Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Razno > Arhiva > Ex-YU
Korisničko ime
Lozinka

Ex-YU Teme o bivšoj nam državi

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.03.2009., 12:26   #1
MekBejn
Banned

Registracija: Dec 2008.
Zasto RKC podrzava unitarnu BiH?

Ovo je pitanje za hrvatske forumase i ostale poznavaoce katolicko-politicke dinamike. Zanima me zasto zvanicni Vatikan (Sveta Stolica) ili RKC toliko napora ulaze u ocuvanje jedinstvene BiH?

Da li je to zato sto se nadaju da ce lakse vrsiti prodor medju inovercima u BiH? Ili zbog nekakvog povlascenog polozaja u BiH? Ili jednostavno procena da je bolje imati uticaja na celu BiH kroz 15% stanovnistva?

Kako gledate na Franciskance? Da li taj red, koji je bas u BiH (Medjugorje) imao svoje razlike sa hijerarhijom RKC, deli isto misljenje, posebno me zanima stav hercegovackog franciskanskog reda.

Hvala unapred na odgovorima, nadam se da cemo izbeci provokacije i odrzati dostojan nivo komunikacije.
MekBejn is offline  
Old 01.03.2009., 13:08   #2
havoc
vox populi

havoc Avatar

Registracija: Nov 2007.
Bosanski i hercegovački franjevci su nebo i zemlja.

Nemoguće je pronaći bilo gdje u svijetu tolike razlike unutar jednoga katoličkog reda u okviru granica jedne zemlje, pa makar ona bila toliko nefunkcionalna kao BiH.

Hercegovački franjevci su nositelji herceg-bosanskog iredentizma, a bosanski su čuvari jedinstvene BiH.
Hecegovci obnavljaju i grade crkve u zlatu, svili i kadifi, a Bosanci kao miševi kupe porušene ostatke, a sve, čini mi se, bez imalo međusobnog kontakta.

Zašto je to tako, jesu li ove centrifugalne tendencije namjerne ili rezultat nepremostivog mentaliteta duhovnika ovih komplementarnih regija?

Srebro Bosne se istrošilo, zlato Hercegovine se okaljalo, pa kakva je onda podloga katoličke vjere u BiH?
Neka se cijeli bosanski i hercegovački narod vrati bogumilstvu, blizu svojim korijenima, a odbaci pustinjska hašomanska snoviđenja, pa ćemo vidjeti kako dalje.
Old 01.03.2009., 13:19   #3
Dunj@
jesen stiže

Dunj@ Avatar

Registracija: Nov 2002.
jedinstvena i unitarna bh su 2 različita pojma.

crkva je realistična. podržava ono što podržava svijet. UN uglavnom.
Old 01.03.2009., 13:26   #4
aleksije radicevic
mitropolit

aleksije radicevic Avatar

Registracija: Mar 2007.
Quote:
Dunj@ kaže: Pogledaj post
jedinstvena i unitarna bh su 2 različita pojma.

crkva je realistična. podržava ono što podržava svijet. UN uglavnom.
Podržavanje jedinsvtvene BiH je podržavanje muslimana. Valjda Katolička crkva treba da podržava katolike.
aleksije radicevic is offline  
Old 01.03.2009., 13:28   #5
Crni_Bombarder
Banned

Registracija: Jun 2008.
A ne, trebali bi podrzati Dodika i nezavisnu Republiku Srpsku

Dunja je sve rekla, unitarna i jedinstvena BiH nisu jedno te isto. Ko tu ne zna prepoznati razliku, ne da je politicki nepismen....
Crni_Bombarder is offline  
Old 01.03.2009., 13:31   #6
Starfucker226
agent provokator

Registracija: May 2008.
neki oblik podijele u stavovima postoji ne samo kod franjevaca nego kod cjelokupnog klera, nije tako stroga podjela na hercegovački i bosanski kler, jer znatan dio bosanskog klera, naročito na većinski hrvatskim područjima srednje Bosne ima praktički iste stavove kao hercegovački kler, bosanska opcija daje biskupa i nadbiskupa, ima više teritorija i župa pod sobom, samo mnoge od tih župa su opustjele i Hrvati nestali, te postali neznatna manjina, uglavnom bosanska opcija ima više utjecaja kad je riječ o službenim stavovima Crkve, dok hercegovačka opcija ima daleko više vjernika i realno je mnogo jača
Starfucker226 is offline  
Old 01.03.2009., 13:39   #7
aleksije radicevic
mitropolit

Quote:
Crni_Bombarder kaže: Pogledaj post
A ne, trebali bi podrzati Dodika i nezavisnu Republiku Srpsku

