Quote:
neno1966 kaže:
Ima i takvih ali nije to pravilo, zašto je ovo uopće bitno? btw. koliko Hrvati imaju štednje ili koliko su uložili u obveznice, tvojom logikom većinu toga su trebali potrošiti pa očito nije tako.
|
Pričamo jer je tema o standardu. Koliko je ono hrvata ovršeno radi dugova teleoperaterima? Znam da si dole na pdf automobili, pa znaš da se daje za premiume, a kad je problem, kuka tko će platiti ovlašteni servis. Na temi o novoj Octaviji ili rabljenom Audiju, javio se netko tko isto gleda auto, ima pola love u kešu, pola planira na kredu, umjesto da jednostavno kupi manji ili jeftiniji auto na keš ili uloži lovu u nešto di ima povrat veći od kamate kredita. Hrvati su poprilično nepismeni kad je riječ o financijama, pogotovo ako pričamo o investicijama. Većini je domet investicije kupit dodatnu nekretninu. Čitao članak o štednji, polovica kućanstava ima 500 eura ili manje štednje. Tipičan hrvat će radije uzet novi Ajfon ili Samsung od 1000+ eura na 24 rate uz max tarifu i rabljeni švapski premium kojeg ne može propisno održavat i toči ga za 15e i doma jest poli sa kruhom, nego uzeti telefon od 200 eura i noviji nepremium auto čije održavanje i točenje si može priuštit. Upoznao prije nekih 10 godina bračni par koji je tada skupa imao cca 30000 kn mjesečno primanja i jedva su krpali od plaće do plaće. Ali se išlo na skijanja, vozila su se dva nova auta, obleka markirana, svake godine novi top mobač i tako. Dosta hrvata pati od keeping up with the Joneses sindroma.
Quote:
cajna_mjesavina kaže:
Djetetu planiram sati dobro obrazovanje, manji auto star 15 godina i stan od 30 kvadrata.
Sve preko toga smatram medvjeđom uslugom.
|
Dobra i kvalitetna edukacija je zapravo jedna od najvrijednijih stvari koje možeš klincu priuštiti. Kako je meni stara uvijek govorila- znanje ti nitko ne može oduzeti. Materijalno možeš izgubiti, ali dok god te mozak i zdravlje služi i imaš znanje koje je unovčivo, da se ponovo steći. I sam slično razmišljam, imam jedan fond u koji odvajam, isto indexiran na sp500. S obzirom da na klincu tek radimo, nije neka svota mjesečno, ali 20ak godina compunding intresta bi trebalo po jako konzervativnim procjenama biti taman da klincu/klinki možemo platiti full ride na ivy league faksu ako to poželi. Stan u Zg bu dobilo ako odluči živjeti u Hrvatskoj. Osim toga, njente. Treba i malo govana pojest, nakon toga pita ima bolji okus
Quote:
Urasulu kaže:
Stan sam nasla jako jeftino, 53000e, renoviranje smo radili sami, od rusenja zidova, do vode i struje, tako da nisam placala majstore, samo materijal (materijal je pred 5 godina bio puno jeftiniji). Namjestaj sam imala od prije, sve u ok stanju. Stolarija me nije dosla puno jer je bio mali stan. Prodala sam ga za 76000e, ne sjecam se napamet koliko sam glavnice bila otplatila u te tri godine za kredite, ali kad sam poplacala sve ostalo mi je 17000e.
|
Je li tih 17000 eura sa ili bez materijala i stolarije? S obzirom da ste sve solo radili, uzmi broj radnih sati koji ste ulupali u renovaciju, vašu satnicu na poslu i onda to oduzmi od ovih 17000. To je čista zarada na preprodaji. Ovo ostalo je fuš za sebe praktički. Ako je netko od frendova i familije još uskočio i pomogao, njihovu satnicu ste dobili za badava