U općoj atmosferi koja je sve samo ne optimistična, u kojoj tedenciju rasta imaju samo cijene i otkazi, zanima me kako se to odražava na vašu potrošnju i općenito stav prema novcu
Pratite li koliko i na što trošite, nalazite li načina kako da neke usluge dobijete povoljnije, planirate li štednju?
Znate li uopće koliko vas točno koštaju neke usluge tipa naknada u banci, koji je mjesečni iznos kojeg ostavljate u kafiću na kavicama?
Financijama u svakodnevnom životu se bavi dosta stranih blogova i čitanjem sam dobila inspiraciju kako neke stvari osvijestiti i promijeniti.
Kakva su vaša iskustva i financijska pismenost?
Sad ces dobit odgovor da te se tudi novcanik ne tice
Za sve koji me budu upozoravali da ne virim u tuđi novčanik, molim da uzmu u obzir da ne pitam ničija primanja ni išta slično.
Ovo je općenito tema o financijama.
Hvala!
Quote:
Maremonti kaže:
Ne trosim sad manje jer ni prije nisam trosila nepotrebno. Srecom ili nazalost vrlo sam racionalna. Jedino neumjereno i stalno kupujem novine i knjige,volim olovo na rukama
Blago tebi kad si racionalna.
Meni se još uvijek potkrade neka besmislena kupovina.
Uvijek u savjetima pišu kako treba pratiti troškove. Ja sam mislila da znam gdje mi lova ide, kao meni to ne treba, okvirnu listu imam, a onda sam ipak kroz duže razdoblje spremala većinu računa.
Kad sam otvorila ladicu nakon par mjeseci, doživjela sam šok. Uvidjela sam neke obrasce kupovine kojih uopće nisam bila svjesna, a na koje mi ide gomila love.
U općoj atmosferi koja je sve samo ne optimistična, u kojoj tedenciju rasta imaju samo cijene i otkazi, zanima me kako se to odražava na vašu potrošnju i općenito stav prema novcu
Pratite li koliko i na što trošite, nalazite li načina kako da neke usluge dobijete povoljnije, planirate li štednju?
Znate li uopće koliko vas točno koštaju neke usluge tipa naknada u banci, koji je mjesečni iznos kojeg ostavljate u kafiću na kavicama?
Financijama u svakodnevnom životu se bavi dosta stranih blogova i čitanjem sam dobila inspiraciju kako neke stvari osvijestiti i promijeniti.
Kakva su vaša iskustva i financijska pismenost?
Podijelimo svoja iskustva
evo iskreno cu odgovorit... s obzirom na svoje (ne)mogucnosti odavno pazim sto trosim, tj otkad sam zaradila prvu kunu... uvijek kupujem povoljnije, uvijek radije kvalitetne robne marke (omot mi u zivotu ne igra bas nikakvu ulogu) i sl... sad kada sve poskupi a place ostanu iste nemam sto mjenjat jer vec sad kupujem manje vise samo osnovno sto mi treba i po najpovoljnijim cijenama... ostaje mi samo da se odreknem nekih sitnih stvari koje me vesele i "luksuza" (to su mi recimo ti i tamo koja "knjiga za svakoga" po 20-30 kn)
kavu ne pijem, ne pusim, rijetko stvarno idem u kafice (par puta godisnje) tako da ne vidim kako bi tu mogla dodatno ustedit
Ne znam da li je dobro biti racionalan. Godine donose mudrost. Mogu nositi samo jedan par cipela koliko god ludovla za njima. Moramo imati neko sitno zadovoljstvo u zivotu. Nikad nisam pusila i tu ne mogu stediti. Ali novine i knjige kupujem od osnovne skole i tu ne zelim stediti. Knjige su samo moje a novine velikodusno prosljedujem pa to racunam kao ustedu Pratim troskove i za nasu obitelj i za roditelje, njegove i moje,i steknes kontrolu i rutinu.
Ponekad se mislim da npr ručak u restoranu nije nužan i lako se da izbaciti iz trošenja, ali ako ne idem jesti van, propuštam druženje koje za mene ima izuzetan terapeutski učinak, a i Mate koji drži restoran ima neki promet, pa će platiti dobavljače i platiti kuhara Peru i konobara Šimu i na kraju smo svi nekako profitirali.
hm, mislim da sam malčice popustila u trošenju.. Kupujem jeftine krpice, šminku, knjige više ne kupujem nego posuđujem u knjižnici ista stvar i sa filmovima, ne trošim više na prijevoz. Što još
E izbacili smo i one odlaske u restoran koji su i prije bili jako rijetki. Za hranu potrošimo što manje, nema nikakvih mazalica, pudingića, salamica u friđu, sokova i etc. Samo namirnice za kuhanje i voće.
Kad idemo van, ne pije se po klubovima..
Moram priznati kako sam ja jako promijenila svoje navike. Filmove i novine i glazbu sam u potpunosti prestala kupovati, jedino se knjiga ne odričem ali tu gledam puno više nego prije cijenu i kupujem samo ako vidim da me ruka jako svrbi.
Sad kuham svaki dan i radim jelovnike za cijeli tjedan, uglavnom se oslanjajući na sezonsko voće i povrće i namirnice koje su na akciji.
I inače ne volim izlaziti vani tako da tu baš nisam imala što uštediti, a s dragim najviše volim negdje prošetati pa na nekoj klupici u parku pojesti sendvič koji sam izvukla iz torbe pritom lamatajući nogama, a onda se vratiti doma, popiti čaj i zaspati uz neki film. Ali takva sam bila i prije krize.
Sad kuham svaki dan i radim jelovnike za cijeli tjedan, uglavnom se oslanjajući na sezonsko voće i povrće i namirnice koje su na akciji.
Ovo je super stvar.
Kod kuhanja nisam toliko organizirana, a vjerujem da se planiranjem jelovnika može dosta toga postići.
Quote:
electric_barbarella kaže:
pazim više na to koliko i na šta trošim
vodim dnevnik o potrošnji benzina, kolko me koštaju kave, koliko mi treba novaca za koji dan i tak
prešla sam na motane cigarete, napravim si doma neki gablec za ponjet na posao i slične pizdarije
ali ja sam uvijek na to pazila
Sada isto nosim marendu od doma i manje pijem kave prije posla/za vrijeme pauze. Češće odem na automat i uzmem nes za 3kn, nego da idem u kafić piti onu od 9kn preko pauze.
Manje idem na "jedno piće" iza posla. To je puno puno potrošenih novaca manje, a za koje nisi ni svjestan da ih potrošiš.
Cigarete sam se prebacila na skuplje , ali pušim manje, pa se tješim da sam tu na istom.
prešla sam na motane cigarete, napravim si doma neki gablec za ponjet na posao i slične pizdarije
ali ja sam uvijek na to pazila
Kad gledam na godišnjoj razini, odjednom vidim smisla pretresti troškove
Za mobitel se još razmišljam prijeći kod novog operatera, mislim da je vrijeme da prerežem pupčanu vrpcu s ovim koji mi baš i ne nudi ništa ekstra za tu moju lovu, a vjerna sam mu godinama. Imala sam dva mobitela i dva broja, taj drugi sam ugasila.
Mislim da bih ispilila na živce kada bih svaku kunu preokretala tri puta. A tako bi mi i svaki užitak i veselje koje bih si naposlijetku priuštila unaprijed prisjelo...
__________________ So you can stick your little pins in that voodoo doll, I'm very sorry, baby, doesn't look like me at all, I'm standing by the window where the light is strong.
Mislim da bih ispilila na živce kada bih svaku kunu preokretala tri puta. A tako bi mi i svaki užitak i veselje koje bih si naposlijetku priuštila unaprijed prisjelo...
A jbg, ja hoću imati stvari na koje sam navikla
I hoću znati gdje mi kune idu
Svaki mjesec i za novu robu, kozmetiku, restoran par puta, izlaske, tečajeve, fitnes, knjige, koncerte, račune i štednju i sve. Ako trošim bez razmišljanja, onda mi ne ostane za sve Vrlo jednostavno.
A jbg, ja hoću imati stvari na koje sam navikla
I hoću znati gdje mi kune idu
Svaki mjesec i za novu robu, kozmetiku, restoran par puta, izlaske, tečajeve, fitnes, knjige, koncerte, račune i štednju i sve. Ako trošim bez razmišljanja, onda mi ne ostane za sve Vrlo jednostavno.
Naravno. Sve je to jednostavno. Svatko radi onako kako je njemu najbolje i kako mu najviše odgovara.
__________________ So you can stick your little pins in that voodoo doll, I'm very sorry, baby, doesn't look like me at all, I'm standing by the window where the light is strong.
Ja cu se javiti na ovi temu kad dobijem laptop
Dotad vas samo citam
Ja pazim na svakakve nacine
Na šminku imam popust radi posla,a i inače sam kupovala najjeftinije.Na kave idem gdje su po 7 kn ili uzmem onu za van od 6 kn
Zalomi se koji veći izlazak,ali rijetko.
Ne vidim neku razliku u financijama jer sam uvijek morala bit oprezna sa novcima.
Cigarete kupujem u Bosni,pa si priuštim bijeli Marlboro (13 kn ),a i inače uvijek tražim popuste.To mi je gušt
Iskreno, nisam ništa promijenila, ali samo iz razloga što sad u vrijeme krize zarađujem više nego kad nije bila kriza. Ironije li. Ali, moram priznati da bih trebala pripaziti i da sam često iracionalna u vezi trošenja. Pa ajde, dragi, neda mi se danas kuhati, ajmo na večeru negdje van i slično. No još uvijek živim solo, nemam djecu, nemam muža, trošim isključivo na sebe, ne moram nikome polagati račune i ni na koga misliti. Vjerojatno će se to promijeniti jednog dana, no zasad je cijela moja plaća isključivo na mene i moje guštove, vjerojatno zato ni ne razmišljam o štednji, jeftinijim namirnicama i slično.