Dunja je sve rekla, unitarna i jedinstvena BiH nisu jedno te isto. Ko tu ne zna prepoznati razliku, ne da je politicki nepismen....
Što da ne? Interesi muslimana i hrišćana u BiH su suprotstavljeni dok su s druge strane intersi dve hrišćanske zajednice skoro potpuno usklađeni. Zar nije normalno da Vatikan stane na stranu hrišćana.
Vojtila je bio potpuno pomešao prioritete, ali Benedikt uliva nadu.
Old 01.03.2009., 13:45   #8
MurgaDrot
Hitler brani Sarajevo

MurgaDrot Avatar

Registracija: Nov 2008.
Quote:
Starfucker226 kaže: Pogledaj post
dovoljno Vatikan sam radi da tako učini, ne treba mu pomagat
Ja znam da vi mislite kako je jedino opstanak katolika u BiH, moguc ako se ta drzava srusi, ali eto bosanski kler i dobar dio hercegovackog, a najvise Vatikan, ocito ne razmisljaju tako!
Old 01.03.2009., 13:52   #9
Crni Guber
Registrirani korisnik

Crni Guber Avatar

Registracija: Aug 2003.
Quote:
aleksije radicevic kaže: Pogledaj post
Podržavanje jedinsvtvene BiH je podržavanje muslimana. Valjda Katolička crkva treba da podržava katolike.
Tipicno podvaljivanje sa istoka ili da kazem nerazumjevanje bilo koga ko ne misli isto kao oni. Interes Vatikana jeste da cijela BiH drzava bude prostor na kome katolici mogu zivjeti, razvijati se i prosperirati. Ne vidim zasto bi umjesto cijele BiH interes Vatikana bio da 75 % BiH bude tabu za katolicku vjeru??? Tu se interes Vatikana poklapa sa nastojanjima Bosnjaka da ocuvaju drzavu BiH, nista specijalno. Mislim da je i Vatikan bio jedna od prvih drzava koji su priznale suverenost BiH.
Crni Guber is offline  
Old 01.03.2009., 13:54   #10
MRSHO
Registrirani korisnik

MRSHO Avatar

Registracija: May 2007.
Pošalji poruku preko MSN korisniku MRSHO
Zašto Katolička crkva podržava unitarnu BiH?

Zato što po Božjim zapovijedima sljepo vjeruje u suživot kršćana i muslimana za razliku od IZ koja forsira unitarnu BiH da bi lahkše pregazila srpsko a pogotovo hrvatsko ime u BiH i ostatak pokorenih kršćana prisilom ugurala u tzv. bošnjačku naciju.
MRSHO is offline  
Old 01.03.2009., 14:04   #11
Starfucker226
agent provokator

Quote:
MurgaDrot kaže: Pogledaj post
Ja znam da vi mislite kako je jedino opstanak katolika u BiH, moguc ako se ta drzava srusi, ali eto bosanski kler i dobar dio hercegovackog, a najvise Vatikan, ocito ne razmisljaju tako!
ja sam već rekao da ne postoji stroga podjela na bosanski i hercegovački kler prema stavovima, geografija se strogo ne podudara sa stavovima klera, tamo gdje je bila hrvatska vojska i hrvatska vlast prevladava ona opcija koju bi ti nazvao hercegovačkom, dok ona druga opcija prevladava tamo gdje ima malo Hrvata, to je tako u pravilu, samo uvijek ima iznimaka na jednoj i drugoj strani

takozvana hercegovačka opcija ima živu Crkvu, župe sa mnogo vjernika i ona zastupa njihove stavove, dok ona druga opcija ima opustjele župe sa rapidnim opadanjem broja vjernika
Starfucker226 is offline  
Old 01.03.2009., 14:04   #12
kozarac
Registrirani korisnik

kozarac Avatar

Registracija: Aug 2008.
Quote:
Zemlja u kojoj muslimani uspostave dominaciju ne može biti mesto ugodno za katolike, a bogami ni za druge nemuslimane. Nemaju katolici izbor između 100% BiH i 25% BiH - to je tipično podvaljivanje od strane muslimana, već između 25% i 0%.
Zasto????????
pa covjece zasto ne moze biti ugodno mesto??
pa da li bi vi ugnjetavali nekoga ako ste vecina...mozda i bi

zapamtite jedno, NISMO SVI ISTO zarazeni sa nacionalizmom i zeljom da nekoga dominiramo a najmanje Bosnjaci.
U to sam ubijedjen 100%.
Old 01.03.2009., 14:22   #13
aleksije radicevic
mitropolit

Quote:
Crni Guber kaže: Pogledaj post
Opet isto. Jedinstvena BiH nije isto sto i unitarna BiH kojom bi dominirali muslimani. Nama trebaju politicari koji nisu u prvom redu muslimani, katolici ili pravoslavci vec su u sluzbi drzave BiH i njenih gradjana i rade u interesu prosperiteta drzave a ne pojedinaca ili religije. Ja cak mislim da uticaj religije u BiH treba treba obavezno izbaciti iz javnog zivota jer dovode do sukoba.
Pa u čemu je razlika između jedinstvene i unitarne BiH. Bilo bi lepo da čujemo, zašto je jedinstvena bolja od unitarne. Mada koreni obe reči uno; jedan su istog značenja.
Old 01.03.2009., 14:23   #14
Starfucker226
agent provokator

Quote:
kozarac kaže: Pogledaj post
Bas u tim mjestima gdje smo mi vecina a Hrvati ili Srbi manjina obracamo veliku paznju da im nesto ne fali ni slucajno!!!!!
isto tako bi se mi brinuli za vaša prava u hrvatskom entitetu, ne znam zašto vi mislite da bi mi trebali prihvatit da budemo manjina u muslimanskom entitetu, kad vi isto niste spremni bit manjina u hrvatskom entitetu
Starfucker226 is offline  
Old 01.03.2009., 14:25   #15
Crni Guber
Registrirani korisnik

Crni Guber Avatar

Registracija: Aug 2003.
Quote:
aleksije radicevic:
Kur'an ima čitavu razrađenu filozofiju borbe za trijumf islama kroz veliki i mali džihad kao i kroz odnos prema ehlul kitab-zajednicama. U samom Kur'anu je definisan nejednak status hrišćana u muslimanskom društvu i to se smatra normalnim.
Opet isto bacas sitne provokacije. Hajde nadji 2 % Bosnjaka koji zele da zive u pravoj islamskoj drzavi kao na Bliskom istoku??? Ljudi zele da zive u evropi, da putuju svijetom i da uzivaju sve vjerske slobode kao i do sada to jeste zele bolji zivot. Sve Bosnjacke stranke pod broj 1 imaju ulazak u (krscansku) EU jer tu vide sansu za razvoj i prosperitet. A ako ces pricati o vehabijama mozes to i na religiji.
Crni Guber is offline  
Old 01.03.2009., 14:28   #16
MurgaDrot
Hitler brani Sarajevo

MurgaDrot Avatar

Quote:
Starfucker226 kaže: Pogledaj post
isto tako bi se mi brinuli za vaša prava u hrvatskom entitetu, ne znam zašto vi mislite da bi mi trebali prihvatit da budemo manjina u muslimanskom entitetu, kad vi isto niste spremni bit manjina u hrvatskom entitetu
Ne smije nitko biti manjina nigdje na prostoru BiH! U tome je sva sustina! Mogli smo zivjeti u miru jedni sa drugima bez podjela prije 100-200 godina, a danas ne mozemo! Kako to objasnjavas? Dominacija jednog naroda je normalna na pojedinim prostorima dok se ona ne istice! Normalno je da su u mom Kljucu Hrvati debela manjina, isto kao sto je normalno da su Bosnjaci u Ljubuskom debela manjina! Ali mi ovdje ne ugnjetavamo Hrvate, to ce ti svaki Hrvat sa ovih prostora potvrditi! U svojim redovima imamo minoran broj ekstremnih islamista i meni je zivot sa katolikom u komsiluku prihvatljiviji od suzivota sa bradonjama u sorcevima! Ali vase izjednacavanje vecine Bosnjaka sa ekstremnim islamistima, radi nered na forumu, ali na terenu je stvarnost drugacija!
Old 01.03.2009., 14:35   #17
Starfucker226
agent provokator

Quote:
Ne smije nitko biti manjina nigdje na prostoru BiH! U tome je sva sustina!
to je nemoguće, ako nitko ne bude manjina onako kako bi ti htio, tada bi manjina bili svi osim Muslimana

Quote:
Mogli smo zivjeti u miru jedni sa drugima bez podjela prije 100-200 godina, a danas ne mozemo!
nikad nije postojala nikakva multietnička idila

Quote:
Dominacija jednog naroda je normalna na pojedinim prostorima dok se ona ne istice! Normalno je da su u mom Kljucu Hrvati debela manjina, isto kao sto je normalno da su Bosnjaci u Ljubuskom debela manjina!
zašto je onda problem uspostava hrvatskog entiteta? ja ne vidim do čega to može dovesti nego do poboljšanja odnosa
Starfucker226 is offline  
Old 01.03.2009., 14:36   #18
Mate_
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2009.
Quote:
Što da ne? Interesi muslimana i hrišćana u BiH su suprotstavljeni dok su s druge strane intersi dve hrišćanske zajednice skoro potpuno usklađeni. Zar nije normalno da Vatikan stane na stranu hrišćana.
Vojtila je bio potpuno pomešao prioritete, ali Benedikt uliva nadu.
I pokojni papa Ivan Pavao II a i Benedict XVI nisu (bili) ne upućeni i dobro znaju ko i što su ti srpski "hrišćani" i kako izgleda i što znači vjerski fundamentalizam u srpsko-pravoslavnoj, nacional-klerikalističkoj režiji.

Tako da možemo reći da Vatikan potporom jedinstvenoj BiH mudro od dva zla bira ono manje (malobrojnije).
Mate_ is offline  
Old 01.03.2009., 14:37   #19
aleksije radicevic
mitropolit

Quote:
Ne smije nitko biti manjina nigdje na prostoru BiH! U tome je sva sustina! Mogli smo zivjeti u miru jedni sa drugima bez podjela prije 100-200 godina, a danas ne mozemo! Kako to objasnjavas? Dominacija jednog naroda je normalna na pojedinim prostorima dok se ona ne istice! Normalno je da su u mom Kljucu Hrvati debela manjina, isto kao sto je normalno da su Bosnjaci u Ljubuskom debela manjina! Ali mi ovdje ne ugnjetavamo Hrvate, to ce ti svaki Hrvat sa ovih prostora potvrditi! U svojim redovima imamo minoran broj ekstremnih islamista i meni je zivot sa katolikom u komsiluku prihvatljiviji od suzivota sa bradonjama u sorcevima! Ali vase izjednacavanje vecine Bosnjaka sa ekstremnim islamistima, radi nered na forumu, ali na terenu je stvarnost drugacija!
Zar stvarno misliš da neko na ovu rečenicu može reći: tako je! Pa pre dvesta godina su vladali Turci, muslimani koji su se takođe smatrali Turcima bili su povlašćena kasta. Društvo je itekako bilo podeljeno i to po verskom principu. Muslimani su bili viša kasta u odnosu na nemuslimane. To je koren i današnje podele.
Old 01.03.2009., 14:40   #20
MurgaDrot
Hitler brani Sarajevo

MurgaDrot Avatar

Quote:
Parole su parole, i imaju epizodnu funkciju. Kur'an ima čitavu razrađenu filozofiju borbe za trijumf islama kroz veliki i mali džihad kao i kroz odnos prema ehlul kitab-zajednicama. U samom Kur'anu je definisan nejednak status hrišćana u muslimanskom društvu i to se smatra normalnim.
Da smatra se normalnim jer je to normalno u islamskim zemljama Azije! Ovdje se govori o Bosni, krscanskom kontinentu, jednoj zemlji u srcu Europe! Tvoje tumacenje Kurana je upravo ono sto sam i ocekivao od tebe, jer par pokupljenih fraza od postova forumasa Globalnog Dzihadlijem to je tvoja granica kad je poznavanje Islama u pitanju! Isto tako je mogu ti citirati dijelove Biblije gdje se robovlasnistvo smatra normalnim, isto pricu u svetim ratovima i borbi za krscanstvo, ali ipak nisam toliko nisko pao da to vadim i nabacujem na nos nekome na forumu!

Quote:
Sekularnost muslimana je contradictio in adjecto, kolega. A o smislu pojma "sekularni musliman" ne treba trošiti reči.
Govorimo o slavenskim muslimanima, ne o muslimanima Azije! Ako ti ne mozes vidjeti razliku izmedju Bosne i Saudijske Arabije, ocito provociras ili si neuk! Sekularni musliman u Bosni je cinjenica vec 500 godina, stoljetni suzivot sa krscanima na prostoru BiH je cinjenica! Vasa prica o Bosnjacima kao bijeloj Al Kaidi je provokacije druze!

Quote:
Koji su to ekstremni muslimani? Mudžahedini. Pa gorke suze ronite zbog njihovih ekstradicija, a ovde na forumu dolaze priče od Bošnjaka da su to časni dobrovoljci koji su branili časne ideale itd.
Mudzahedin ti znaci borac za opstanak sebe i svoje vjere na odredjenim prostorima. Po toj definiciji svi su Bosnjaci mudzahedini i na to sam ponosan! Tko roni suze za ratnim zlocincima! Na kraju krajeva sto reci o covjeku koji donosi sudove o jednom narodu na osnovu par forumasa! Mudzahedini jesu cinili zlocine, isto kao i grcki dobrovoljci u Brckom! Ali vi danas Grke idealizirate i to se smatra najnormalnijom pojavom! Naravno neuki Bosnjak koji idealizira muslimanske dotepence u BiH je opasnost za drustvo i treba ga automatski likvidirati! E moj Aleksije mnogo si pametan, ali nemoj meni prosipati suplju, ti koji si od Bosne vidio samo Sarajevo, pojeo cevape u Zelji i vratio se prvim vlakom da ne bih bio otkriven i zaklan na bascarsiji u ime muslimanskog vjerskog obreda!

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja