Pogledaj jedan post
Old 07.10.2017., 02:33   #1811
Quote:
Serengeti kaže: Pogledaj post
Naravno da bi bez religija postojali ratovi. Štoviše mnogi ratovi su vođeni i bit će vođeni zbog resursa, moći. Religijska komponenta potencirala je mnoge sukobe koji su prerasli u ratove tokom povijesti. Dakle to je bio okidač, kad drugi okidači nisu postojali. U srednjem vijeku nisu se mogli voditi ratovi za naftu ili plin, jer nije bilo tehnike da se ona koristi kao danas, ljudi je nisu ni poznavali. Prema tome mnogih sukoba i ratova nije ni moglo biti. Kad se kaže da su religije, štovanja božanstva nanijela dosta štete čovječanstvu misli se na prinašanje žrtava božanstvima, stvaranje sukoba među plemenima i čitavim narodima, segregaciju na temelju vjere, vjerski fanatizam, zabranu znanstvenih ideja. Sve moderne religije su se filtrirale od toga - neke više, neke manje. Više nema prinašanja barem ljudskih žrtava, nijedna religija službeno ne poziva na rat. Ali u prošlosti jest - sjetimo se križarskih ratova.... Stanje se popravilo, ali ako se gleda i kršćanastvo, židovstvo i islam i druge vjere, npr. šintoizam su tokom svoje duge povijesti ugnjetavale slobodu misli, govora. Giordano Bruno je spaljen na lomači 1666. u Rimu samo zato što je tvrdio da ima puno zvijezda na nebu koja su kao naše Sunce. (Katolička crkva je tek 1950- neke prihvatila službeni znanstveni stav da je zemlja okrugla, kad su ameri i rusi počeli na tv program stavljati slike fotki gdje se vidi zakrivljenost zemlje s visine od 100 km.)
pljačka resursa i materijalnih dobara je uvijek usputni razlog. a primarni - svi ratovi od početka civilizacije su ideološkog (kultzurnog) karaktera... nametanje svojih standarda drugome.. no, to nisu ratovi religija, nego ratovi ljudskih zabluda, jer postoji samo jedan Bog i samo jedna božija vjera, Islam (koja ukljulčuje kršćanstvo i judaizam). ostalo su ljudski pokušaji.

Quote:
Serengeti kaže: Pogledaj post
Da ne kažem kakav kolaps je doživio bliski istok jer je jedan kalif odlučio zabraniti širenje znanstvene misli što je uzrokovalo višestoljetni kolaps tog muslianskog svijeta. Imaš na netu to - preporučam svakako da neko pogleda- jako je zanimljivo jer se to smatra kolapsom razvoja tog dijela svijeta. Prema tome, da je društvo bilo sekularno, svijet bi itekako drugačije izgledao - bio bi tehnološki i znanstveno sigurno naprednije mjesto za život. - problem je što su vjerske institucije u prošlosti imale monopol i autonomiju na sveučilišnim institucijama, pa su tada sve bitne osobe poput Galillea Newona ili Leibnitza bile kao vjernici. Nije ni čudo da se Newton bavio astrološkim kalendarom i položajem planeta.
nemoj paušalizirati.. kakav "jedan khalif".. ima li on ime, zna li se kad je živio? ja ne znam na koga misliš. pozdrav
Kudum is offline  
Odgovori s citatom