemire, nespokoj, bol, patnje, dok ih slicnosti, harmonicnost, skladnost i kompatibilnosti odrzavaju, jer se iz njih radjaju pozitivna osecanja a samim tim i prisnost i bliskost medju ljudima.

Tako da se, evo retroaktivno referiram na svoj prethodni post.
Quote:

Pa, recimo da je tako. Samo, fenomen se pokazuje upravo svojom puninom, ali ogranicenost ljudskog bica ga onemogucuje u prepoznavanju kao takvog. To je, po mom skromnom misljenju, razlog zasto ne uocavamo fenomene koji nadilaze nasu moc shvacanja. A sloziti cemo se, ona je poprilicno ogranicena, cak i kad bi se sustav u kojem funkcioniramo, kao takav eliminirao iz jednadzbe.

Kad su u pitanju intimni odnosi, normalno je i ocekivano da covjek nece moci egzistirati stopostotkom upravo u tom stanju, zato sto interakcija s drugim ljudskim bicima iziskuje prilagodbu, odnosno mogucnost kompromisa. A to samo po sebi eliminira ovo sto zoves "superpozicijom".

I tu u igru ulazi samo jedno pitanje. Koliko smo u stanju naci partnera s kojim mozemo funkcionirati najblize onome sto sami i jesmo?
To je upravo sustina ovoga sto si ti tako lepo opisao.

Mislim da mozemo, ali tek kada se integrisemo sa bicem koje je slicno nama, koje je nas odraz u ogledalu. Cak, te slicnosti mogu biti na nekom povrsnom nivou neprimetne ali su na nekom dubljem, mentalnom, duhovnom nivou one u stvari toliko cvrste da nas spoje cak i sa osobama za koje niko ne bi rekao da su za nas. Ali se te finese prepoznaju i crsto spoje.

Quote:
Hm... Svecenica, clanica nekog reda ili tek znatizeljnica?

Isprike na potencijalno nepristojnoj znatizelji.
Recimo, veciti duhovni tragac.
MiSterium is offline  
Odgovori s citatom