Pogledaj jedan post
Old 17.10.2017., 17:33   #326
Quote:
zoki0307 kaže: Pogledaj post
Jesi svjestan da ime je nešto što po prirodi nije prikladno za Boga: kako izreći Neizrecivoga?
pa valjda sam Bog zna šta je prikladno za njega....ako kaže "ime mi je JAHVE" Tko si ti da mu to nametneš kao nešto neprikladno ?
Quote:
Problem je u tome da mi danas ne možemo znati kako se točno izgovaralo ime Božje. Naime, hebrejski (kao i arapski, i ostali semitski jezici) ne bilježi u pismu samoglasnike, zato je i Biblija ispisana suglasnicima. Božje ime je napisano suglasnicima JHVH, a kako su židovi s vremenom prestali to ime izgovarati, zagubio se pravilan izgovor.
Čekaj....sad je prikladno da Bog ima ime ?
pa šta ako se 'zagubio' pravilan izgovor, to ne znači da Bog nema ime, ili da ga ne treba izgovarati na narječju pojedinog naroda (jezika)
Quote:
Izgovor Jahve nastao je na temelju Samarijanske verzije Tore (Zakona), otačkih čitanja i određenih lingvističkih analiza, no nije potpuno siguran, i to je zapravo jedan bitan razlog za eventualno izbjegavanje izgovora imena.
gluposti, to nije razlog jer Bog je naredio da ga se zove imenom
"To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena"
to što su Židovi krivo shvatili riječi da se Božje ime ne izgovara uzalud, pa izbacili sasvim izgovor Božjeg imena plašeći se da je svako izgovaranje svetogrđe (a taj pristup preuzeli i prvi kršćani) je drugi par opanaka, ali to je glavni i jedini razlog.
Quote:
Za Boga u Starom zavjetu ima podosta imena koja su se koristila: Elohim, Elšadaj.... , a prevodilo se sa Gospodin, Svevišnji.....
to nisu imena, to je ono što ti zoveš Božja "srž" (u opisivanju Boga)
Quote:
tako su i stari prijevodi Biblije izbjegavali koristiti ime Jahve, nego se umjesto toga koristio naziv Gospodin.....ili Gospodin Bog.
pa rekao sam...to su preuzeli od Židova.
ali to je još jedan dokaz da je JAHVE upravo Božje ime (mimo toga što je sam to rekao) jer jedino to IME su izbjegavali koristiti da ne bi bilo 'uzalud' spominjanje Božjeg imena.
koristi malo i logiku.
Quote:
A tko ti objašnjava pravo ime JHVH...da nije Isus?

Isus kao utjelovljena božanska osoba nosi pravo ljudsko ime koje je ujedno i pravo Božje ime: «Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti” (Dj 4,12). To je ime Isus, koje znači: “JHVH je spasenje”.
da, Isus je došao proslaviti OCA pa zato ima i prikladno ime koje proslavlja OCA koji je JAHVE (ili ako voliš JHVH)
Quote:
Više je nego jasno da "Jahve" nije ime,
Opet ti po starom, sad jeste sad nije...

Quote:
već "derivat" tetragramatona "JHVH". Isus i apostoli nisu nikada rekli ni "Jehova", ni "Jahve", već "GOSPOD" , "GOSPODIN" i "OTAC".
pa ne izgovaramo niti "ISUS" onako kako su izgovarali Židovi, niti svi izgovaraju "JAHVE" jednako danas, stvar je jezika i izgovora u raznim jezicima.
niti se na Židovskom pismu piše tako.

a Isus nije niti imao potrebu izgovarati ime 'JAHVE' jer je govorio o svom OCU, i usput bi previše sablaznio Židove koji su uvjereni da se naj veće svetogrđe izgovarati Božje ime.(oni su još uvijek držali vjeru otaca)
ali ipak, svećenici su jednom godišnje izgovarali Božje ime Jahve
po 'zakonu' samo su oni to mogli, ali i to je dovoljno da se zna koje je to ime.

čudi me da ti to kao 'vjeroučitelj' (katolik) ne znaš
Quote:
Iako su Izraelci u ranoj povijesti slobodno (iako ne i uzalud) izgovarali Božje ime, u Isusovo su doba Židovi (a napose farizeji) u štovanju Zakona – koji kaže da se Božje ime ne izgovara uzalud (Izl 20,7; Pnz 5,11) – postali tako skrupulozni da su potpuno zabranili izgovaranje Svetog imena, osim samo jednom godišnje kad je o blagdanu svećenik samo jednom intonirao riječ ‘Jahve’. To je, dakako, stvorilo teškoće pri čitanju Starog zavjeta, no kako se JHVH radi te zabrane nije smio izgovarati, JHVH su počeli čitati kao “Adonaj”, što na hebrejskom znači “Gospodin”. (Na grčkom je to Kyrios).
ANTI-PROTIVAN is offline  
Odgovori s citatom