Pogledaj jedan post
Old 15.11.2017., 13:27   #44
Mrkvina priča nije iznimka. Sve potpisujem istog trenutka...

Također sam radio u ITju i u jednoj firmi je plaća za većinu isplaćivana po ključu: 2/3 prijavljeno + 1/3 na crno. I onda ti poslodavac samo u trenutku kaže da je "teška situacija" i prestane isplaćivati ovu trećinu na crno, a u isto vrijeme traži od jednog zaposlenika da mu rezervira vez u dvije marine na Jadranu za njegovu jahtu.
Drugi poslodavac je bio jednom zaposleniku dužan neki obećani bonus, doslovce pred njim otvori kofer s 200.000 EURa, da mu cca 1000EUR (pola obećanog bonusa) i kaže da više nema.

To je ovako odmah iz prve ruke (bilo je toga više), a inače, sjećam se i jedne ambiciozne djevojke koja je radila u jednoj "prestižnoj" IT firmi. Poslali je u jednu državnu firmu da sjedi među još 10 "programera" i rekli da surfa po Facebooku i radi šta hoće. Ona sva zbunjena, no brzo je shvatila da se radi o masovnom izvlačenju proračunske love. Nakon dva mjeseca surfanja je poludila i otišla.

Kad sam tražio zadnji posao u RH, iako sam bio u sredini tridesetih, bio sam ili previše star ili sam tražio previše (FERovac s dosta projekata iza sebe). Većina IT firmi uzimala je samo jako mlade za malo novaca, a 10.000kn je tada bila jako dobra plaća u ITju koju je imao rijetko tko od mojih kolega (samo jedan prijatelj FERovac u banci). Da se razumijemo, kolege bi često pričali da imaju 10.000kn ili više no to bi u stvarnosti bilo npr. 6.000kn prijavljeno i 4.000kn na crno! Svejedno, velik broj kolega FERovaca se jednostavno uvalio u državne institucije, agencije i firme, makar i za manje od 10k, ali sa ništa stresa i sigurnom pristojnom plaćom.

Na kraju sam i ja u očaju shvatio da je jedina opcija ili uvaljivanje u neku državnu agenciju preko veze, što sam prezirao, ili odlazak.
Nakon dugo razmišljanja, zaključio sam ipak da ne želim preko veze, pa sam se javio za posao u privatnoj IT firmi koja je tada bila najveći (IT) izvoznik u RH, no kad su mi rekli da je i kod njih dio plaće na crno, i meni se zacrnilo pred očima i poslao sam ih sve skupa u krasan k...

Naravno, uz sve to sam gledao kako rvacka prčija propada u svakom pogledu. Sada je samo Bugarska ekonomski lošija, pa je pitanje samo kada ćemo zasjesti na dno EUa. I društvo je drastično propalo, pa je RH danas kaljuža desničarsko-domoljubnog klerofašizma, pravna država ne postoji, dugovi su ogromni, ogroman broj ljudi parazitira na proračunu, od tzv. branitelja do uhljeba svih vrsta i nema šanse da će se išta promjeniti, dok sve totalno ne propadne, a i tada će najviše nadrapati oni koji su najmanje krivi i koji su najmanje "jamili".

Trebalo mi je dugo, no i meni je došlo iz dupeta u glavu, iako sam imao pristojna primanja u RH i vlastitu sređenu nekretninu u centru Zagreba.
Sada radim u Švicarskoj (imao sam i ponudu od Amazona za posao u Kanadi) i uskoro očekujem samo bonus veći od prosječne godišnje plaće u rvackom ekonomskom tigru koji po nekim stručnjacima u gospodarskom pod-forumu doživljava procvat i ima fantastično tržište rada. Lupam se svaki dan po glavi što nisam već 90-ih vidio kakvo nam lopovsko sranje od države pripremaju domoljubi.
Snack is offline