Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija
Korisničko ime
Lozinka

Psihologija Vodič kroz um i ponašanje za entuzijaste. Podforum: Psihokauč

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.02.2012., 22:57   #1
seroquel
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2010.
Raspad obitelji - psihološki i društveni aspekti

Zbog čega najčešće dolazi do raspada obitelji?
Da li zbog ekonomske situacije, alkohola, kockanja, droge, prevare?
seroquel is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2012., 15:45   #2
Nemruth Dagi
Imhotepov savjetnik

Nemruth Dagi Avatar

Registracija: Nov 2002.
Quote:
seroquel kaže: Pogledaj post
Zbog nedostatka komunikacije i nestajanja osjećaja prisnosti.
Old 12.02.2012., 17:16   #3
svin
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2012.
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Zbog nedostatka komunikacije i nestajanja osjećaja prisnosti.
Sociološki gledano nedostatk komunikacije jest uzrok, Ali

Nedostatak komunikacije ne bi se baš moglo nazvati uzrokom ako stvar gledamo psihološki, sa aspekta pojedinca.....
Svugdje , pa i u obitelji postoje problemi koji tek se te onda mogu riješiti kad iziđu na vidjelo,
Tu je komunikacija rješenje......ali što je uzrok nekomunikaciji?

A zašto ne želimo iskomunicirati osjećaje ?....tu treba tražiti uzrok.

Zašto želimo držati situacijom napetom?

Koji su nam motivi da ne želimo riješiti problem?
svin is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2012., 21:44   #4
colour
dosadno je ...

colour Avatar

Registracija: Jan 2007.
Quote:
svin kaže: Pogledaj post
Svugdje , pa i u obitelji postoje problemi koji tek se te onda mogu riješiti kad iziđu na vidjelo,
Tu je komunikacija rješenje
rješenje za što?
kad već postoji problem, komunikacijom ga možeš riješit, pojednostavljeno rečeno, očuvanjem ili raspadom zajednice

razmišljaj radije o problemima koji nastaju zbog izostanka komunikacije

Quote:
......ali što je uzrok nekomunikaciji?
kontinuirani nedostatak vremena, nezainteresiranost....

Quote:
A zašto ne želimo iskomunicirati osjećaje ?....
tko kaže da ne želimo?
colour is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 13.02.2012., 07:51   #5
svin
Registrirani korisnik

Quote:
colour kaže: Pogledaj post
kontinuirani nedostatak vremena, nezainteresiranost....

tko kaže da ne želimo?
Ti kažeš.....

Nezainteresiranost za riješavenje problema je neželjenje riješavanja problema.....
svin is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2012., 16:48   #6
MatijaJotun
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2011.
Quote:
Sociološki gledano nedostatk komunikacije jest uzrok, Ali

Nedostatak komunikacije ne bi se baš moglo nazvati uzrokom ako stvar gledamo psihološki, sa aspekta pojedinca.....
Tu je komunikacija rješenje......ali što je uzrok nekomunikaciji?

A zašto ne želimo iskomunicirati osjećaje ?....tu treba tražiti uzrok.

Zašto želimo držati situacijom napetom?

Koji su nam motivi da ne želimo riješiti problem?

Moji roditelji i previše komuniciraju pa se ne slažu :/
MatijaJotun is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2012., 02:56   #7
gizmo007
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2007.
Pošalji poruku preko Skype korisniku gizmo007
ha

moja obitelj se raspala bude od previse novca i krivim raspolaganjem....
gizmo007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2012., 22:06   #8
krena
Antiguru Krishnamurti U.G

krena Avatar

Registracija: Nov 2009.
Moja se rođakinja rastavila zbog kuhanja !? Ona je imala bolji posao i tražila da muž kuha ručak u parne dane. A on je rekao da će njemu mama kuhati svaki dan. I nakon godinu dana braka mu sada stvarno kuha mama
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2012., 22:23   #9
colour
dosadno je ...

colour Avatar

Quote:
krena kaže: Pogledaj post
Moja se rođakinja rastavila zbog kuhanja !? Ona je imala bolji posao i tražila da muž kuha ručak u parne dane. A on je rekao da će njemu mama kuhati svaki dan. I nakon godinu dana braka mu sada stvarno kuha mama
ah pa to potpada pod nekomunikaciju, to ti je sad moderno

naime, da su više razgovarali došli bi do neutralnog rješenja, koje bi, osim što bi zadovoljilo ambicije obje strane, sačuvalo i brak

npr. pol od tih pol parnih ili kojekakvih dana, mogla je kuhat njegova mama, a drugu polovicu su mogli ručat vani i..... kombinacija sto
colour is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 16:57   #10
krena

krena Avatar

Quote:
colour kaže: Pogledaj post
ah pa to potpada pod nekomunikaciju, to ti je sad moderno

naime, da su više razgovarali došli bi do neutralnog rješenja, koje bi, osim što bi zadovoljilo ambicije obje strane, sačuvalo i brak

npr. pol od tih pol parnih ili kojekakvih dana, mogla je kuhat njegova mama, a drugu polovicu su mogli ručat vani i..... kombinacija sto
Najviše bi bilo zadovoljilo ambicije da su svaki imali 20 000 kn plaće. Onda bi mogli imati dadilju-kuharicu.
A kod mame ne dolazi u obzir jesti, jer ona još radi. A uz to je odgojila i troje djece. Pa će nevjesta imati uz ručak i jezikovu juhu
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2012., 15:14   #11
Lana-
Registrirani korisnik

Quote:
odvratno
Lana- is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2012., 21:58   #12
BB87
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2008.
Quote:
iskreno, ja bi volio naci zenu koja nece kuhat jer smatram sebe vrhunskim majstorom kad je priprema jela u pitanju
dapace nebi joj ni dao da kuha, ok mozda bi dao, ponekad

glede te raspodjele poslova: nek zena pere ves (tj pere ga ves masina) no mora znati sluzit se time, te staviti sve kako treba (majica na kojoj pise 60 stupnjeva da ju ne iskuhava na 90 itd) bijeli ves, gace carape na 90, mora to znat. i nek pegla i slaze ves. ja cu sve ostalo, premanje brisanje prasine usisavanje, kosenje dvorista itd oustalom trenutno sam sam i nekako mi ti svi poslovi uzimaju puno vremena

nadam se da cu naci normalnu zenu koja nece pizdit, pit alkohola previse, drogirat se, bit sjebana u glavu i sjebat obitelj
BB87 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2012., 22:10   #13
arna
vita aeterna

arna Avatar

Registracija: Apr 2006.
Quote:
Najvjerojatnije zbog krivih razloga formiranja iste.
Pa to dovede do nezadovoljstva. Jer kako je netko ( šaljivo) sažeo, žena se udaje s nadom da će se muškarac promijeniti, a muškarac se ženi s nadom da se žena neće promijeniti, te se oboje razočaraju.
Old 13.02.2012., 10:10   #14
Free like a wind
Gone again

Registracija: Jan 2011.
Mozda i zbog krivo postavljenih i zamijenjenih uloga dodijeljenima clanovima obitelji, zbog ovih ili onih razloga, s kojima se clan ne zna ocekivano nositi. Npr.bake su te koje djecu cesto brinu za dijete dok su mama i otac na poslu, baka ga uci onim osnovnim oblicima ponasanja po kojima i pamtimo djetinjstvo, izvodi ga van i s njim se igra dok ne pronadje drustvo, a onda kad pronadje pak postaje odgovorna i za ponasanje tog drustva prema djetetu i obratno dakle ocuvanje dobrih odnosa. To je sve lijepo kad imas takvu baku, ali pretpostavljam da se takvo dijete kasnije zapita tko je tu kome dijete a tko unuk i to ga odvede u bunt naspram roditelja ili pak u otudenje.
Old 16.02.2012., 15:40   #15
Nemruth Dagi
Imhotepov savjetnik

Nemruth Dagi Avatar

Registracija: Nov 2002.
Quote:
Free like a wind kaže: Pogledaj post
Mozda i zbog krivo postavljenih i zamijenjenih uloga dodijeljenima clanovima obitelji, zbog ovih ili onih razloga, s kojima se clan ne zna ocekivano nositi.
Ulaskom u brak svi mi imamo neka očekivanja, kad se ona ne ispune umjesto da ih komunikacijom rješimo, uskladimo mi se povlačimo. Očekivanja se talože kao prljav veš a nitko se ne hvata pranja. S vremenom puca i osjećaj MI pa nastupa osjećaj JA i on ili ona. Komunikacija se srozava, nestaje prisnosti i postajemo stranci. Novac može biti okidač. No on zapravo pokazuje da emotivno više ne doživljavamo MI u braku koji mogu rješiti trenutačnu situaciju već se odvajamo (prevelika očekivanja imamo od partnera i on od nas).
Old 16.02.2012., 22:18   #16
colour
dosadno je ...

colour Avatar

Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
... S vremenom puca i osjećaj MI pa nastupa osjećaj JA i on ili ona. Komunikacija se srozava, nestaje prisnosti i postajemo stranci. Novac može biti okidač. No on zapravo pokazuje da emotivno više ne doživljavamo MI u braku koji mogu rješiti trenutačnu situaciju već se odvajamo (prevelika očekivanja imamo od partnera i on od nas).
s druge strane je situacija gdje se pogubi osjećaj JA (bilo to ona ili ona) u prilog onog NAS, te je to podjednak razlog nezadovoljstvu, laganom izostanku prave komunikacije i udaljavanju

određen balans zajedništva u kojem nije ugušena individualnost trebao bi bit put k sreći i dugovječnosti
colour is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 11:02   #17
brzi gonzales
osjećam, dakle postojim

brzi gonzales Avatar

Registracija: Oct 2011.
Quote:
Zbog krivih i pogrešno postavljenih temelja, kao i nepoznavanja pa i zatvaranja očiju naspram vlastitog karaktera i naših potreba. Samim time više se radi nešto što se smatra društveno prihvatljivijim od onoga što je prihvatljivo za pojedinca, a takav način života kad tad rezultira raspadom obitelji.
Old 13.02.2012., 20:40   #18
Omaha
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2009.
Raspad obitelji je uglavnom zbog nedostatka kvalitetne komunikacije.
Većinom nam je svima vrlo visoki ego, svi samo pametni.

Raspad obitelji može biti zbog financijskog, tj. materijalnog statusa.
Nije bez veze rečenica: kada novac izađe kroz prozor, ljubav izlazi kroz vrata!
Živimo "normalno", tj. prosječno i odjednom se desi da onaj drugi ne privređuje.
Dolaze predbacivanja, upravo zbog nedostatka kvalitetne komunikacije, tj. uzajamne tolerancije i prihvaćanja i ljubavi i ....
Omaha is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 21:44   #19
krena

krena Avatar

Quote:
Omaha kaže: Pogledaj post
Raspad obitelji je uglavnom zbog nedostatka kvalitetne komunikacije.
Većinom nam je svima vrlo visoki ego, svi samo pametni.

Raspad obitelji može biti zbog financijskog, tj. materijalnog statusa.
Nije bez veze rečenica: kada novac izađe kroz prozor, ljubav izlazi kroz vrata!
Živimo "normalno", tj. prosječno i odjednom se desi da onaj drugi ne privređuje.
Dolaze predbacivanja, upravo zbog nedostatka kvalitetne komunikacije, tj. uzajamne tolerancije i prihvaćanja i ljubavi i ....
Možete vi konstruktivno raspravlajti u beskonačnost dok god osoba koja je izgubila posao nema ga volje tražiti. Nego spava do podne i gleda televiziju.
Čak i ne traži novac od partnera, nego mu roditelji daju đeparac, a bračni ga drug hrani
Imate samo dvije opcije: živjeti sa trutom ili truticom, ili odjebati truta ili truticu.
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 23:05   #20
colour
dosadno je ...

colour Avatar

Quote:
Ti kažeš.....

Nezainteresiranost za riješavenje problema je neželjenje riješavanja problema.....
uuuuuh kako si to pojednostavio

nezainteresiranost za komunikaciju u jednoj zajednici (obitelj), ne znači da pojedini članovi (neki) nemaju volje, želje, razgovarati o svojim osjećajima, a to mogu željeti unutar te grupe, sa svim, ili samo pojedinim članovima, ili ni s kim unutar nje u određenom vremenskom intervalu.... no svakako ne odričemo im volju, pa i potrebu za izražavanje emocionalnog stanja uopće, pa gdje god da uspiju tu svoju potrebu realizirat, ukoliko nemaju odaziva unutar mikrozajednice

ili.... kad kažem "nezainteresiranost", znači da je prevladavajuća klima i/ili vanjski dojam takav, ali i da se unutar nje "dozvoljava" pravo pojedinca na neispunjenost vlastitih stremljenja koja su kontra te okvirne močvare, da se tako izrazim

Quote:
Najviše bi bilo zadovoljilo ambicije da su svaki imali 20 000 kn plaće. Onda bi mogli imati dadilju-kuharicu.
A kod mame ne dolazi u obzir jesti, jer ona još radi. A uz to je odgojila i troje djece. Pa će nevjesta imati uz ručak i jezikovu juhu
mislim da s ambicijama treba bit vrlo oprezan, posebno kad govorimo o raspadu obitelji, hoću reći, postoji i neki limit, granica u financijskom uzdizanju, jer..... opće je poznato da su mnoge veze/obitelji (bar što kažu celebrities ) pukle upravo angažmanom dadilje, tako da......

rekla bih, u skladu je s onim pazi što želiš jer blabla (varijacije na temu)
colour is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja