Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo
Korisničko ime
Lozinka

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.05.2011., 13:57   #1
xtreme
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2004.
Starosna mirovina

Bok,

Mama ima 61 godinu, ali oko 37,5 godina radnog staža. U firmi gdje radi su joj rekli da ima sve uvjete za mirovinu iako je ona planirala raditi još dvije i pol godine. Zanima me samo:
- Da li ima uvjete za punu mirovinu? Ako je prijevremena to joj nikako ne odgovara.
- Koliko sam skužio guglajući, ona ima pravo raditi još dvije i pol godine. Je li to istina?
- Ukoliko odbije ići u mirovinu i recimo zato dobije otkaz budući da radi u istoj firmi 37 godina je li minimum koji propisuje ZOR 1/3 plaće x 37?

Puno hvala na odgovorima
xtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2011., 15:00   #2
Cilim
Moderator - Righteous

Cilim Avatar

Registracija: Jul 2007.
Prema novom mirovinskom zakonu i prijelaznom periodu za zene:

Uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene u prijelaznom periodu:
STAROSNA MIROVINA ( najmanje 15 god. staža )

GODINA GODINE ŽIVOTA
2011 60 god. i 3 mjeseci
2012 60 god. i 6 mjeseci
2013 60 god. i 9 mjeseci
2014 61 god.
itd. do 2030. godine.

Prema sadasnjem stanju mama ima pravo ici u punu starosnu mirovinu.

Ali isto tako raditi do 70 godina zivota (ako ju firma hoce).

Ako dobije otkaz i prijavi se na burzu, automatski ce je strpati u starosnu mirovinu (nece ju drzati na burzi jer ima uvijete za mirovinu), a sto se tice otpremine to ide po njihovom kolektivnom ugovoru, u mojoj firmi 8000,00 kn jednokratno (crkavica).

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=71

Zadnje uređivanje Cilim : 09.05.2011. at 15:15.
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2011., 22:37   #3
xtreme
Registrirani korisnik

Hvala
xtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2011., 23:23   #4
xtreme
Registrirani korisnik

Quote:
Cilim kaže: Pogledaj post
[U]

Ako dobije otkaz i prijavi se na burzu, automatski ce je strpati u starosnu mirovinu (nece ju drzati na burzi jer ima uvijete za mirovinu), a sto se tice otpremine to ide po njihovom kolektivnom ugovoru, u mojoj firmi 8000,00 kn jednokratno (crkavica).

Imam ovdje samo jednu dilemu jer mi se čini da i njoj nude baš tih 8 000 KN. Zar je moguće kolektivnim ugovorom ili bilo kakvim ugovorom dogovoriti lošije uvjete nego što piše u zakonu o radu?

Čitam sad malo Članak 125. ZOR-a i čini mi se da su stavci (2) i (3) kontradiktorni. U jednom piše da je otpremnina minimalno 1/3 x staž u firmi dakle u ovom slučaju 12,5 plaća. U drugom stavku piše maksimalno 6 plaća .

U svakom slučaju 8000KN ne bi trebala prihvatiti ili ja u griješim u rezoniranju?
xtreme is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 09.05.2011., 23:55   #5
Cilim
Moderator - Righteous

Cilim Avatar

Moras razluciti jel se radi o otkazu od strane poslodavca ili odlaska u starosnu mirovinu od strane radnika.

Novi ZOR (NN 149/09)

http://www.poslovnenovine.com/zakono...sp?propisi=119

Vrijedi ono sto pise u vazecem kolektivnom ugovoru.

http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=7880

Zadnje uređivanje Cilim : 10.05.2011. at 00:00.
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2011., 00:25   #6
xtreme
Registrirani korisnik

Pa mama nije planirala još ići u mirovinu nego za dvije i pol godine. Stvar je što bi je poslodavac rado poslao u mirovinu odmah iako ona ne želi ići tj. išla bi samo ako mora, a po svemu što sam ja skužio ne mora!

Dakle situacija je takva da ju poslodavac praktički želi "na finjaka" poslati u mirovinu.

E sad budući da ona može ići u mirovinu jedino ako to sama želi jedino što može poslodavac je dati poslovno uvjetovani otkaz.

Zanima me što u tom slučaju kaže ZOR, dakle vrijedi li stavak (2) što bi značilo otpreminu od 12,5 plaća ili stavak (3) što znači otpremninu od 6 plaća ili je moguće kolektivnim ugovorom imati i manju otpremininu?

Ovo je bitno da zna kako se postaviti i da li prihvatiti umirovljenje (iako ga ne želi) ili odbiti umirovljenje pa riskirati otkaz.
xtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2011., 09:14   #7
Cilim
Moderator - Righteous

Cilim Avatar

Za poslodavca je mjerodavan kolektivni ugovor i on se s njim pokriva, neka mama trazi savjet od svog sindikalnog povjerenika on bi trebao imati primjerak kolektivnog ugovora.
Stvar je dogovora sa poslodavcem, mozda joj daju otpreminu (6 bruta (njen prosjeka zadnja tri mjeseca) koliko je minimalno po ZOR-u) pa ona ode u mirovinu ili ode u mirovinu sa 8000,00 kuna.

Ako ona ne zeli u mirovinu moze ju poslodavac proglasiti tehnoloskim viskom pa bi trebala dobiti otpreminu od 6 bruta. , tesko je reci sta poslodavac misli, treba razgovarat i vidjeti.

Ali treba tocno vidjeti sta pise u njihovom kolektivnom ugovoru.
Old 20.07.2012., 12:27   #8
zoran1973
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2010.
Quote:
Cilim kaže: Pogledaj post
Prema novom mirovinskom zakonu i prijelaznom periodu za zene:

Uvjeti za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu za žene u prijelaznom periodu:
STAROSNA MIROVINA ( najmanje 15 god. staža )

GODINA GODINE ŽIVOTA
2011 60 god. i 3 mjeseci
2012 60 god. i 6 mjeseci
2013 60 god. i 9 mjeseci
2014 61 god.
itd. do 2030. godine.

Prema sadasnjem stanju mama ima pravo ici u punu starosnu mirovinu.

Ali isto tako raditi do 70 godina zivota (ako ju firma hoce).

Dali je ovaj zakon još uvijek aktualan ili su ga promjenili već nekoliko puta?
Old 20.07.2012., 19:56   #9
Azaleja
Ljenivka

Registracija: Apr 2004.
Quote:
zoran1973 kaže: Pogledaj post
Dali je ovaj zakon još uvijek aktualan ili su ga promjenili već nekoliko puta?
Za sada još uvijek aktualan i na snazi.
Old 20.07.2012., 22:10   #10
zoran1973
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2010.
Čujem " priča se" da se može podnesti zahtjev, predati papiri ili tako nešta 6 mjeseci prije? Zna li ko šta o tome?

Naime ista stvar ko i u prvom postu, mama mi treba napunit 60 godina za 3 mjeseca, radnog staža ima više od 15 godina.
Ima đubre od šefa, radi u pekari, radi svaku noć od 6 popodne do 6 ujutro dva tjedna onda je jednu noć slobodna za plaću od samo 3 000 kuna, ne plaća prekovremeno, ne da godišnji, ne plaća godišnji koji se radi, ništa ništa.

Zadnje uređivanje zoran1973 : 20.07.2012. at 22:16.
zoran1973 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2012., 23:03   #11
leo4
Registrirani korisnik

leo4 Avatar

Registracija: Nov 2003.
Quote:
Čujem " priča se" da se može podnesti zahtjev, predati papiri ili tako nešta 6 mjeseci prije? Zna li ko šta o tome?

Naime ista stvar ko i u prvom postu, mama mi treba napunit 60 godina za 3 mjeseca, radnog staža ima više od 15 godina.
Ima đubre od šefa, radi u pekari, radi svaku noć od 6 popodne do 6 ujutro dva tjedna onda je jednu noć slobodna za plaću od samo 3 000 kuna, ne plaća prekovremeno, ne da godišnji, ne plaća godišnji koji se radi, ništa ništa.
Zahtjev za mirovinu se može podnijeti 2 (dva) mjeseca prije! Odi na stranice HZMO-a pa pogledaj, imaš i telefon na koji možeš dobiti valjane informacije.
leo4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.07.2012., 18:41   #12
sivkić
Registrirani korisnik

sivkić Avatar

Registracija: Nov 2008.
Quote:
Ne priča se nego je istina i to bar par godina.Prvo ide u mirovinski da je registriraju i daju joj početnu lozinku na spajanje na stranice mirovinskog gdje može ispunit formular za "predkompletiranje" svih dokumenata i to 6 mjeseci prije nego ispunjava prve uvjete za prijevremenom ili starosnom mirovinom.U mirovinskom joj treba osobna i za par minuta će dobit papir za aktivaciju.
Old 02.07.2011., 12:49   #13
triggerhippie1
Registrirani korisnik

Registracija: May 2011.
neplacanje doprinosa za mirovinsko i mirovina

Pozdrav!

Trebao bi mi dobronamjeran savjet radi pomoci osobi koja ima 65 godina zivota, dovoljno godina radnog staža, ali je osoba obrtnik kojem zadnjih godina nije isao obrt te stoga nije uplacivala doprinose za mirovinsko.
Da li u tom slucaju osoba moze zakljuciti obrt i steci pravo na mirovinu ili je nuzno prethodno podmiriti sve dugove? Pretpostavljam da danas u Hrvatskoj ima velik broj ljudi kojima se obrt uslijed lose ekonomske situacije zadnjih godina ugasio, a godine su ih stisle i vrijeme je za mirovinu...sto s takvima?

Hvala na odgovorima
triggerhippie1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2011., 13:00   #14
Zikomid
Opaki zec

Zikomid Avatar

Registracija: Aug 2009.
Može zatvoriti obrt, ali dok ne podmiri dug, neće imati isplatu mirovine.
Old 02.07.2011., 15:09   #15
triggerhippie1
Registrirani korisnik

Registracija: May 2011.
Quote:
Zikomid kaže: Pogledaj post
Može zatvoriti obrt, ali dok ne podmiri dug, neće imati isplatu mirovine.
Hvala ti na odgovoru, ali upravo citam novi Zakon o mirovinskom koji kaze za samostalne obrtnike da iznimno, kada doprinosi za mirovinsko nisu plaćeni u cijelosti, staž osiguranja se utvrđuje na temelju plaćenih doprinosa i razmjernog dijela kamata, posebno po svakoj osnovi osiguranja...te jos jedan vezani clanak da osiguranik iz prije citiranog clanka koji nije u cijelosti uplatio doprinose za mirovinsko moze ostvariti pravo na mirovinu ako ispunjava uvjete za stjecanje prava na mirovin na temelju staza osiguranja za koji je uplacen doprinos za mirovinsko. Ostvarivanjem prava na mirovnu ne prestaje, za razdoblja za koja doprinos nije u cijelosti uplacen, obveza uplate dospjelih doprinosa.

Koliko ja shvacam iz ovoga da postoji pravo na mirovinu i ujedno i isplata iste, ali odvojeno od toga postoji postupak namirivanja od strane porezne?
triggerhippie1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2011., 23:22   #16
Cilim
Moderator - Righteous

Cilim Avatar

Uvijet za starosnu mirovinu je 65 godina zivota i 15 godina uplacenog mirovinskog staza.

Odjava vlasnika obrta i obrta mora se obaviti i u ispostavi ureda HZZO i HZMO.
Zatvaranjem obrta ne prestaju Vaše obveze nastalog duga za mirovinsko i zdravstveno osiguranje do dana zatvaranja obrta te se radni staž ne upisuje u radnu knjižicu do konačnog podmirenja duga.
Old 24.07.2011., 22:37   #17
Vlatkica -patkica
Registrirani korisnik

Vlatkica -patkica Avatar

Registracija: Mar 2008.
Poštovani!

Korisinica sam obiteljske vojne mirovine!
Obzirom da ne živim u Republici Hrvatskoj, gdje sam nekad živjela i radila. U sadašnjem trenutku imam 15 godina radnog staža i dovoljan broj godina za svoju starosnu mirovinu.
Postoji li mogućnost, po trenutno važećem zakonu da ostvarim pravo na svoju mirovinu, uz korištenje i nadalje obiteljske mirovine.Dakle mogu li primati obje mirovine?

Hvala na odgovoru?
Vlatkica -patkica is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2012., 16:31   #18
novka
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2012.
revizija obračuna mirovine

išla sam u mirovinu sa 65 god i 67god. staža.sumnjam da su mi točno obračunali mirovinu. imali koja institucija kojoj se mogu obratiti da mi prekontroliraju obračun.hvala!
novka is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2012., 21:28   #19
novka
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2012.
Quote:
novka kaže: Pogledaj post
išla sam u mirovinu sa 65 god i 67god. staža.sumnjam da su mi točno obračunali mirovinu. imali koja institucija kojoj se mogu obratiti da mi prekontroliraju obračun.hvala!
greškom napisano 67 god. umjesto 47 god
novka is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2012., 13:41   #20
sivkić
Registrirani korisnik

sivkić Avatar

Registracija: Nov 2008.
Žalba onima koji su izračunali.
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza