Dakle prije koju godinu sam u Zagrebačku banku uplatio neke dolare (skupljano godinama, kupovano po mijenjačnicama). Između ostalog bila je i jedna krivotvorena novčanica od 100$. To nisu odmah otkrili nego nešto kasnije, cca godinu dana nakon uplate, došao lik iz MUP-a. Zbog iste bio na MUP-u i dao izjavu da neznam točno porijeklo iste, itd ...
Naravno Zaba ni bu ni be.
Danas stiže zahtjev za uplatom od Croatia Osiguranja, jer je Zaba od njih zatražila isplatu osiguranja za tu novčanicu, a sad oni mene traže 900kn (600 kn za 100$ + troškak vještačenja).
Jesu oni normalni?? Jel imaju kakve pravne osnove to tražiti??
naravno da imaju. time se zatvara krug uzroka i posljedice.
banka je tvojih $100 stavila tebi na knjižicu, ali je poslije otkriveno da je novčanica bezvrijedna. banka je u gubitku [tvojih $100 je tebi i nadalje na knjižici], i naplaćuje štetu od osiguranja. osiguranje sada za svoj groš ide da izvuče pare od krivca. to se zove regres, a krivac si ti, jer si ubacio lažnu novčanicu u sistem. doduše nesvjesno, zato te policija nije niti gonila.
ti u stvari nisi ništa izgubio, osim onoga što nisi niti imao [a to je ona lažna novčanica za koju si nekome bio dao stvarni novac kao prouvrijednos]
jedino što kao namagarčeni moraš platiti troškove postupka, u ovom slučaju uslugu vještaka.
zbog toga što se već odavno pišu svi serijski brojevi novčanica američkih dolara onog trenutka kada ih uplačuješ, mjenjaš na mjenjačnici itd...... danas se skeniraju, a nekada se na ruke pisao svaki broj ...
Naravno zabi ne pada na pamet dat popis serijskih brojeva klijentima koji podižu dolare, da i oni budu zaštićeni u slučaju u slučaju lažnjaka...
To sam ja pitanje postavio šefu jedne poslovnice Hypo banke. Prva reakcija je bila grč na licu u smislu kakav sam ja to lud čovjek pa da njima i njihovom imenu ne vjerujem , a zatim se pribrao i rekao da banke međusobom dijele te brojeve ako dođe do problema te da sam ja na taj način zaštićen. Moš mislit.
naravno da je croatia dobila tvoje podatke od banke, ali samo sa jednom namjenom: da ti uzmu pare. ta dobijena informacija je povjerljiva, i nesmije se koristiti u druge svrhe [npr da ti šalju letke o ponudi osiguranja imovine]
dakle, tvoje ime i adresu smiju koristiti samo u svrhu naplate regresa, sve ostalo je kažnjivo
ovdje je croatia produžena ruka banke [u poslovima naplate regresa] i po tome osnovu se smije koristti tvojim podacima, ali samo za gorenavedene svrhe