Danas sam bezveze gledao neke snimke po netu i naletio na filmic u vezi ruleta, igre u kasinu. Uglavnom, netko je napravio software i ubacio ga u mob koji mu otprilike pokazuje na koji dio "kola" bi mogla loptica pasti. I sad razmišljajući, netko je morao napraviti program za taj software koji je vjerovatno ovisan o jednoj varijabli tj. početnoj brzini. I sad u nadi dobivanja neke love i ubijanja dosade i male provjere znanja iz mehanike uvatia sam se malo toga. Pa eto da svi koji su voljni i imaju ideju za ovaj "slučaj". Pa evo sto sam ja napravio dosad.
Dakle, rulet izbacuje kuglicu nekom početnom brzinom i počinje gibanje. Podijelio sam to gibanje na dva dijela. Prvi dio je dio gdje centrifugalna sila ,koju uzrokuje početna brzina, je veća od komponente sile gravitacije koja djeluje u suprotnom smijeru. I drugi dio, koji nastupa kad se loptica "odlijepi" od ruba (okvira) kola i u kojem nastupa faza padanja.
Prvi dio.
Loptica ima početnu energiju. Kinetička + potencijalna + rotacijska (p. izuzimamo u ovom dijelu, rot. zanemarujemo). Znači, E=kin. sa poč. brzinom. Nakon dt usred djelovanja rada sila trenja imamo da je E=kin(dt) + W(dt). Rad sile trenja jednak je sili trenja uslijed djelovanja gravitacije i pritisnoj sili uslijed centrifugalne sile pod nekim kutom na kosinu na nekom putu ds. Kosina je prisutna na ruletu da se nezaboravi. I sad, da dodje do "odlijepljenja" loptice od ruba kola centrifugalna sila mora biti jednaka gravitacijskoj sili (iz skice utvrđeno). Iz ovog uvjeta dobivamo brzinu uslijed kojeg se događa odlijepljenje od ruba i ona je jednaka korjenu umnoska gravitacije i polumjera kola ruleta. I sad iz tih uvjeta jednadzbe iskoristimo i dobit cemo kvadratnu jednadzbu koja je ovisna o dvije varijable. O vremenu i trenutnoj brzini. Znači, sto je vrijeme duze brzina se smanjuje. Pošto znamo krajnju i početnu brzinu mozemo odrediti koliko je vremena potrebno da dodje do druge faze gibanja kuglice tj. do faze padanja kuglice na brojeve ruleta.
... imam ideju i za drugi dio gibanja, a napisat cu je sljedecom prigodom, trebam je malo sloziti u glavi...
Smrt casinima!