Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili
Korisničko ime
Lozinka

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.11.2008., 19:45   #1
ice41000
.

ice41000 Avatar

Registracija: Jul 2006.
Akumulator mi se isprazni za par sati, a ostala mi je samo pozicija

Akumulator je novi, auto je stari (Astra F 1995.).
Ostavio sam svijetla upaljena oko 2 sata. Kad je auto ugašen valjda svijetli samo pozicija. Zaverglao čisto malo, nedovoljno da kresne. Upalio sam s kablovima na posuđenu struju.

Ima li netko ideju zašto se to događa?
Old 22.11.2008., 19:50   #2
MaliZeleni10
I'm The Man

MaliZeleni10 Avatar

Registracija: Apr 2008.
Imas problem sa regulatorom punjenja pa ti ne puni dobro i to muci akumulator.

Lijek ima samo autoelektricar koji moze ispitati dio po dio i otkriti gdje je problem.
MaliZeleni10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2008., 19:51   #3
kowalski
grof Oblomov

kowalski Avatar

Registracija: Nov 2004.
to se sad dogodilo prvi puta ili je uobičajena pojava?
Old 22.11.2008., 20:57   #4
ice41000
.

ice41000 Avatar

Quote:
kowalski kaže: Pogledaj post
to se sad dogodilo prvi puta ili je uobičajena pojava?
Vec mi se jednom dogodilo.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 23.11.2008., 01:56   #5
kowalski
grof Oblomov

kowalski Avatar

možda ti nešto vuče struju u autu,da ne znaš? pogasi sve potrošače, skini plus klemu s akumulatora i onda ju prisloni natrag-ako zaiskri,onda nešto vuče struju.
iako je vjerojatnije (pogotovo ako ti je akumulator stariji) da sad, kad je došlo hladno vrijeme, zbog većeg broja potrošača, jednostavno nije na 100% snage. to može biti jer akumulator više ne "prima", a moguće je da je regler probio,pa se akumulator ne puni onako kako bi trebao.
Old 23.11.2008., 02:17   #6
Actros1841
Registrirani korisnik

Actros1841 Avatar

Registracija: May 2007.
Quote:
ice41000 kaže: Pogledaj post
Akumulator je novi, auto je stari (Astra F 1995.).
Ostavio sam svijetla upaljena oko 2 sata. Kad je auto ugašen valjda svijetli samo pozicija. Zaverglao čisto malo, nedovoljno da kresne. Upalio sam s kablovima na posuđenu struju.

Ima li netko ideju zašto se to događa?
Koja si svjetla ostavio upaljena???? Normalna???? Nije čudo dovoljno je 2 sata da se sprazni da nemreš upalit!

napred imaš 2x55W...straga imaš 2x10W ( ili 2x 15 neznam točno)....plus naprijed još one male pozicje mislim da su 5W ....ukupno 130W ....na 12 V ...koliko to struje vuče u amperaži????? I = P/U
I =140:12 = 11,6 A x 2h = 23Ah.....Akumulator ti je vjerojatno 55Ah kapaciteta ( to vrijedi za novi ) silovani već jednom ca 15-20% manje ajde nek je 40Ah.... minus 23Ah....plus pad kapaciteta zbog niske vanjske temperature .....manje od jedne trećine je ostalo ....ni ti gladan nemreš u trčat na Sljeme! Tim više kaj anlaser povuće u jednom trenu i do 150A struje!!!!!!

Regler lako provjeriš.....upali motor...univerzalni mjerni instrument i izmjeri na polovima koju voltažu daje ...14,1 ---14,2 je uredno....13,5 je već malo malo ....12,5 definitvno malo....onda je regler u banani!
Old 23.11.2008., 02:21   #7
kowalski
grof Oblomov

kowalski Avatar

Quote:
Kad je auto ugašen valjda svijetli samo pozicija.
iako i ja mislim da se glavna svjetla na astri gase na ključ,a ostaju pozicije, zbunjuje me ovo njegovo valjda. a pozicije ne bi smjele izvući akumulator za dva sata.
i zar upravo opel nema najglasniji zujavac kad svjetla ostanu upaljena,a otvore se vrata?

ja tipujem regler.
Old 23.11.2008., 02:34   #8
Actros1841
Registrirani korisnik

Actros1841 Avatar

Kowa, pozicija mu nemre izvuć više od 5-6 Ah!!!!!!!! a zuja je išla na živce izgleda pa je ili brikana ili je pregorila (koliko zaboravlja svjetla he he he)

i pitanje jel kad mu se to prije desilo da nije koja čelija već dobila po piksi pogotvo ako je stariji akumulator! Da je regler primjetio bi da mu sitno tinja na leru, pa vrišto već na forumu puno prije.... i vidio bi da mu kod gasa se pojačavaju svjetla po noći ....osim ako ima bijeli štap i pesa! a možda je i radio još ostal upaljen!
Old 23.11.2008., 03:40   #9
kowalski
grof Oblomov

kowalski Avatar

pa da, to si i ja računam-nije mu pozicija mogla izvući akumulator za dva sata.

a i kad malo razmislim-već bi skužio da mu tinja crvena lampica-valjda,iako nije ni to sigurno.
lošiji akumulator+svjetla+brisači+grijač zadnjeg stakla+ventilator u autu+radio="susjed,imate možda kablove da upalim auto?"
Old 23.11.2008., 04:06   #10
Actros1841
Registrirani korisnik

Actros1841 Avatar

To što si naveo sve zajedno može namirit alternator....( 380W minimalno) zadje staklo grijač isključuje sam nakon par miuta,...normalni radio ako nije preglasan nebu vukel više od 3-4W.....
Old 23.11.2008., 08:13   #11
alfa146
Power of dreams

alfa146 Avatar

Registracija: Sep 2007.
1.kleme
2.regler
3.neki potrošač vuče živu struju
4."novi" accu?
Old 23.11.2008., 12:51   #12
mazgov
bannaned

mazgov Avatar

Registracija: Dec 2007.
Quote:
Akumulator je novi,

valjda svijetli samo pozicija
pojam nov je relativan , nestručnim radom s akumulatorom isti se može uništiti i za par mjeseci , ako je nov , reklamiraj ga kod prodajnog mjesta , imaš jamstvo

valjda svijetli , pa provjeri , bitno je dali svijetli samo pozicija ili pak kratka svjetla , ništa manje nego 100 w na sat što nije malo i jako je bitno pri procjeni

napuni bateriju i pazi ukoliko u ovim hladnijim danima ne budeš imao problema u narednih desetak dana onda je sve ok , samo tvoja nemar , ukoliko se isprazni sama od sebe i bez nekih potrošača onda ti je nešto u banani
skini nula klemu ,između kleme i baterije postavi instrument na ampermetarskoj podjeli , isključi sve potrošače i pogledaj koliko ti vuče , nebi trebalo ništa , možda samo sat , što je zanemarivo , ukoliko vuče struju neki potrošač ti je uključen, traži grešku
mazgov is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2008., 13:44   #13
Actros1841
Registrirani korisnik

Actros1841 Avatar

Quote:
mazgov kaže: Pogledaj post
pojam nov je relativan , nestručnim radom s akumulatorom isti se može uništiti i za par mjeseci , ako je nov , reklamiraj ga kod prodajnog mjesta , imaš jamstvo
Točno! Već prvo pražnjenje do daske ( kako je spomenuo) je moglo i nov akumulator upropastit dovoljno da je jedna čelija dobila po piksi ( kratki spoj negdje u saću) i akumulaotr je gecrk!

Quote:
bitno je dali svijetli samo pozicija ili pak kratka svjetla , ništa manje nego 100 w na sat što nije malo i jako je bitno pri procjeni
E baš si mazgov kad moram tak reč! ( nisam loše time mislio )

Nije 100W na sat već je jedinica mjere Ah za akumulator koja se izračunava po formuli
I= P/U .....samo prednja kratka svjetla + male pozicije su 120W podjeljeno sa nominalnim naponom od 12V daje točno 10A struje ....puta ca 2h...koliko on kaže jeste 20Ah kapaciteta .....a akmumulator ima tipično 55-65 Ah sati kapaciteta ( za normalno vozilo srednje kubikaže, benzinac)..niske vanjske temp negativno utjeću na kapacitet spremljene struje ....tako da to dodatno smanjuje kapacitet i kod punog akumulatora....

Quote:
skini nula klemu ,između kleme i baterije postavi instrument na ampermetarskoj podjeli , isključi sve potrošače i pogledaj koliko ti vuče , nebi trebalo ništa , možda samo sat , što je zanemarivo , ukoliko vuče struju neki potrošač ti je uključen, traži grešku
I ti stvarno misliš da bu to funkcioniralo????? Neka me ispravi CDRW ko kompetentni strujić na ovom forumu, ali ampermetar se spaja u seriju na PLUS vodiću prema trošilima! Jer trošila mogu biti spojena u automobilu na masu a ne nazad na akumulator.....znam jedino da su neki britanci imali plus na masi....znači treba između plus kleme akumulatora i i kleme spoja na trošila u SERIJU spojit ampermetar.....te onda uključit vidjet jel negdje vuće struju pri iskljućenim svim trošilima!!!!!

Strujni krug prije spajanja AMPERMETRA

i strujni krug sa pravilno spojenim ampermetrom

Mazgove jedan mazgovasti, sjedi , 1 .....nazaj u 7 razred osnovne škole i dodatnu nastavu iz fizike!
ja stari konj od kojem je osnovna bila pred više od 30 let ( 7. razred) pa još imam nekaj od toga v tintari!

Zadnje uređivanje Actros1841 : 23.11.2008. at 13:55.
Actros1841 is online now  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2008., 17:32   #14
ice41000
.

ice41000 Avatar

Quote:
Actros1841 kaže: Pogledaj post
Kowa, pozicija mu nemre izvuć više od 5-6 Ah!!!!!!!! a zuja je išla na živce izgleda pa je ili brikana ili je pregorila (koliko zaboravlja svjetla he he he)

i pitanje jel kad mu se to prije desilo da nije koja čelija već dobila po piksi pogotvo ako je stariji akumulator! Da je regler primjetio bi da mu sitno tinja na leru, pa vrišto već na forumu puno prije.... i vidio bi da mu kod gasa se pojačavaju svjetla po noći ....osim ako ima bijeli štap i pesa! a možda je i radio još ostal upaljen!
Ostala je samo pozicija, glavna svijetla se ugase kad izvadiš ključ. Akumulator je novi (par mjeseci), to mi se prije dogodilo sa starim.
Radio je bio ugašen.
Nisam primjetio pojačavanje svijetla, ali vozim se uglavnom po gradu gdje je to teže uočiti zbog javne rasvjete.

Zujalica radi, ali zašto je nisam čuo, nemam pojma.

Palo mi je na pamet da nešto vuče struju, hvala na savjetu za način provjere.
Old 23.11.2008., 18:29   #15
mazgov
bannaned

mazgov Avatar

Registracija: Dec 2007.
Quote:
Actros1841 kaže: Pogledaj post

Mazgove jedan mazgovasti, sjedi , 1 .....nazaj u 7 razred osnovne škole i dodatnu nastavu iz fizike!
godino , što sitničariš , i mislio sam na plus klemu , samo ono na brzinu pri otpajanju baterije na siguran rad mi ostade prvo minus klema, a moraš priznati da je sve ostalo točno

a, evo još da dodam , može i na minus , samo će ampermetar dati negativan otklon , bitno je da je instrument u krigu između napajanja i potrošača , probaj
mazgov is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2008., 18:59   #16
MaliZeleni10
I'm The Man

MaliZeleni10 Avatar

Registracija: Apr 2008.
Vec sam ti napisao u mom prvom postu ovdje, vjerojatno ti je riknuo regulator punjenja i to ti sjebe akumulator, obicno puni previse a to je gore nego kad ga puni preslabo jer prije rikne.

Zato pravac kod autoelektricara i neka ispita i akumulator i ako je riknio odi ga zamijeniti jer je novi i imas garanciju, ali tek nakon sto ti promijeni regulator punjenja jer ce ti inace opet sjebati akumulator.
MaliZeleni10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2008., 10:56   #17
ice41000
.

ice41000 Avatar

Quote:
MaliZeleni10 kaže: Pogledaj post
Vec sam ti napisao u mom prvom postu ovdje, vjerojatno ti je riknuo regulator punjenja i to ti sjebe akumulator, obicno puni previse a to je gore nego kad ga puni preslabo jer prije rikne.

Zato pravac kod autoelektricara i neka ispita i akumulator i ako je riknio odi ga zamijeniti jer je novi i imas garanciju, ali tek nakon sto ti promijeni regulator punjenja jer ce ti inace opet sjebati akumulator.
Hvala, budem.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja