Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
05.12.2006., 16:47
|
|
chic heretique
Registracija: Aug 2006.
|
Buka u centralnom grijanju
er...imam problemčić, molim za pomoć  izradio sam si instalacije za centralno grijanje, kao drugi sistem na postojeći etažni bojler, zasebni ventili kod etažnog bojlera. prvi sistem je izradio majstor, radi preko 3 godine bez problema.
problem je što mi se u novom sistemu kad radi pumpa pojavljuje buka kao da...puštam vodu kroz vodovodnu cijev. nije to ono bućkanje i mućkanje kao kad ima zraka u sistemu. više zvuči kao visokofrekventni šum prolaska vode  . u starom sistemu koji je radio majstor nema takvog zvuka.
inače, instalacije su od bakrenih cijevi, projektirane po pravilima, fi 18 za glavne vodove te za većinu duljine instalacije, kao i što više moguće kuteva, fi 15 za ostatak. u tom prostoru ima 5 radijatora, od čega 4 imaju termostatske ventile (proizvođač herz). ukupno ima 12 radijatora zajedno s prvim stambenim prostorom, ukupna kvadratura je oko 100 m2. u starom sistemu od njih 7 dva radijatora imaju termostatske ventile (proizvođač admiral). radijatori su svi lipovica.
primjetio sam da kad odvrnem pojedini termostatski ventil do kraja (tj. kad ga otvorim do kraja), razina buke se smanji. buku je teško locirati odakle dolazi, nekako se širi preko cijevi.
what is wrong? 
|
|
|
05.12.2006., 17:27
|
|
The Titanodur Master
Registracija: Nov 2006.
|
To što čuješ je rad pumpe koja tjera vodu kroz sistem. I navodno je dosta karakteristična za radijatore lipovica, dok kod ostalih navodno nije toliko izražena.
Sličan slučaj imam i ja, i s vremenom se navikao na to. i ja imam lipovicu; i ja imam herz ventile. Iako je herz kvalitetna firma, termostatski ventili im nisu bogzna šta. Imao sam gomilu problema, od toga da se ne zatvraju na postavljenoj temp do toga da izglica zašteka, i ventil je skroz otvoren a radijator uopće ne grije. danas će većina majstora popljuvati herzove term. ventile i tvditi da su dunfussovi plinski term. ventili puno bolji.
oanaj šum koji čuješ a koji prestane kad termostatski ventil otvoriš do kraja, je posljedica upravo tih herzovih ventila, koji pravodobno ne ot/zatvaraju na postavljenoj temp. kad čuješ taj zvuk, okreni malo ventil lijevo ili desno dok ne đođe u poziciju u kojoj taj šum više ne čuješ. samo obično to bude pozicija ventila koja temperaturno nikako ne odgovara tvojim željama...i to ti je taj problem s herzom.
navodno s danfussom to nije tako.
ukratko, nekog lijeka tome nema, bar ne kad je herz u pitanju, ak se odlučiš na dunfuss taj problem če vjerojatno nestati. uostalom kupi jedan dunfussov pa testiraj. Za 150kn nećeš propasti a sačuvati ćeš hrpu živaca.
|
|
|
05.12.2006., 19:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Quote:
Edgar kaže:
To što čuješ je rad pumpe koja tjera vodu kroz sistem. I navodno je dosta karakteristična za radijatore lipovica, dok kod ostalih navodno nije toliko izražena.
|
Ja imam sve radijatore lipovica i nemam apsolutno nikakakvog zvuka prilikom rada. Ventili su termostatski vaillantovi kao i bojler.
|
|
|
05.12.2006., 21:08
|
|
The Titanodur Master
|
hm, da? Dali je tvoja lipovica novijeg ili starijeg datuma proizvodnje. Kada bolje razmislim, meni se taj šum pumpe počeo javljati tek nakon što sam stavio novu peć CTc, nepovratni ventil prije pumpe i herzove termostatske ventile. Naravno odmah bio skužio taj šum, počeo se raspiivati i svi koji su imali lipovicu tvrdili su da ga i oni imaju. da li imaju herzove ventile nemam pojma.
Ja čujem taj šum i kad su ventili skroz otvoreni, i taj šum se javlja samo kad radi pumpa.
A onaj drugi šum koji prestane kad se ventil otvori skorz do kraja je definitvno vezna uz 'kvalitetu'herzovih ventila
|
|
|
05.12.2006., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Quote:
Edgar kaže:
hm, da? Dali je tvoja lipovica novijeg ili starijeg datuma proizvodnje. Kada bolje razmislim, meni se taj šum pumpe počeo javljati tek nakon što sam stavio novu peć CTc, nepovratni ventil prije pumpe i herzove termostatske ventile. Naravno odmah bio skužio taj šum, počeo se raspiivati i svi koji su imali lipovicu tvrdili su da ga i oni imaju. da li imaju herzove ventile nemam pojma.
Ja čujem taj šum i kad su ventili skroz otvoreni, i taj šum se javlja samo kad radi pumpa.
A onaj drugi šum koji prestane kad se ventil otvori skorz do kraja je definitvno vezna uz 'kvalitetu'herzovih ventila
|
Radijatori su noviji mislim da se zovu Solar
|
|
|
06.12.2006., 09:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
mi na poslu isto imamo Herzove ventile i sume u tri cina. buka definitivno ima veze s njima, a mozda i sa lipovica radijatorima.
|
06.12.2006., 09:40
|
|
chic heretique
|
stvar je u tome da u gornjem stanu nemam nikakav šum, u donjem imam (oba su na istom etažnom bojleru). radijatori su svugdje isti. šum koji se čuje nekako zvuči kao da dolazi i da se širi kroz cijevi, a ne iz radijatora.
jedino ti termostatski ventili nisu isti i nema ih toliko gore, ali gore se ama baš ništa ne čuje...moguće je da je herz problematičan
mene plaši pomisao da sam negdje fulao u izvedbi cijevi. oko dizajniranja sustava vjerujem da nisam, ali da li sam mogao pogriješiti u nečem drugom, tipa da mi je lem nakapao unutra?  ili je trebalo zvučno izolirati kontakt cijevi s zidom na mjestima prolaska kroz zidove? iskreno, ne mogu se sjetiti što bi još moglo biti krivo
|
|
|
06.12.2006., 09:40
|
|
chic heretique
|
Quote:
passat_karavan kaže:
mi na poslu isto imamo Herzove ventile i sume u tri cina. buka definitivno ima veze s njima, a mozda i sa lipovica radijatorima.
|
mislim da lipovica solar savršeno funkcionira. da li je šum kod vas baš šum ili bućkanje?
e da...igrao sam se malo s par prigušnica, gotovo sam ih zatvorio, i kad sam to napravio, dobio sam doista neugodnu buku...moguće je da ide iz pumpe, realno čak...
da li je moguće da je problem u snazi pumpe?
|
|
|
06.12.2006., 13:11
|
|
The Titanodur Master
|
ja imam lipovicu, ali ne ovu tipu solar, već one starije kak se već zovz...neznam
šum možeš smanjiti ako usporiš brzinu rada pumpe. vjerojatno imaš grundfussovu. moja ima 3 brzine, trenutno radi na 2, ali budući da je toplo vjerojatno bi prolazilo i na jedinici. no ja se navikao na taj šum pa me ne smeta.
probaj jednostavno'usporiti' pumpu pa vidjeti jeli šum tiši. vjerujem da će biti. po tome ćeš znati jeli to što čuješ zuvk rada pumpe koja tjera vodu kroz cijevi ili pak termoventili štekaju pri prolazu vode......
|
|
|
06.12.2006., 16:27
|
|
chic heretique
|
Quote:
Edgar kaže:
ja imam lipovicu, ali ne ovu tipu solar, već one starije kak se već zovz...neznam
šum možeš smanjiti ako usporiš brzinu rada pumpe. vjerojatno imaš grundfussovu. moja ima 3 brzine, trenutno radi na 2, ali budući da je toplo vjerojatno bi prolazilo i na jedinici. no ja se navikao na taj šum pa me ne smeta.
probaj jednostavno'usporiti' pumpu pa vidjeti jeli šum tiši. vjerujem da će biti. po tome ćeš znati jeli to što čuješ zuvk rada pumpe koja tjera vodu kroz cijevi ili pak termoventili štekaju pri prolazu vode......
|
nemam zasebnu pumpu nego pumpa pripada etažnom bojleru, junkersu. pa i ne znam da li se može prčkati po tome i da li bi to uopće htio
htio zapravo ustanoviti koji je to razlog buke. da li su to ventili ili može biti i nešto drugo. jer ako su ventili, bože moj, promijenim ih u kvalitetnije...ali da ne odem bezveze u trošak ako nije do kvalitete ventila
morat ću se još malo poigrati i ispitati...
|
|
|
06.12.2006., 16:36
|
|
chic heretique
|
ovo našao sad na netu:
Buka
Mnogi sistemi grijanja uzrokuju neugodne zvukove bilo da je riječ o klokotanju vode,šumu bojlera, zujanju ventilatora ili sličnom. Zvukovi uglavnom nastaju zbog vibracija pokretnih dijelova uređaja za grijanje
|
|
|
06.12.2006., 18:39
|
|
The Titanodur Master
|
Quote:
zed_alive kaže:
ovo našao sad na netu:
Buka
Mnogi sistemi grijanja uzrokuju neugodne zvukove bilo da je riječ o klokotanju vode,šumu bojlera, zujanju ventilatora ili sličnom. Zvukovi uglavnom nastaju zbog vibracija pokretnih dijelova uređaja za grijanje
|
tj. pokretni dijeovi = pumpa? Ili? Sad neznam kak je to kod bojlera, ali ja je imam i lako je dostupna.
Što se tiće ventila, probaj tam gdi je najglasnije promijeniti jedan u spomenuti plinski danfuss, pa ćeš vdijeti razliku, kao što već rekoh za 150kn nećeš propasti, ali čemu odmah sve mijenjati i bacati se u trošak ak nema razlike.
što god da ustanoviš, ajd javi....da se zna......ja ipak mislim da je to do sva tri faktora: tip radijaoa, tip ventila i pumpa.
Da li se to može anulrati izmjenom samo jednim uzrokom, neznam probaj
|
|
|
06.12.2006., 20:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2006.
|
Kod mene se isto javlja šum na centralnom i to samo na radijatorima u predsoblju. Ventili su Hertzovi a radijaotri talijanski Global. Šum mi se javlja na ventilima. Kada malo prigušim ili otvorim termostatsku glavu onda taj zvuk nestane. Mislim da se zvuk javlja kada ventil počne zatvarati protok vode kroz radijator. Želim napomenuti da sam tek nedavno ugradio centralno i da nisam baš puno isprobavao. PROČITAJTE OVO!!! Dok mi je bio tlak u sistemu od cca 2 bara pri temperaturi vode od cca. 65 stupnjeva nisam primjetio nikakav šum. Kako mi je malo puštalo na jednom radiatoru, tlak u sistemu mi je malo pao. Sad imam tlak negdje oko 1,7 bara pri 65 stupnjeva i sada mi na radijatorima u predsoblju (ventilima) se čuje šum. Ne znam da li je to povezano sa tlakom u sistemu - možda je - treba probat. Inače nešto tu ne razumijem. Kada pričate o promjeni ventila na što točno mislite? Da li na termostatske glave ili na kompletan ventil?
|
|
|
06.12.2006., 21:00
|
|
The Titanodur Master
|
Quote:
kefren kaže:
Kod mene se isto javlja šum na centralnom i to samo na radijatorima u predsoblju. Ventili su Hertzovi a radijaotri talijanski Global. Šum mi se javlja na ventilima. Kada malo prigušim ili otvorim termostatsku glavu onda taj zvuk nestane. Mislim da se zvuk javlja kada ventil počne zatvarati protok vode kroz radijator. Želim napomenuti da sam tek nedavno ugradio centralno i da nisam baš puno isprobavao. PROČITAJTE OVO!!! Dok mi je bio tlak u sistemu od cca 2 bara pri temperaturi vode od cca. 65 stupnjeva nisam primjetio nikakav šum. Kako mi je malo puštalo na jednom radiatoru, tlak u sistemu mi je malo pao. Sad imam tlak negdje oko 1,7 bara pri 65 stupnjeva i sada mi na radijatorima u predsoblju (ventilima) se čuje šum. Ne znam da li je to povezano sa tlakom u sistemu - možda je - treba probat. Inače nešto tu ne razumijem. Kada pričate o promjeni ventila na što točno mislite? Da li na termostatske glave ili na kompletan ventil?
|
Hm, vidi vraga, dobra ideja, meni je tlak na 2 bara pri temp. polaznog voda od 45C (tu temp automatika regulira)
Možda je i tlak u pitanju, zanimljivo. kad bolje razmislim paralelno snovom peći i termoventilima povećao sam bio i tlak s prijašnjih 1,5bara na ova 2 bara.
Možda bi prije promijene ventila trebalo spusiti tlak, pa vidjeti kak se ponaša šum.
Što se tiće promijene ventila, mislih na kpl. ne smao glavu. rekoh to, staviti danfuss, oni navodno budući da su plinski trenutno otvaraju/zatvarju, odmah skuže pad/porast temp, dok ovima treba milenij.
Neki dan, prošlitjedan. muke mi zadavao jedan venitl, skroz krivo mi otvarao, na krivoj temp. 8pomak od 5 stupnjeva), sam od sebe, ja ga ujutro ostavim na 3 (17,5) a doejm s posla, u sobi 19st a on grije ko da nikad grijao nije, isijava.! Ja skupio hrabrost i išao raskapati glavu, s onim imbusom. Naravno , pogađate, sad ga rasštelao do kraja. Skinuo glavu i stavio novu koju sma skinuo s drugog radijatora kojimi najmanje treba. Htjedoh kupiti novu glavu, ali mi rekao tip u ferotermu, da možda nije glava možda je igla, da zamijenim samo glave. Doduše ni sam nije znao šta bi mi rekao budući da za takav slučaj nije još čuo niti da je netko išao rastavljati tu glavu. Pitoa ga jel mogu uzeit danfuss jel paše na ovu iglu, kaže herz na herz danfuss na danfuss....dakle sve jasno.
a znm, da promijeniš ventil, prazni sistem....mal je zafrkancija ali trenutno nije frka, temp debelo u plusu....pa tko voli nek izvoli.....
|
|
|
07.12.2006., 09:29
|
|
chic heretique
|
Quote:
Edgar kaže:
tj. pokretni dijeovi = pumpa? Ili? Sad neznam kak je to kod bojlera, ali ja je imam i lako je dostupna.
Što se tiće ventila, probaj tam gdi je najglasnije promijeniti jedan u spomenuti plinski danfuss, pa ćeš vdijeti razliku, kao što već rekoh za 150kn nećeš propasti, ali čemu odmah sve mijenjati i bacati se u trošak ak nema razlike.
što god da ustanoviš, ajd javi....da se zna......ja ipak mislim da je to do sva tri faktora: tip radijaoa, tip ventila i pumpa.
Da li se to može anulrati izmjenom samo jednim uzrokom, neznam probaj
|
edgar, nisi pažljivo čitao moje postove. jedan etažni bojler, dva sistema grijanja na njemu, jedan buči, jedan ne. mislim da ipak nije do pumpe, ona samo radi svoj posao (kod bojlera ona je integrirana s bojlerom).
nisam se stigao jučer poigrati, danas ću valjda stići. moglo bi se probati kod ulaza u zid malo izdampirati s kamenom vunom da prigušim vibracije cijevi, također provjerit ću buku kod raznih položaja svih ventila.
nisu li danfoss oko 200 kn? di ima za 150?
|
|
|
07.12.2006., 09:33
|
|
chic heretique
|
Quote:
kefren kaže:
|
interesantno kefren, hvala na informacijama  palo je i meni na pamet da možda ima veze s tlakom. meni je bio malo nizak, išao sam odzračiti ventile pa sam ga digao na 1,8 pri toploj vodi, poslije nisam slušao dolje. ako je problem s ventil kao što vjerujemo, vjerujem da je problem sa svime a ne samo s glavom. izgleda da herzovi termostatski ventili nisu baš nešto
|
|
|
07.12.2006., 09:40
|
|
chic heretique
|
Quote:
Edgar kaže:
rekoh to, staviti danfuss, oni navodno budući da su plinski trenutno otvaraju/zatvarju, odmah skuže pad/porast temp, dok ovima treba milenij.
|
a jel? onda bi nam se isplatilo promijeniti ventile u danfoss...
|
|
|
07.12.2006., 10:40
|
|
The Titanodur Master
|
Nije baš da nisamčitao pažljivo, samo nemam etažno grijanje pa taj dio ni ne kužim pažljivije.
Mislim da sumi rekli u ferotermu da su danfussovi ventili oko 150kn
Pa svi majstori hvale taj danfuss taj plinski i kažu da je herz odličan kaj se tiće običnih ventila, a da su imt ermostatski ventili obično govno.
Da se bez veze ne bacamo u trošak, treba probati s jednim dafussovim pa vidjeti kak funkcionira.
možda je na kraju ipak do tlaka, očigledno se pumpa više muči tjerati 2 bara od 1,5....ili?
mene osobno tajšum ne smeta, čak dapače i simpatičan mi je pa nećunikakve vune stavljati....uostalom i majstor je bio rekaoda je to sve ok, da tak mora biti!!!!
|
|
|
07.12.2006., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2006.
|
Quote:
zed_alive kaže:
interesantno kefren, hvala na informacijama  palo je i meni na pamet da možda ima veze s tlakom. meni je bio malo nizak, išao sam odzračiti ventile pa sam ga digao na 1,8 pri toploj vodi, poslije nisam slušao dolje. ako je problem s ventil kao što vjerujemo, vjerujem da je problem sa svime a ne samo s glavom. izgleda da herzovi termostatski ventili nisu baš nešto
|
I kakva ti je sad situacija? Da li sada imaš šumove pri tlaku od 1,8 bara. Ponavljam kada mi je bio tlak u sistemu na 2 bara nisam ništa čuo. Sada kad mi je 1,6-1,7 bara sada čujem šum u ventilima. Zar nisu Hertzovi ventili Austrijske proizvodnje? Po meni bi trebali biti kvalitetni. Ja taj šum objašnjavam isključivo jer ventil ne zatvori do kraja pa se čuje strujanje vode, jer čim malo otvorim ventil šum nestane! U stanu imam ukupno 13 radijatora i taj šum imam samo na 2 u predsoblju. Možda je stvar i u termostatskoj glavi koja ne reagira dovoljno brzo (ne zatvara ventil do kraja). Možda treba regulirat i malo onaj povratni ventil (igličasti) na izlazu iz radijatora kako bi se promjenila brzina strujanja kroz radijator. Ja sad na žalost nemam dovoljno vremena za igrat se sa tim stvarima pa ako netko uspije što poboljšat neka javi što je napravljeno. Thx!
|
|
|
07.12.2006., 11:25
|
|
chic heretique
|
Quote:
Edgar kaže:
mene osobno tajšum ne smeta, čak dapače i simpatičan mi je pa nećunikakve vune stavljati....uostalom i majstor je bio rekao da je to sve ok, da tak mora biti!!!!
|
tnx na informaciji za danfoss  najgore je doduše kaj treba prazniti pa puniti sistem ak se mijenja, ak ustanovim da je to to vjerojatno ću sve ventile mijenjat, no što se mora...
što se tiče simpatičnosti šuma, ne znam baš, meni je simpatično kad uopće ne čuješ grijanje...tak je kod mene gore trenutno
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:32.
|
|
|
|