Pogledaj jedan post
Old 06.10.2017., 22:56   #6979
Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
To je grčka riječ, prijevod s hebrejskog za židovski pojam Mesija - Pomazanik. Međutim, kršćani su tom pojmu dali svoje novo značenje.
Ok, kako ćemo biti sigurni da su kršćani to iskoristili. Kako ti to vidiš u pravnom smislu? Možeš li to predočiti s nečim konkretnim, bez da copy/paste od sličnih likova nabrajaš?

Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Za tako nešto, uopće nije bitno je li postojao kao čovjek na zemlji, nego je mogao biti lik gnostika, i sva njegova otkupiteljska žrtva se odigrati na nebesima, pred zlim arhonima.
Vidiš sad tu svoju rečenicu, kakvi bi izvori informacija uopće mogli biti ispravni u tvojoj rezonanciji? Smješao si sve kategorije u tvoj lijevak, pa misliš da je to dobro konstatirano. Spominješ gnostike, i onda naravno daješ definiciju što bi bilo kad bi bilo, samo nikako ne smije biti pravna osoba Isus, spomenuta ovdje brdo puta. Čak i da se ravnaš prema nekim spisima Gnostika, ako si ih detaljno čitao, trebao si pronaći poveznice. Onaj tko ne vidi i ne želi čuti, njemu nikakve knjige ne pomažu.

Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Da, ali namjerno karikiraš židovsku vjeru. Njima je uglavnom THE Mesija, onaj koji će na koncu doći i uspostaviti svjetski mir i duhovnost. Naravno da je bilo raznih grupa u židovstvu koje su to mogle svakako tumačit i kemijat s time. Bilo je i samoproglašenih mesija, koji su išli bunit narod sa svojim naoružanim haharima. Neki su privremeno i uspjeli, ali Rimljani bi ih ubrzo opet pokorili. Bog Jahve im nije pomogao....kako su se nadali.
I dođe onda Ješu koji poziva na mir i ljubljenje neprijatelja svojih. On nije mesija jel se ne uklapa u židovskog Mesiju, to hoćeš reći? Nije jel tako stariješnine odlučiše da čekaju novog mesiju. Dobro zboriš, neki su pokušali to postati, ali su im Rimljani ugušili u krvi. I sve to je nestalo kao da nije ništa se zbilo (osim spomena o tom događaju). Ješu, sin Marijin, poziva „dajte caru carevo a Bogu, Božje“ i samo sljepac iz toga ne može izvući poantu.

Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Na propast su osuđena ta prastara mitološka pisanja po Bibliji. Ili ti to sve uzimaš kao realnu i vjerojatnu povijest? Noa, Mojsije, Jošua, Adam i Eva? Sve su to duhovna štiva za duhovne alegorije, pa što ne bi bio i Isus?
Tebi je sve izmišljotina, jel. A sad zamislimo koliko je i s čije strane napisano (novih tumačenja) knjiga, koliko teorija o tim vremenima, i svi su dali s ovog trenutka vremena novoznačajni izvještaj kao oni – koji su razumjeli taj period, budi objektivan, sve te najnovije količine „stručnih“ zapisa mogu debelo zbuniti i odvesti u totalnu drugačiju shemu misli. Ispast će da smo i mi sami u sebi mitološka a ne stvarna bića. Velika je razlika u nekom djelu, tko ga je pisao i sa kakvom namjerom, što to on nudi čitateljstvu. Da li nudi opsjenu, kao što većina radi, neka svako odluči za sebe.

Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
A to je, konkretno, što?
Nepoznavanje istinske materije. Ovdje se diskusija svodi na pobijanje postojanosti sa alatima koji su izgrađeni sada, govorimo o prošlosti i njenoj dinamici. Baš da vidim dokle ćeš ovako.

Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Sav racionalni doseg današnje znanosti i historiografije bi ti strpao u koš, jer ne haje za Isusa pretjerano, ako uopće. Ne vide ga među povijesnim osobama kao Julija Cezara i slične povijesne osobe.
Ne razumiješ se u ovu temu. Usprkos gomilanju prepisa iz tuđih arhiva, nisi shvatio što tko radi i zašto. Postaješ sljedbenik doktrine koja na kraju uguši onoga koji ju promovira, trebao bi na vrijeme početi prakticirati traženje spoznaje. Što se tiče povjesti i ovoga što govoriš, ne brini, ja sam to debelo pročitao, volim povjest...tu imamo drugačiju formu, ja te samo na vrijeme zaustavim da se ne proslaviš previše u silnom znanju. Komplex je tu strašno tvrdoglava spojka.

Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Nismo još Isusa riješili a ti bi već putovao po planetima i o tome razglabao? Valjda se pozivaš na svetačke vizije i snoviđenja onih koji su bili na planetama? Preporučam "Lako putovanje na druge planete" od Prabhupada Hare Krishna pokreta.
Lijepo od tebe da mi nešto preporučaš, ja tebi kao kolegi sa foruma ništa ne preporučujem. Izaberi sam pa kako ti poslije bude.

LP
__________________
Σύμφωνα με τον Ιησού Χριστό

Zadnje uređivanje barmen jitro : 06.10.2017. at 23:10.
barmen jitro is offline  
Odgovori s citatom