Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Ženski kutak
Korisničko ime
Lozinka

Ženski kutak Mi smo babe. Otpor je džabe.
Podforum: Kokošinjac

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.05.2012., 15:55   #1
amary
Registrirani korisnik

amary Avatar

Registracija: Jan 2010.
Pravo na privatnost za vrijeme liječničkog pregleda...

Danas sam doživjela jednu izrazitu neugodnost za vrijeme specijalističkog ginekološkog pregleda u jednoj bolnici.
U sklopu drugih pretraga upućena sam i ginekologu.
Kako izgleda pregled kod ginekologa zna svaka žena.Upravo kad sam bila na stolu,te liječnik započeo pregled,bez ikakvog kucanja u prostor je ušao muškarac u civilu,te se direktno uputio prema liječniku koji je vršio pregled.Istog sam momenta ustala sa stola i pokrila se košuljom.
Liječnik se obrecnuo na mene da što ustajem,da pregled nije gotov.
Rekla sam,da uz prisustvo drugih osoba,osim sestre i liječnika nisam spremna ostati na stolu.
Muškarac u civilu brzo se oglasio da je i on liječnik.
Na to sam objasnila,da je on za mene samo osoba u građanskoj odječi ,koja nema nikakvih oznaka svog zanimanja,niti sam obaviještena da je pozvan u smislu konzilijarnog pregleda,što očito nije ni bio,već je čisto privatno htio nešto reči kolegi.
Na negodovanje ovog prvog,nisam htjela na stol,dok se taj drugi nije udaljio iz prostora.
Ispračena sam iz ordinacije primjedbama o preosjetljivosti i bezobrazluku.
Odlučila sam žaliti se na takav postupak kod ravnatelja klinike.
Što mislite imam li pravo na to i ima li to uopće smisla?
Old 14.05.2012., 16:03   #2
Tinkerbell 8
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2011.
najprije, svaka čast na reakciji. većina bi samo ostala ležati.

čak i kad se radi o studentima ili specijalizantima, liječnik te je dužan (iako to masovno ne rade!) pitati imaš li išta protiv njihovog sudjelovanja na pregledu.

ali u stvarnosti se sve svodi na to da se žena sama pobuni i odbije takav pregled, što većina, nemam pojma zašto, prešuti.
ja zato idem samo kod privatnika.
Tinkerbell 8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 16:06   #3
Na oblaku
Registrirani korisnik

Na oblaku Avatar

Registracija: Jun 2011.
Lokacija: Ogromni otok šećerne vune na kojeg se, zbunjujuće, ne može sjesti.
Quote:
amary kaže: Pogledaj post
Što mislite imam li pravo na to i ima li to uopće smisla?
Imaš se pravo žalit, a ima li to smisla tek trebaš saznat.
Ako ti to što znači, da sam se kojim slučajem našla u toj situaciji postupila bih jednako kao i ti.
Old 14.05.2012., 16:09   #4
Sheeva
bezusertitlična

Sheeva Avatar

Registracija: Mar 2008.
Koma.

Da sam se ja našla u toj situaciji, htjela bi postupiti jednako kao i ti, al bi vjerojatno ostala ležati.
Sheeva is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 14.05.2012., 16:15   #5
-Cruella-
Registrirani korisnik

-Cruella- Avatar

Registracija: Oct 2011.
najvjerojatnije nećeš postići ništa, iako si u pravu.

u državi u kojoj se ovo događa http://http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Krsenje-ljudskih-prava-Pacijenti-prisiljeni-obavljati-nuzdu-pred-posjetiteljima-i-bolesnicima i ne možeš očekivati ništa drugo.
-Cruella- is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 16:17   #6
Lola 27
Registrirani korisnik

Lola 27 Avatar

Registracija: Sep 2007.
Quote:
Sheeva kaže: Pogledaj post
Koma.

Da sam se ja našla u toj situaciji, htjela bi postupiti jednako kao i ti, al bi vjerojatno ostala ležati.
Ha ha in ja isto!Ne volim se suprostavljati.Meni je jednom student 2 godine ili 3 htio postavljati sondu u bubreg kroz vaginu pa sam se pobunila pa se uvrijedio.I kad mi je stavljao iskusan liječnik bolilo me za poluditi a kako bi bilo da tek student to radi.Bravo!Svaka čast !Ali nećeš ništa postići oni se svi drže zajedno.Daj ih u novine ,24 sata obožava takve pričice.
Old 14.05.2012., 16:48   #7
chocolatecookie
gone fluffy

chocolatecookie Avatar

Registracija: Sep 2009.
amary, ne znam ima li smisla, ali svakako imaš pravo žaliti se. Nisi preosjetljiva, nisi bezobrazna, sasvim je normalno to kako si reagirala i jedini bezobrazluk je bio njihov - tvoj je liječnik mogao kolegi reći neka pričeka vani jer ima pacijenticu, kolega se mogao ispričati i pričekati vani.
Quote:
Lola 27 kaže: Pogledaj post
postavljati sondu u bubreg kroz vaginu
Kako se postavlja sonda u bubreg kroz vaginu?
chocolatecookie is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 16:52   #8
-Cruella-
Registrirani korisnik

-Cruella- Avatar

Registracija: Oct 2011.
Quote:
chocolatecookie kaže: Pogledaj post
amary, ne znam ima li smisla, ali svakako imaš pravo žaliti se. Nisi preosjetljiva, nisi bezobrazna, sasvim je normalno to kako si reagirala i jedini bezobrazluk je bio njihov - tvoj je liječnik mogao kolegi reći neka pričeka vani jer ima pacijenticu, kolega se mogao ispričati i pričekati vani.
tako je. i to pokazuje najbolje kakvog bezobzirnog kretena ima za liječnika.
kod njega je izgleda uobičajeno tako tretirati pacijentice. a nažalost, sigurno nije u manjini.
-Cruella- is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 18:09   #9
branka primorac
Registrirani korisnik

branka primorac Avatar

osim žalbenog postupka, savjetujem ti i da posjetiš ovu stranicu: http://najdoktor.com/ i napišeš negativnu ocjenu i komentar za dotičnog.
branka primorac is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.05.2012., 16:25   #10
Lola 27
Registrirani korisnik

Lola 27 Avatar

Registracija: Sep 2007.
Quote:
chocolatecookie kaže: Pogledaj post
Ne znam, samo znam da sam raširila noge on mi je napunio mjehur sa vodom i gurnu to unutra koroz moju pipicu.Sori nisam imala kamer dole da sve dokumentiran.
Old 16.05.2012., 16:30   #11
Carla B.
No more...

Carla B. Avatar

Registracija: Oct 2008.
Quote:
Lola 27 kaže: Pogledaj post
Ne znam, samo znam da sam raširila noge on mi je napunio mjehur sa vodom i gurnu to unutra koroz moju pipicu.Sori nisam imala kamer dole da sve dokumentiran.
Gurnuo ti je kroz mokraćnu cijev, a to što je gurnuo je kateter.
Napunio ga je fiziološkom kad ga je smjestio da ne ispadne. Nije ga napunio prije jer ne bi ušao kroz mokraćni kanal, odnosno cijev.
Old 14.05.2012., 16:41   #12
** Tara **
** Mini žena **

** Tara ** Avatar

Kad sam prvi put bila na pregledu bio mi je muški, stariji, tata mi može biti, čovječe pa jedva sam raširila noge od stida
Užasno mi je bilo...
Trema ajme!

Da mi je tad ušao bilo tko pa i medicinska sestra ne bih se samo pokrila, već skočila ili na luster ili pobjegla pod stol!
Kad se samo sjetim koje su to bile psihološke pripreme prije prvog pregleda...

Nakon svih pregleda i operacije mislim da bi mogla gola proparadirati ordinacijom i bolilo bi me briga tko me gleda. Otupila sam, ali samo zato jer sam toliko puta već morala obavljati preglede da mi je već to rutina.
Da nisam i dalje bi me bilo stid.

Čak sam se jednom morala i presvlačiti u nekoj prostoriji i bila sam gola, taman sam si uzimala odjeću i naletio je doktor. Nije ništa vidio, samo je otvorio vrata i skužio da prostorija nije prazna. Odmah je zbrisao, a što se mene ticalo i mogao je ući u prostoriju. Međunožje je vidio, to mu ne bi bilo ništa novo, samo bi sise vidio, a to mi je ipak manje intimno od međunožja.

U svakom slučaju se slažem da ne bi smjeli dozvoliti da itko bez tvog pristanka tko nije bitan za pregled i liječenje zuri.
Sad bi mogla i pred studente, otupila sam, ali prije da mi se to desilo mislim da bi dobila fraz da su me proučavali tamo kao kunića.
** Tara ** is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 22:35   #13
Starija Sestra
Jeyne-it rhymes with pain

Starija Sestra Avatar

Registracija: Dec 2008.
Zapravo, bezobrazniji od tog padobranca je bio doktor koji ti nije prepustio reći da si ti bezobrazna i preosjetljiva.

Ja imam sasvim suprotna iskustva što se tiče ginekologice i ulaženja u prostoriju dok sam ja unutra. Čak i sestra prije pokuca i pita da li smije ući...
Old 14.05.2012., 23:24   #14
Cup Cake
Registrirani korisnik

Cup Cake Avatar

Registracija: May 2012.
Zao mi je sto je sto ti se dogodila ova neugodna situacija i sto se tako tesko s njom nosis.
Smiri se.

No, pokusaj razumjeti da lijecnici ne dozivljavaju ordinacije i preglede tako intimno, emotivno i slozeno kao pacijenti jer im je to posao, dnevna rutina..

Jasno, ocekuje se, onako cisto ljudski, da ce lijecnik najaviti ili upozoriti pacijenta na dolazak ili prisutnost druge osobe, ili pitati za dopustenje da netko drugi obavi pregled/zahvat/vjezbu, ali i ne mora...

Cuj, ako lijecnik mora biti spreman podnjeti svakakve pacijente/situacije, onda mora i pacijent.
Ne treba zaboraviti da pacijent moze birati lijecnika, ali lijecnik ne moze birati pacijenta...

Sto se zalbe tice, mislim kako neces puno njome postici (makar ne znam ni koji je njezin krajnji cilj i svrha? ) jer kao pacijent u bolnici ti se prepustas u ruke cijelokupnom medicinskom osoblju (ukljucujuci i druge lijecnike, studente)... Na njihovom si terenu, igras po njihovim pravilima.
Cup Cake is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 23:32   #15
ladybug24
Registrirani korisnik

ladybug24 Avatar

Registracija: Feb 2009.
Quote:
Cup Cake kaže: Pogledaj post
Zao mi je sto je sto ti se dogodila ova neugodna situacija i sto se tako tesko s njom nosis.
Smiri se.

No, pokusaj razumjeti da lijecnici ne dozivljavaju ordinacije i preglede tako intimno, emotivno i slozeno kao pacijenti jer im je to posao, dnevna rutina..

Jasno, ocekuje se, onako cisto ljudski, da ce lijecnik najaviti ili upozoriti pacijenta na dolazak ili prisutnost druge osobe, ili pitati za dopustenje da netko drugi obavi pregled/zahvat/vjezbu, ali i ne mora...

Cuj, ako lijecnik mora biti spreman podnjeti svakakve pacijente/situacije, onda mora i pacijent.
Ne treba zaboraviti da pacijent moze birati lijecnika, ali lijecnik ne moze birati pacijenta...

Sto se zalbe tice, mislim kako neces puno njome postici (makar ne znam ni koji je njezin krajnji cilj i svrha? ) jer kao pacijent u bolnici ti se prepustas u ruke cijelokupnom medicinskom osoblju (ukljucujuci i druge lijecnike, studente)... Na njihovom si terenu, igras po njihovim pravilima.
prava pacijenata su zaštićena zakonom. (odnosno, trebala bi biti, ali se kod nas do provođenja zakona ne drži) a ovo što ti pričaš je nekakav pokušaj opravdavanja liječnikovog nekorektnog postupka. točnije, kršenja njenog prava na privatnost.
bila je prije par godina neka anketa koja je pokazala da zavidan postotak liječnika čak ne zna ni nabrojiti prava pacijenta! to vjerojatno najbolje govori o stanju u zdravstvu.
ladybug24 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 23:47   #16
Cup Cake
Registrirani korisnik

Cup Cake Avatar

Registracija: May 2012.
Quote:
ladybug24 kaže: Pogledaj post
prava pacijenata su zaštićena zakonom. (odnosno, trebala bi biti, ali se kod nas do provođenja zakona ne drži) a ovo što ti pričaš je nekakav pokušaj opravdavanja liječnikovog nekorektnog postupka. točnije, kršenja njenog prava na privatnost.
bila je prije par godina neka anketa koja je pokazala da zavidan postotak liječnika čak ne zna ni nabrojiti prava pacijenta! to vjerojatno najbolje govori o stanju u zdravstvu.
A cuj.. smeta i meni sto me svako malo trgovkinja u Konzumu zezne za koju kunu; sto frzerka sisa i boja kako ona zeli i davi me osobnim problemima; sto kozmeticarka narucuje druge musterije ili paralelno radi na jos jednoj dok ja lezim u dosadi i cekam; sto mi postar dosadno zvoni na vrata zbog tude poste dok ja spavam; sto me sluzba za korisnike uvijek zavlaci i nikada ne pomogne; sto placam usluge i racune za koje ne razumijem cemu doista sluze; sto u kaficu ne dobijem uslugu kakvu mislim da sam zasluzila; sto se policajci parkiraju na biciklisticku stazu... eto, smeta me sto ne radi svatko svoj posao kako treba i ne zna se lijepo ponasati, ali se ne tuzakam, ne cmoljim i ne zamaram previse time...
Ah, problemi, problemi
Cup Cake is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2012., 23:57   #17
lala
oću novi nick :-(

Registracija: Jan 2003.
Stvarno smo jadne....pitam se bi li imao muda to muškarcu od dva metra reći da je preosjetljiv i bezobrazan). Može ga sram biti. Nisam preosjetljiva prema takvim stvarima (prečesto sam na pregledima), ali na porodu sam se zbog takvih liječnika baš osjećala nekako-poniženo.
Inače, radim u školi i kad vidim zbog čega se sve roditelji i učenici bune milion prava znaju (dužnosti ni upola), što biva s takvima kad odu k doktoru...nemam pojma.
Old 15.05.2012., 09:06   #18
tomorrow2
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2009.
Quote:
A cuj.. smeta i meni sto me svako malo trgovkinja u Konzumu zezne za koju kunu; sto frzerka sisa i boja kako ona zeli i davi me osobnim problemima; sto kozmeticarka narucuje druge musterije ili paralelno radi na jos jednoj dok ja lezim u dosadi i cekam; sto mi postar dosadno zvoni na vrata zbog tude poste dok ja spavam; sto me sluzba za korisnike uvijek zavlaci i nikada ne pomogne; sto placam usluge i racune za koje ne razumijem cemu doista sluze; sto u kaficu ne dobijem uslugu kakvu mislim da sam zasluzila; sto se policajci parkiraju na biciklisticku stazu... eto, smeta me sto ne radi svatko svoj posao kako treba i ne zna se lijepo ponasati, ali se ne tuzakam, ne cmoljim i ne zamaram previse time...
Ah, problemi, problemi
Svaki mjesec dio moje plaće ide zdravstvu. i ne biram kome će ići u ruke. Mislim da bi oni trebali isto imati poštovanje prema tome.
Trgovinu, frizera, kafić mogu odabrati, a i oni se ne bave onime što mi je jako bitno, a to je moje zdravlje. Liječniku ideš, kada si u fazi da si sam ne znaš pomoći, a "iživljavanje" nekih u takvim okolnostima je nasilje (a i općenito i verbalno nasilje je nasilje).
U ostalom potpisujem Lastana.
p.s. amary u pravu si
tomorrow2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2012., 09:10   #19
Qloe
Zauvijek ne postoji.

Qloe Avatar

Registracija: Dec 2011.
Lokacija: Gdje ne trebaju pilule za spavanje i nema razloga da budeš sam u svemu.
Quote:
Razumijevanje treba ići od strane liječnika prema pacijentici. Obavezani su na čuvanje privatnosti.

Nisam (još?) doživjela da mi upadaju na ginekološki, a uvijek se bojim studenata koji prolaze hodnikom dok čekam . Onda mi glavom prozuji kako bi rekla da ne želim nikoga u prostoriji??? Nisam ziher jel bi uspjela to izgovorit ako su oni već unutra
Old 15.05.2012., 09:22   #20
My Name Is...
private bitch

My Name Is... Avatar

Registracija: Dec 2009.
Kada liječnici uvide da ljudi nisu krave koje su došle na pregled, već ljudi sa realnim strahovima i osjećajem neugodnosti kada se radi o njihovoj intimi, svima bi nam bilo bolje. Ali ni ta plaća koju imaju nije dovoljan motivator da postanu kao prvo bolje osobe, a time i bolji liječnici.

Jednom (ne)zgodom bila sam na pregledu kod urologa. Naravno žena mi je pregledavala pikicu i u tom trenu se sjetila izaći iz prostorije i ostaviti širom otvorena vrata. Naravno da je pred tim vratima bilo barem 5 muških osoba koji su rješavali papirologiju s liječnikom ili sestrom i pogled na moje nago tijelo bio im je pred nosom. Zatim sam se šokirala kad su me isto tako intimne stvari (menge) ispitivali pred nepoznatim ljudima koji su također sjedili u ordinaciji i čekali.
Nisam ništa rekla (ne znam zašto), ali sam cijelo popodne plakala od stida i šoka kavo smrdljivo zdravstvo imamo. Do dana današnjeg moje se mišljenje nije promijenilo. Kod liječnika idem samo kada doista ne mogu izdržati bolove, a kako me uskoro čeka porod, dam se kladiti da ću svu bijedu ove "socijalne" države doživjeti u punom sjaju.
Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja