Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo
Korisničko ime
Lozinka

Pravo Pravna pitanja i problemi, pravna pomoć, javne rasprave o budućim zakonima. Živjela pravna država! Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo , Radno, socijalno i obiteljsko pravo , Nekretnine

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.07.2007., 21:40   #1
MaliMravac
Registrirani korisnik

MaliMravac Avatar

Registracija: May 2007.
Angry Krivotvorena novčanica i regresni zahtjev

Dakle prije koju godinu sam u Zagrebačku banku uplatio neke dolare (skupljano godinama, kupovano po mijenjačnicama). Između ostalog bila je i jedna krivotvorena novčanica od 100$. To nisu odmah otkrili nego nešto kasnije, cca godinu dana nakon uplate, došao lik iz MUP-a. Zbog iste bio na MUP-u i dao izjavu da neznam točno porijeklo iste, itd ...
Naravno Zaba ni bu ni be.
Danas stiže zahtjev za uplatom od Croatia Osiguranja, jer je Zaba od njih zatražila isplatu osiguranja za tu novčanicu, a sad oni mene traže 900kn (600 kn za 100$ + troškak vještačenja).

Jesu oni normalni?? Jel imaju kakve pravne osnove to tražiti??
MaliMravac is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2007., 01:37   #2
sali
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2005.
naravno da imaju. time se zatvara krug uzroka i posljedice.

banka je tvojih $100 stavila tebi na knjižicu, ali je poslije otkriveno da je novčanica bezvrijedna. banka je u gubitku [tvojih $100 je tebi i nadalje na knjižici], i naplaćuje štetu od osiguranja. osiguranje sada za svoj groš ide da izvuče pare od krivca. to se zove regres, a krivac si ti, jer si ubacio lažnu novčanicu u sistem. doduše nesvjesno, zato te policija nije niti gonila.
ti u stvari nisi ništa izgubio, osim onoga što nisi niti imao [a to je ona lažna novčanica za koju si nekome bio dao stvarni novac kao prouvrijednos]

jedino što kao namagarčeni moraš platiti troškove postupka, u ovom slučaju uslugu vještaka.
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2007., 02:45   #3
wragg
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2004.
Pitanje: Kako oni mogu, nakon godinu dana dokazati da je bas on dao tu novcanicu? Mislim, stvarno mi nema logike.
wragg is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2007., 04:06   #4
elegor
Registrirani beskorisnik

elegor Avatar

Registracija: Sep 2006.
zbog toga što se već odavno pišu svi serijski brojevi novčanica američkih dolara onog trenutka kada ih uplačuješ, mjenjaš na mjenjačnici itd...... danas se skeniraju, a nekada se na ruke pisao svaki broj ...
elegor is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 01.08.2007., 00:27   #5
Edgar
The Titanodur Master

Registracija: Nov 2006.
Quote:
elegor kaže: Pogledaj post
...... danas se skeniraju, a nekada se na ruke pisao svaki broj ...
ma niše se ne skenira

ja sam uplačivao prije 3 mjeseca dolare u zabi

zaspao sam za šalterom dok je sve novčanice popisala

još kad ihje popisala sve, išla ih je brojiti 3 puta

znači, mogu očekivati poziv za godinu dana, kolika j etu zastara?
Old 31.07.2007., 09:59   #6
Putnik92
Senior Junior

Putnik92 Avatar

Registracija: Dec 2002.
Naravno zabi ne pada na pamet dat popis serijskih brojeva klijentima koji podižu dolare, da i oni budu zaštićeni u slučaju u slučaju lažnjaka...
Odgovori s citatom
Old 31.07.2007., 11:33   #7
Neuson
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2007.
Quote:
Putnik92 kaže: Pogledaj post
Naravno zabi ne pada na pamet dat popis serijskih brojeva klijentima koji podižu dolare, da i oni budu zaštićeni u slučaju u slučaju lažnjaka...
To sam ja pitanje postavio šefu jedne poslovnice Hypo banke. Prva reakcija je bila grč na licu u smislu kakav sam ja to lud čovjek pa da njima i njihovom imenu ne vjerujem , a zatim se pribrao i rekao da banke međusobom dijele te brojeve ako dođe do problema te da sam ja na taj način zaštićen. Moš mislit.
Neuson is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2007., 13:53   #8
MaliMravac
Registrirani korisnik

MaliMravac Avatar

Registracija: May 2007.
A od kud Croatia osiguranju moji podaci??
Dala im Zaba, naravno!
Tko im je dao pravo da im daju moje podatke, adresu, ...
MaliMravac is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2007., 14:37   #9
sali
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2005.
naravno da je croatia dobila tvoje podatke od banke, ali samo sa jednom namjenom: da ti uzmu pare. ta dobijena informacija je povjerljiva, i nesmije se koristiti u druge svrhe [npr da ti šalju letke o ponudi osiguranja imovine]
dakle, tvoje ime i adresu smiju koristiti samo u svrhu naplate regresa, sve ostalo je kažnjivo
ovdje je croatia produžena ruka banke [u poslovima naplate regresa] i po tome osnovu se smije koristti tvojim podacima, ali samo za gorenavedene svrhe
sali is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja