Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas
Korisničko ime
Lozinka

Svijet oko nas Za one koji poštuju prirodu...
Podforum Poljoprivreda

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.04.2009., 19:21   #1
18Delta
botaničar

18Delta Avatar

Registracija: Aug 2006.
Krpelji - opet su tu!

jeste ih susreli vec ove godine?
dva puta sam isao u sumu u proteklih 10dana i dva puta sam se vratio s krpeljima - ukupno 3 komada. Drugi put kad sam isao, do glave sam bio u odjeci, poprskao se repelentom i opet uspijem pokupit krpelja (na podrucju prsnog misica)... pa kak je mogo uc? ovo me iskustvo razljutilo i pomalo obeshrabrilo da odlazim u sumu.

kakva su vasa iskustva? jeste ih ikad imali? jeste dobili kakvu bolest?

ja prosle godine imao lajmsku. na podlaktici mi bilo crvenilo nekih 10cm promjera. pio sumamed. citao sam ako se to ne lijeci da mozes ostat sa trajnim posljedicama, koji shit.

personal tick count (so far) = 6
18Delta is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2009., 20:17   #2
ishamael
half-man half-horse

ishamael Avatar

Registracija: Mar 2004.
uhh...dobro da si tretirao lajmsku...ja sam cijepljen protiv KME-a, jer mi je to bilo neophodno tak da i tebi preporucujem. 200 kuna po cjepivu, cini mi se, 3x u godini dana, i onda se nadocjepljujes te svakim novim cjepivom povecavas imunitet.....moj rekord je isto, 6 komada. obavezno, OBAVEZNO pregledaj hm...prepone ...nazalost. gdjegod je mekana koza, tamo su, unutarnja strana bicepsa, pazuh....
Old 05.04.2009., 21:25   #3
Darmarko
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2006.
Gdje se vrsi cijepljenje? U Zavodu za javno zdravstvo ili mogu i kod svog liječnika opće prakse?

Inače, maloprije sa pročitao da u Hr u zadnjih 10-ak godina nije zabilježen niti jedan slučaj KME-a, no svejedno se ne biz zezao s tim.
Darmarko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 17:08   #4
18Delta
botaničar

18Delta Avatar

pregledam se ja uvijek cijeli od glave do pete, iako nakon pregleda uvijek imam neki filing da nisam bio temeljit, da nisam dobro sve pregledao... al dobro, to je nest psihicki
inace, imam odjecu u kojoj idem po sumama. kad se vratim, obavezno sve dobro istresem i ostavim vani do navecer. citao sam negdje da krpelji ne podnose suhe i tople uvjete.

samo sam jednom imao lajmsku i to sam otisao doktoru nakon tjedan dana od pocetka crvenila. cini se da je bakterija bila unistena na kraju.

Quote:
nyla kaže: Pogledaj post
To je točno jer nakon prve faze bolest može mirovati i do nekih 10-15 godina i onda se manifestira na zglobovima, srcu na motorici i sl.
nije mi bas jasno to s komplikacijama kasnije. jel se to bakterija primiri pa nakon nekog vremena izazove komplikacije ili je to nesto sto bakterija ucini u organizmu pa se posljedice manifestiraju i kad se bakterija unisti?
navodno je i kasnije bolest izljeciva, samo sto su potrebne dugotrajne kure antibiot.? ne znam koliko istine ima.
ove posljednje krpelje skinuo sam nakon nekih 5h u prvom slucaju i do 2h i drugom slucaju.

e, samo da se kratko vratim na moju lajmsku. ja sam napravio kardinalnu pogresku sto sam cackao krpelja na razne nacine i vjerojatno je to bilo presudno u dobivanju lajmske. inace, skidam ih pincetom i samo pincetom. onom sto ima jako tanke vrhove tako da mozes dobro uci između kože i krpelja.
18Delta is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 05.04.2009., 22:12   #5
Suey
Desenchanted

Suey Avatar

Registracija: Jan 2008.
Uh, uh, mene je tako strah tih krpelja. Iako nikad nisam pokupila niti jednog.

Nisu ti samo u šumama, već i u visokoj travi, najgore su šikare i gusto grmlje, onak, do jedno metra visine, tako je jednog moja frendica pokupila jer je otišla za svojim psom koji se zapleo u nekakvo grmlje, krpelj joj se popeo do prepone.

Osim u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, u Mirogojskoj, možete se cijepiti i u Higijensko – epidemiološkim odjelima Zavoda koji se nalaze u Domovima zdravlja.
Suey is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2009., 22:30   #6
džekičen
Registrirani džekičen

džekičen Avatar

Registracija: Oct 2008.
Hm, meni se jedan bio priljepio na testise. Kako je samo tamo dospio?
Old 05.04.2009., 23:08   #7
Darmarko
Registrirani korisnik

Quote:
džekičen kaže: Pogledaj post
Hm, meni se jedan bio priljepio na testise. Kako je samo tamo dospio?
Meni drito za khm.. jel... Nikad neću zaboraviti užas koji sam proživio u trenutku kad sam ga vidio. Uglavnom, curama ne spominjem to
Darmarko is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2009., 22:49   #8
Pharmacist's Daughter
never gonna give you up

Pharmacist's Daughter Avatar

Registracija: Jun 2007.
imala ih cesto kao mala, jednom ga doktor cupao s mene
ove godine jos ne, a ni lani. nisam bila toliko u prirodi valjda

al sam ga lani skidala tati s nadlaktice (unutrasnja strana).

kako ih skidate? aceton? ulje? ili cupate pincetom nadajuci se da cete ga izvuc cijelog?
(3:39) skrivača: ne jebote fakat mi je zgodan boris novković ono jebiga, pjeva sranja al zgodan ej :D struji struuuja u mojim venama mrak okolo naaas čekam na tvoj znak čekam na tvoj znak tak :rofl:
(3:40) skrivača: fak, poslala sam mu friend rikvest slučajno :facepalm:
Pharmacist's Daughter is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 00:11   #9
Nex
.

Nex Avatar

Registracija: Feb 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Nex Pošalji poruku preko MSN korisniku Nex
Quote:
18Delta kaže: Pogledaj post
jeste ih susreli vec ove godine?
Ja ne, ali macak ih je nekoliko skupio.

Quote:
kakva su vasa iskustva? jeste ih ikad imali? jeste dobili kakvu bolest?
Dosta puta, nikada nikakva bolest.
Old 06.04.2009., 01:16   #10
liar
Banned

Krpelji su ove godine navodno puno razmnoženiji, agresivniji i ranije su se pojavili nego proteklih godina.
Skida ih se tako da ih se primi (pincetom valjda) i pažljivo rotira u jednu stranu dok mu se glava ne otpusti. Mislim da se ne bi trebao čupati jer u tom slučaju od šoka ispusti otrov.
liar is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 10:21   #11
Göttspöđä
<3

Göttspöđä Avatar

Registracija: Jan 2007.
Nemam veliki krpelj-count odjednom (mislim da je maksimalno bio dva-3), ali sam ih dosad imala desetke. Iz nekog razloga me vole, kao i komarci i pijavice. Čuvajte se šikare i travnjaka više nego šuma. Preporučujem temeljiti pretres svih mekih regija na koje se lakše prikvače nego na, štajaznam, petu znači, pazuha, prepone, iza uha, unutrašnja strana bedara i nadlaktice. Nisam čula da su ikome zašli u vlasište, ali možda sam samo loše informirana.
I dobro je oprati odjeću u kojoj ste paradirali u prirodi. Krpelj uredno može hodati, doduše, relativno je spor.

Liar, krpelj ne luči otrov nego "slinu" koja može i ne mora sadržavati patogene tipa uzročnike meningoencefalitisa i lyme-diziza. Zato NIKAD NE MAŽITE KRPELJA ULJEM, ACETONOM i štajaznam kojim mazivima. Dovoljno je uhvatiti ga pincetom ili psrtom ako je veći i iščupati bastarda. Ovo je savjet iz Lovačkog vjesnika koji je u jednom feljtonu razbijao mitove i pozivao na razmišljanje o postupcima i posljedicama istih.

Ako ostane glava, što je čest problem sa manjim primjercima, očistite temeljito oštru iglu alkoholom i iščeprkajte ju van. Očistite i ranicu nakon toga. Tako su meni jednom davno na hitnoj, otad sve radim sama i nemam nikakvih oboljenja. Tad su mi natrubili da se skupa sa glavom odstrani i komadić kože, kad ono, Panika je bespotrebna.
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
Göttspöđä is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 15:39   #12
nyla
Registrirani korisnik

nyla Avatar

Registracija: Oct 2003.
Samo da se nadovežem na gornji post, prilikom mazanja krpelja sa svim i svačim-ulje, lak za nokte i sl krpelj se još jače pričvrsti sa svojim hvataljkama i teže ga je izvaditi i pritom ispušta veću količinu "sline" a ako je zaražen automatski i veću količinu virusa-bakterije.
Isto tako nije problem ako i ostane koji dio tijela jer to naše tijelo ili samo apsorbira ili izbaci.
Isto tako dobro je znati da ako se skine u roku 10 sati ako je i zaražen šansa je minimalna da se razvije bolest.
Bila na stručnom predavanju prošli tjedan
nyla is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 15:45   #13
nyla
Registrirani korisnik

nyla Avatar

Quote:
citao sam ako se to ne lijeci da mozes ostat sa trajnim posljedicama, koji shit.

personal tick count (so far) = 6
To je točno jer nakon prve faze bolest može mirovati i do nekih 10-15 godina i onda se manifestira na zglobovima, srcu na motorici i sl.

A ko je cijepljen protiv KME nije zaštićen protiv borelioze (Lajmska bolest)
nyla is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 16:58   #14
ishamael
half-man half-horse

ishamael Avatar

Quote:
A ko je cijepljen protiv KME nije zaštićen protiv borelioze (Lajmska bolest)

dosta logicno, obzirom da ne postoji cjepivo protiv borelioze.

I jos jedan kuriozitet: ako ste pijani i u sumi, nece se ukopat mrcina. Valjda osjeti alkohol u krvi, tak da nije lose dobro se nazvajzat prije svakog terena...sjecam se jedne terenske nastave na Rabu, gdje sam valjda jedini ostao trijezan, i jedini se probudio s krpeljom na ruci...valjda ima veze...
Old 06.04.2009., 17:10   #15
18Delta
botaničar

18Delta Avatar

Quote:
ishamael kaže: Pogledaj post
dosta logicno, obzirom da ne postoji cjepivo protiv borelioze.

I jos jedan kuriozitet: ako ste pijani i u sumi, nece se ukopat mrcina. Valjda osjeti alkohol u krvi, tak da nije lose dobro se nazvajzat prije svakog terena...sjecam se jedne terenske nastave na Rabu, gdje sam valjda jedini ostao trijezan, i jedini se probudio s krpeljom na ruci...valjda ima veze...
citao sam negdje na netu da se radi na tome, no tko zna sto znaci to "radi se na tome".

alkohol kazes? vjerojatno nece bit dovoljna jedna casa vina?
i negdje da zamrem u nekom jarku, tko ce me nac?
18Delta is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 18:33   #16
marko356
bacan lignje na gradela

Registracija: Aug 2007.
Quote:
i negdje da zamrem u nekom jarku, tko ce me nac?
krpelji
marko356 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 18:39   #17
nyla
Registrirani korisnik

nyla Avatar

Quote:
ishamael kaže: Pogledaj post
I jos jedan kuriozitet: ako ste pijani i u sumi, nece se ukopat mrcina. Valjda osjeti alkohol u krvi, tak da nije lose dobro se nazvajzat prije svakog terena....
Ovo baš ne drži vodu jer nam je u ambulantu redovito dolazila pacjentica kaj se nalijala pa zaspala i u šumi i na livadi i gdi je stigla a znala je doći sa 10 i više krpelja po sebi. Možda su i oni bili alkoholizirani, ne znam
nyla is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2009., 19:56   #18
ishamael
half-man half-horse

ishamael Avatar

Quote:
Ovo baš ne drži vodu jer nam je u ambulantu redovito dolazila pacjentica kaj se nalijala pa zaspala i u šumi i na livadi i gdi je stigla a znala je doći sa 10 i više krpelja po sebi. Možda su i oni bili alkoholizirani, ne znam
a eto...onda nisam u pravu ...ambulanta, kazes doktorica, med. sestra, hmmm, ono...uniforma i to?
Old 06.04.2009., 20:42   #19
Vess
Banned

Registracija: Jan 2009.
Ima ih već mjesec dana kao u priči. Meni se priroda zgadila zbog njih. Fakat ih se bojim. Izbjegavam zato npr Sljeme, ali zbilja ih je posvuda.
Vess is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2009., 23:48   #20
mokry
Moderator

mokry Avatar

Redovito se zaljepe na mene. Prošli vikend je otvorena sezona - našao jednog na nozi.
Hvala Bogu, do sada nisam imao komplikacija s njima :kucaodrvo:
I isto sam se prije znao mazati onim glupostima koje reklamiraju da odbijaju krpelje, ali bi ih i s time pokupio tak da to očito ne valja. Prošle god. mi je, kad sam ga vadio, ostalo malo (one nožice ili što već ) i otišao kod doktora. On je to s iglom isčeprkao van i rekao da se zapravo to niti ne mora jer ako i ostane nešto malo tijelo će to samo izbaciti van, a ako je i bio zaražen ionak je već gotovo.
mokry is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja