Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Žensko zdravlje

Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.02.2008., 14:23   #2401
nish, idemo na pusti otok - samo mi, palma i hpv

pazite s folnom! meni su se snizile vrijednosti crvenih krvnih zrnaca ispod normale, valjda ne unosim dovoljno B12, ili je nekaj deseto
Suey is offline  
Old 08.02.2008., 14:35   #2402
čitam,čitam i svugdje se spominje kolposkopija al nigdje kaj je to zapravo...a ako bi neko bio dobar i objasnio..ne treba mi nikakava duga priča...samo da znam o čem čitam uopće ..) nisam se još s tim susrela...(početnik )al sve mi se čini da nisam daleko....
ivanita is offline  
Old 08.02.2008., 14:44   #2403
Quote:
plavka kaže: Pogledaj post
kako nije fulao? imaš visokorizični hpv,a šta se tiče oralnog evo dva linkića !huh, mislim da za sad izbjegavamo i usta testirat ,a pretpostavljam da te nisu kao i većinu nas testirali i na niski rizik!
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=...ak_jezik=11812
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=...ak_jezik=11817

po nekim ginekolozima trebala bi odmah na kolposkopiju makar je ascus a to kaže najiskusniji a ostali većinom čekaju da vide hoće li bit sljedeći papa test gori pa da onda možda nešto poduzmu---- nažalost!
doktor je rekao da imam hpv: reakcija mu je bila doslovno ZA BOGA MILOGA IMAŠ HPV....
ali mi je sadašnja doktorica rekla da ne mora biti da je hpv pošto doktor nije radio tipizaciju...sad smo ju napravili i ipak doktor nije fulao...nažalost
ivanita is offline  
Old 08.02.2008., 15:43   #2404
"If your Pap smear has atypical squamous changes (ASCUS), it should be read out as either ASCUS favor benign or ASCUS favor dysplasia. Most physicians do not currently recommend colposcopy and cervical biopsy for the category of ASCUS favor benign. In addition, for the category of ASCUS favor dysplasia, there are still many physicians who will just repeat the Pap smears at 3-4 month intervals as long as:

they have experience that the lab they are using to read Pap smears is reliable and accurate
the woman is likely to remain in compliance of returning to the office for repeat Pap smears and unlikely to be "lost to follow up"

They do this because the yield of a biopsy to find a moderate or severe dysplasia is fairly low (5-10%) (1) and if those changes are actually present, it is likely that one of the subsequent Pap smears will pick up the more advanced dysplasia before there is any progression."

"ASCUS: An acronym for Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance. This term is used in the Bethesda System for reporting Pap smear findings and indicates that some flat (squamous) cells look unusual and may or may not be pre-malignant or malignant. Of all Pap tests with an ASCUS reading, 90-95% are caused by benign conditions, chiefly infections. The remaining 5-10% prove to be precancer or cancer"

"Promjene tipa ASCUS(atypical squamos cell of undetermined significance) se mogu naći u oko 3,4 % svih abnormalnih PAPA nalaza.
Po definiciji Bethesda sistema-TBS (jedinstvena klasifikacija za citološke nalaze vrata maternice na međunarodnoj razini) radi se o abnormalnosti pločastih stanica izraženijih od onih koje bi se mogle pripisati reaktivnim i reparatornim promjenama,ali kvantitativno i kvalitativno nedovoljnih za definitivnu dijagnozu skvamozne intraepitelne lezije. One se interpretiraju kao neodređenog značaja jer mogu biti odraz bujnih benignih promjena, ali i potencijalno ozbiljnjih lezija, a to se ne može nedvojbeno utvrditi.
Po novoj Bethesda kategorizaciji-2001. atipične skvamozne stanice su podjeljene na dvije podskupine:neodređenog značaja (ASC-US) i HSIL se ne može isključit (ASC-H) .
Kod histološke provjere ASCUS-a se nalazi u 29,1-43 % skvamozna intraepitelna lezija,te u 1,7 % invazivni karcinom.[B]Stoga problemu treba pristupiti ozbiljno.[/B]U postupku obrade nalaza ASCUS-a u PAPA testu mogu se vršiti citološke kontrole u razmacima 3-6 mjeseci,ako su dva nalaza za redom uredna prelazi se na redovne godišnje kontrole.Međutim prema najnovijim rezultatima ALTS projekta Nacionalnog instituta za karcinom korisno je napraviti HPV testiranje kod postojanja ASCUS-a(pogotovo kod žena starijih od 30 godina).
U slučaju pozitivnog nalaza radi se kolposkopija, a ako su nalazi negativni rade se redovne godišnje kontrole.
Stoga je kod nalaza ASCUS uz prisutnu upalu potrebno napraviti mikrobiološku obradu što uključuje aerobne i anaerobne bakterije,mikoplazme,klamidiju i HPV-testiranje(digene).Nakon izolacije uzročnika provodi se ciljana antiupalna terapija,a u slučaju pozitivnog HPV-a kolposkopija ieventualno biopsija ovisno o kolposkopskom nalazu."
Suey is offline  
Old 08.02.2008., 15:58   #2405
aha, malo si drugačije gore napisala...... ma kolposkopija ništa strašno, kao pregled samo umjesto palpacije premaže ti grlić s otopinom da se vidi imaš li promjena na grliću! evo link
http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...ija_i_biopsija
plavka is offline  
Old 08.02.2008., 16:01   #2406
Quote:
sunchana123 kaže: Pogledaj post
OK ja sam imala 8 mjeseci cin II i HPV visokorizični. Isto kao i Dersu mislim koja je pisala pred nekoliko desetaka stranica (i mjeseci), i isto tako nije išla 'pod nož'.
I nitko nije rekao da je konv medicina zamjenjuje sa alternativnom, pa i ja sam betadine 'trošila' i to par puta....
hehe evo nesto sto sam nasla na guglu, a pitanje dr. Darku Husaru je postavila jedna cura s ovog foruma

"Postovani,
prvi nalaz PAPA testa je bio ASCUS, drugi CIN II i CIN III. Uradila sam kolposkopiju i biopsiju. Prilikom kolposkopije ustanovljeno je da postoji displazija i sumnja na HPV, ali nisam radila HPV - genotipizaciju. Trenutno cekam rezultate biopsije, a preporucena mi je konizacija laserom, s obzirom da jos nisam radjala. Zanima me je li moguce ista drugo uraditi osim konizacije? Ako ne, koliko to kosta u Hr.(pisem iz BiH)? Da li bih trebala ipak uraditi HPV - genotipizaciju i ostale pretrage prije konizacije? I kako se rijesiti HPV virusa? Citala sam dosta o podizanju imuniteta. Sta vi mislite o ekstraktima zelenog caja, folnoj kiselini, aloe veri, kantarionovom ulju, ehinache-i i ostalim biljnim preparatima? Da li zaista nesto od toga moze "istjerati" virus? I je li konizacija znaci kraj svih ovih muka? Puno pitanja, ali nadam se da cete mi odgovoriti.
S postovanjem!
Unaprijed zahvalna."


odg.: "Ukoliko bi se histološki, nakon učinjene biopsije, potvrdila dijagnoza CIN-a II odnosno III, tada je konizacija jedino liječenje. Nema medikamentoznog postupka koji bi odstranio dokazani poremećaj. Nije potrebno raditi serotipizaciju HPV-a. Infekcija HPV-om je vjerojatno pokrenula cijeli poremećaj, kao što je to praktično uvijek, no kada liječimo CIN, odnosno kada ga ostranjeujemo, mi ne liječimo infekciju HPV-om, već odstranjujemo poremećaj koji će, ukoliko se ne zaustavi, potencijalo postati maligan, odnosno zloćudan (on to može, ali i ne mora). Nakon odstranjivanja CIN-a vrlo često organizam savladava znakove infekcije HPV-om odnosno postiže imunitet na serotip virusa koji je proces uzrokovao. Mi organizmu pri tome pomažemo odstranivši većinu tkiva u kojem je virus bio prisutan. Kada kažete da bi bilo dobro raditi na podizanju imuniteta to je teoretski točno, samo je problem što danas ne raspolažemo terapijskim postupkom koji bi to pouzdano i sa sigurnošću mogao učiniti. Dakle, sva sredstva koje ste nabrojali možete isprobati, ali nema garancija da će bilo koje od njih i djelovati. Ukoliko se konizacija uredno učini to bi dosta najvjerojatnije i bio kraj procesa. Nakon zahvata, nakon oko 3 mjeseca, treba provjeriti da li je kontrolni nalaz PAPA uredan (što bi bilo za očekivati). U sljedeće dvije godine nakon učinjenog zahvata treba nalaz PAPA češće kontrolirati, svakih 4-6 mjeseci. Ukoliko su nalazi PAPA dvije godine nakon zahvata uredni, tada proces smatramo saniranim. Ako se nakon takvog urednog nalaza, nakon tog perioda od dvije godine, ponovno pojavi patološki nalaz PAPA, tada to smatramo novim procesom koji sa prethotnim nema nikakve veze."
Suey is offline  
Old 08.02.2008., 20:02   #2407
Moze li mi neko objasniti proces biopsije,ko je vec radio, koliko traje, boli li, boli li poslije, kako ide oporavak, sta se njom dokaze, sta se radi poslije biopsije, sta je s hpv-om i cinom.
Ja imam cin I i hpv visokog rizika, tri puta u zadnju godinu sam radila papu i stoji na cin I pa dr kaze da trebam na biopsiju.
Da, i ima li vise nacina izvedbe biopsije?
__________________
Kupujem, prodajem, oduzimam i dodajem
Sorrela is offline  
Old 08.02.2008., 21:17   #2408
Quote:
Sorrela kaže: Pogledaj post
Moze li mi neko objasniti proces biopsije,ko je vec radio, koliko traje, boli li, boli li poslije, kako ide oporavak, sta se njom dokaze, sta se radi poslije biopsije, sta je s hpv-om i cinom.
Ja imam cin I i hpv visokog rizika, tri puta u zadnju godinu sam radila papu i stoji na cin I pa dr kaze da trebam na biopsiju.
Da, i ima li vise nacina izvedbe biopsije?
jao, a google as your best friend?

biopsija se moze raditi na vise nacina, tako sam barem ja cula, a iz iskustava drugih znam da ne boli, malo je mozda samo nelagodan osjecaj, zapravo ti uzme komad tkiva koji posalje na analizu pa ces tek nakon biopsije znati koji ti je tocno cin, ako doktor to dobro napravi, a tu treba onda imati strucnjaka s iskustvom, moze na taj nacin ukloniti cijelo tkivo koje je zarazeno (naravno ako moze prema stanju, ako je stanje takvo da treba konizacija, tesko da ce moci). nakon toga ides na kontrolnu papu, ako je i dalje lose, ide se na konizaciju.

eto nasih vrlih ginekologa, uopce nista ne objasne pa se moramo raspitivati na forumu, sramota.
Suey is offline  
Old 08.02.2008., 21:51   #2409
e suey, a da nisi možda ipak malo pretjerala s folnom? ti si rekla da piješ 10mg dnevno, šta ne? ja sam negdje pročitala da žene koje žele zatrudnit krene s terapijom od 4mg, a budući da svugdje piše da je 1mg dosta, 10 mi se čini stvarno previše...

a za sve curke, jel mi možete reći koliko košta konizacija kod Ljube?
sweet is offline  
Old 08.02.2008., 22:28   #2410
Quote:
sweet kaže: Pogledaj post
a za sve curke, jel mi možete reći koliko košta konizacija kod Ljube?
2000, ako me sjecanje dobro sluzi
__________________
I need your lovin' like the sunshine..cvrcak raste
iwchy is offline  
Old 09.02.2008., 00:57   #2411
iwchi, ti si bila na konizaciji? i šta poslije toga? jesi se onda riješila svih briga oko hpva? i jel boli sam postupak mislim, meni je bolno i kad stavi onaj "metalni kljun" hehe, kak se već zove, da uzme bris jel... to što si u tom ukočenom položaju neko vrijeme, a pogotovo ako znam da se ne smijem micat da on ne bi zeznuo, uf...
sweet is offline  
Old 09.02.2008., 03:37   #2412
Quote:
Suey kaže: Pogledaj post
jao, a google as your best friend?

biopsija se moze raditi na vise nacina, tako sam barem ja cula, a iz iskustava drugih znam da ne boli, malo je mozda samo nelagodan osjecaj, zapravo ti uzme komad tkiva koji posalje na analizu pa ces tek nakon biopsije znati koji ti je tocno cin, ako doktor to dobro napravi, a tu treba onda imati strucnjaka s iskustvom, moze na taj nacin ukloniti cijelo tkivo koje je zarazeno (naravno ako moze prema stanju, ako je stanje takvo da treba konizacija, tesko da ce moci). nakon toga ides na kontrolnu papu, ako je i dalje lose, ide se na konizaciju.

eto nasih vrlih ginekologa, uopce nista ne objasne pa se moramo raspitivati na forumu, sramota.
ok za google ali osobno iskustvo je nesto drugo.
Znam da se biopsijom moze i uklonti ta promjena na sluznici, ako dobro uradi, sve se odstrani.
Evo sta mi se desilo, znam za cin I i hpv visokog rizika vec skoro godinu, svaki kontolni test kaze isto, ok, kazem super, bar ne napreduje, ne znam kako, zasto, ispocetka sam pila aloaeu, ehhinaceu, vitamine, dala brdo para, razne propolis vaginalete, zivot zivim kao i uvijek, samo popijem sve te preporucene terapije.
Inace idem u bolnicu i vodi me prof. dr. koji je doktorirao na ovu temu, kaze zbog guzvi ne rade tusiranja Albothyom, ja sam za sve tretmane ,pa ne moze skoditi, odem u privatnika iz drugog razloga, htjala sam sve briseve jer hocu biti nacisto u vezi bebe koju planiram, i on na koposkopiji viidi moj cin,sve ostalo cisto kao suza, nema nista...
Sta da radim, zato me zanima biopsija i iskustva, ja planiram dijete, znam da moze ali ono vjecito ali.,,,,,
__________________
Kupujem, prodajem, oduzimam i dodajem
Sorrela is offline  
Old 09.02.2008., 11:18   #2413
Quote:
sweet kaže: Pogledaj post
iwchi, ti si bila na konizaciji? i šta poslije toga? jesi se onda riješila svih briga oko hpva? i jel boli sam postupak mislim, meni je bolno i kad stavi onaj "metalni kljun" hehe, kak se već zove, da uzme bris jel... to što si u tom ukočenom položaju neko vrijeme, a pogotovo ako znam da se ne smijem micat da on ne bi zeznuo, uf...

uh, a nisam ja jos gotova s tim, al najvise svojom krivicom

konizacija je bila pokazala CIN I..napravila sam samo papu nakon toga koji je bio ASCUS..i onda sam stala
trebala sam prije Nove godine jos do njega, al me ono jednom iznenadila menga na putu za Zg, i kasnije nikako da uhvatim vremena..

nadam se krajem 2. ili pocetkom 3.mj da cu opet skociti do Zg, da vidim sta je sad..

e, jel zna mozda netko radi li Ljubojevic subotom ujutro? preko tjedna sam u takvoj guzvi da jednostavno ne stignem otici a trebala bi

a sto se tice same konizacije, pa nije da ne boli, al fakat nije nis strasno..sutne ti opet par injekcija
ja sam svejedno jedno 2 puta malo "poskocila" jer sam osjetila da boli al nije nista prestrasno..u biti sam ocekivala da ce biti puno gore pa je na kraju ispalo super
__________________
I need your lovin' like the sunshine..cvrcak raste
iwchy is offline  
Old 09.02.2008., 11:24   #2414
Quote:
iwchy kaže: Pogledaj post

konizacija je bila pokazala CIN I..
kak je konizacija pokazala? da nije to bila biopsija?
Suey is offline  
Old 09.02.2008., 11:36   #2415
Quote:
Suey kaže: Pogledaj post
kak je konizacija pokazala? da nije to bila biopsija?
ne, na biopsiji sam bila jedno 7 mjeseci ranije
imam nalaz sa Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta u Zg na kojem lijepo pise letz konus: dg NEOPLASIA INTRAEPITHELIALIS GRADUS I CERVIS CUM KOILOCYTOSIS (+ onaj opisni dio, kako se na vecem dijelu povrsine nalazi viseslojni plocasti epitel poremecene stratifikacije i sazrijevanja u donjoj trecini debljine sloja, sa hiperkromnim jezgrama i pojedinacnim mitozama..i kako je endocervikalni epitel urednog izgleda te promjene ne dopiru do rubova isjecka ni do endocervikalnog vrska)

nalaz biopsije mi je iz Petrove, i tamo pise letz biopsio; NEOPLASIA INTRAEPITHELIALIS GRADUS II CERVIS CUM KOILOCYTOSIS
ostalo je otprilike isto, samo sta je tu pisalo da opisana promjena dopire do endocervikalnog vrha konusa i sve su te promjene u donjoj polovini (sto znaci da je CIN II)

eto, sad sam skoro sve prepisala
__________________
I need your lovin' like the sunshine..cvrcak raste
iwchy is offline  
Old 09.02.2008., 14:20   #2416
ahaa, znaci i to se daje na analizu.


dakle, ti si to sve radila u bolnici ili kod ljube?
Suey is offline  
Old 09.02.2008., 15:39   #2417
Iwchy ej pa tu si! hah radi od 8-12 i 16-20 preko tjedna ,nažalost vikendom neeee!
pa probaj se naručit u petak u 19:30 ili kasnije, ma primit će te 100%!
plavka is offline  
Old 10.02.2008., 16:09   #2418
Sorrela, ja sam bila na "punch" biopsiji. To ti je kad ti "otkinu" komadic tkiva A ima i ta letzz biopsija, radi se valjda niskofrekventnom omcicom, da ne "lupam" imas to na netu. A moje iskustvo sa ovom "punch" je ok. Nije uopce bolilo. To se moze raditi i sa lokalnom anestezijom, ali i ne mora. Ja nisam radila sa anestezijom, i samo sam osjetila kao da me nesto stipnulo Jedino sto je bilo poprilicno nezgodno je vadjenje metra gaze nakon dva sata. Ali sve se prezivi Krvarila sam dosta jedan dan, drugi po koja kap i onda je stalo. Dakle, nista nije bolilo.
Koliko razumih ti si iz BiH. Bila sam kod dr. Sahinpasica u Tuzli. Radila sam drugu kolposkopiju. Kaze da mi grlic "ovako" izgleda sasvim uredu ali kad malo bolje pogleda ima promjena. Da napomenem, imam CIN III. On radi LLETZ konizaciju. Dakle omcicom odstrani promjene koje se poslije salju na analize i dobijamo konacnu dijagnozu, sto nije slucaj sa laserskom konizacijom (tako mi rece doktor). U mom slucaju, rece da promjene nisu usle duboko, te ce ici sto postednije i povrsnije. Cekam mengu za dvadesetak dana, pa poslije nje idem na lletz.

Sad me zanima ako neko ima iskustva da mi odgovori pls... Rekao mi je da nakon lletz-a moram ici na nekakva ispiranja To nigdje ne procitah. I da, rekao mi je da postoji mogucnost spontanog pobacaja ili kiretaze nakon lletza, pa me zanima je li neka od vas rodila poslije lletza, kako je prosla trudnoca itd... ?
JosJedna is offline  
Old 10.02.2008., 16:27   #2419
Quote:
JosJedna kaže: Pogledaj post
Sorrela, ja sam bila na "punch" biopsiji. To ti je kad ti "otkinu" komadic tkiva A ima i ta letzz biopsija, radi se valjda niskofrekventnom omcicom, da ne "lupam" imas to na netu. A moje iskustvo sa ovom "punch" je ok. Nije uopce bolilo. To se moze raditi i sa lokalnom anestezijom, ali i ne mora. Ja nisam radila sa anestezijom, i samo sam osjetila kao da me nesto stipnulo Jedino sto je bilo poprilicno nezgodno je vadjenje metra gaze nakon dva sata. Ali sve se prezivi Krvarila sam dosta jedan dan, drugi po koja kap i onda je stalo. Dakle, nista nije bolilo.
Koliko razumih ti si iz BiH. Bila sam kod dr. Sahinpasica u Tuzli. Radila sam drugu kolposkopiju. Kaze da mi grlic "ovako" izgleda sasvim uredu ali kad malo bolje pogleda ima promjena. Da napomenem, imam CIN III. On radi LLETZ konizaciju. Dakle omcicom odstrani promjene koje se poslije salju na analize i dobijamo konacnu dijagnozu, sto nije slucaj sa laserskom konizacijom (tako mi rece doktor). U mom slucaju, rece da promjene nisu usle duboko, te ce ici sto postednije i povrsnije. Cekam mengu za dvadesetak dana, pa poslije nje idem na lletz.

Sad me zanima ako neko ima iskustva da mi odgovori pls... Rekao mi je da nakon lletz-a moram ici na nekakva ispiranja To nigdje ne procitah. I da, rekao mi je da postoji mogucnost spontanog pobacaja ili kiretaze nakon lletza, pa me zanima je li neka od vas rodila poslije lletza, kako je prosla trudnoca itd... ?
hm, ja ti to mogu reći samo po tome što sam pročitala, a mislim da ovdje nema baš cura koje su nedavno radile konizaciju i već rodile.. koliko sam shvatila, sve smo mlade i malo koja je već mama...

ja mislim da ako se to uredno napravi, bez da dr nešto pogriješi, da ne bi trebalo biti nikakvih problema... pogotovo ako prođe koja godinica do bebe...
jer što se toga tiče, klasična konizacija nožem je opasnija, ne znam točno zašto, a lletz se preporuča ženama koje nisu rađale, pa valjda računaju na to da trebaju što pažljivije odstraniti tkivo koje nije u redu...

to je meni najveća briga iskreno... a nećemo saznat kako je djelovalo na koju dok ne rodimo :P jel se nudi neki dobrovoljac pa da ostalima ispriča svoja iskustva?
sweet is offline  
Old 10.02.2008., 19:45   #2420
Moja kolegica je bila na konizaciji, 2 godine nakon poroda... Za sada ne planira drugu trudnocu, ali rekli su joj da moze biti problema, ali da i ne mora. Uglavnom, njoj je dan danas jod proba na kolposkopiji uvijek pozitivna?!
kiya is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:34.