Pogledaj jedan post
Old 17.10.2017., 10:53   #325
Quote:
ANTI-PROTIVAN kaže: Pogledaj post
čitaj pažljivo-
jasno piše
Jahve, Bog vaših otaca...poslao me...To mi je ime dovijeka.....
ne kaže 'poslali' (množina) nego 'poslao'
kaže da mi je ime Jahve..ne kaže to mi je srž, nego ime.
Jesi svjestan da ime je nešto što po prirodi nije prikladno za Boga: kako izreći Neizrecivoga?

Problem je u tome da mi danas ne možemo znati kako se točno izgovaralo ime Božje. Naime, hebrejski (kao i arapski, i ostali semitski jezici) ne bilježi u pismu samoglasnike, zato je i Biblija ispisana suglasnicima. Božje ime je napisano suglasnicima JHVH, a kako su židovi s vremenom prestali to ime izgovarati, zagubio se pravilan izgovor.

Izgovor Jahve nastao je na temelju Samarijanske verzije Tore (Zakona), otačkih čitanja i određenih lingvističkih analiza, no nije potpuno siguran, i to je zapravo jedan bitan razlog za eventualno izbjegavanje izgovora imena.

Za Boga u Starom zavjetu ima podosta imena koja su se koristila: Elohim, Elšadaj.... , a prevodilo se sa Gospodin, Svevišnji.....tako su i stari prijevodi Biblije izbjegavali koristiti ime Jahve, nego se umjesto toga koristio naziv Gospodin.....ili Gospodin Bog.

A tko ti objašnjava pravo ime JHVH...da nije Isus?

Isus kao utjelovljena božanska osoba nosi pravo ljudsko ime koje je ujedno i pravo Božje ime: «Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti” (Dj 4,12). To je ime Isus, koje znači: “JHVH je spasenje”.

Više je nego jasno da "Jahve" nije ime, već "derivat" tetragramatona "JHVH". Isus i apostoli nisu nikada rekli ni "Jehova", ni "Jahve", već "GOSPOD" , "GOSPODIN" i "OTAC".
__________________
Po pregorkoj muci Isusovoj ,Budi milosrdan nama i cijelome svijetu.
Sveti Bože,Sveti Jaki Bože,Sveti Besmrtni Bože,smiluj se nama i cijelome svijetu.
zoki0307 is offline  
Odgovori s citatom