| Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima |
 |
09.02.2009., 09:04
|
|
|
Unplugged Borg
Registracija: Oct 2006.
|
HROpenWiki (wiki.open.hr)
HROpenWiki (wiki.open.hr)
Dragi korisnici otvorenih operacijskih sustava i otvorenih aplikacija, predstavljamo Vam projekt za kojega bi željeli da postane globalni wiki za Linux i ostale otvorene sustave i aplikacije - HROpenWiki
Za one koji žele izgrađivati Wiki
Dosta je već učinjeno i definirano, ali dosta posla i ostaje. Naime, struktura je izgrađena, a i dosta sadržaja je već u bazi, ali daleko od kraja.
Zato Vas sve pozivamo da pomognete u izradi ove plemenite ideje, a kako bi upravo početnicima olakšali prelazak na Linux, te oslobodili portale i forume i njih same od nepotrebnih pitanja, te im ponudili brži odgovor na ono što ih muči.
Kako se je teško usredotočiti na sve strane koje ovaj Wiki pruža bilo bi dobro da se odredite gdje želite pisati (naravno, ništa vas ne sputava da pišete za bilo koju tematiku, čak i nevezano uz Linux jer ima ovdje rubrika i za BSD i ostale operativne sustave i aplikacije). No kako je Wiki usredotočen na početnike, možda ne bi bilo loše da se primarno usredotočimo na četiri cilja i to ovim redom:
1. GNU/Linux za početnike
2. GNU/Linux distribucije
3. Desktop aplikacije
4. Linux Hardver
Sve bitne upute i primjere pisanja ovih stranica naći ćete upravo ovdje, a same detalje oko sintakse mediawikia pronaći će te ovdje, pa bi bilo dobro da taj materijal svakako proučite prije pisanja bilo čega.
Kako pomoći, odnosno što raditi?
1.Treba se logirati u sustav Wikija, jer u protivnom ne možete dodavati ili editirati materijal (Gore desno je login)
2.Izaberite si domenu u kojoj će te raditi i pišite tekstove, na način kako je to već napravljeno u primjerima.
3.Ili, ako nemate dara za pisanje, možete pročešljati net i pronaći korisne postove, te ih prebaciti na Wiki u određene rubrike, a prema primjerima
4.Možete dati i neku svoju ideju, no smisao je Wikija da svatko konstruktivno sudjeluje koliko može, a ne krtike...
Kako će sigurno biti pitanja, trebati će netko pomoć, prijedlog i sl. Otvorena je posebna tema za takve stvari u podforumu Linux za sve , pod temom: OpenWiki - pitanja, prijedlozi, pomoć
Nadamo se vašem konstruktivnom odazivu....
Za nove u otvorenoj zajednici:
Pozivamo sve novopečene Linuxaše da prije postanja bilo kakvih pitanja na forumu, obavezno prouče i pročitaju sadržaje Wikija namjenjene njima. Na taj način upoznati će se sa koncepcijom i terminologijom otvorenog softvera, GNU/Linux operacijskog sustava i početničkim problemima vezanih uz iste.
|
|
|
09.02.2009., 13:31
|
|
|
Unplugged Borg
|
Quote:
lilo kaže:
|
Pogledah!
Svaka čast, napisao si točno kako bi i trebalo!!
Jedino sam ti tekst savio u kategoriju CLI-naredbe, kako bi se isti pokazivao u listi članaka te kategorije.
Članak stavljaš u kategoriju jednostavnim odabirom iste iz liste "Select Categories" koja se nalazi ispod EditBox-a gdje unosiš tekst. sa CTRL ili ALT kombinacijom možeš tekst svrstati i u više od jedne kategorije (ako je baš potrebno)
A stavit ću tu malo odabranih poglavlja koja su mučila početnike sa LZS foruma...
|
|
|
09.02.2009., 13:44
|
|
|
Unplugged Borg
|
Dakle, kratke natuknice olo postavljanja slika, linkova i ostalog na HROpenWiki:
Postavljanje slika:
Kod:
[[Slika:Primjer.jpg]]
sa extenzijom slike i pravim imenom. Kasnije kad snimiš promjene, samo klikneš na link i automatski te prebacuje na upload
Zgodne igre sa slikama
Ako želiš promjeniti horizontalnu rezoluciju, ali da zadrža aspect ratio tipkaš ovo (primjer je 300 pixela po hotizontali:
Kod:
[[Slika:Primjer.jpg|300px]]
Ako želiš sliku poravnatu desno:
Kod:
[[Slika:Primjer.jpg|right]]
Ili ako želiš dodati opis uz sliku i da je sve desno
Kod:
[[Slika:Primjer.jpg|right|thumb|Tekst opisa]]
Kreiranje linkova:
U kodu se pozicioniraš na mjesto gdje npr. želiš novi link na novu stranicu i klikneš na treći gumbić s lijeva (podvučeni tekst).
On ti u kodu stranice stvori ovo:
Taj tekst zamijeniš sa imenom linka tvoje nove stranice (a možeš i tekst buduećg linka selektirati, pa onda kliknuti na gumbić toolboxa)
Nakon toga klikneš "Sačuvaj stranicu" na dnu editra, i to je to.
Vraća te na tab "članak" gdje sada vidiš novi link (crveni je). Kad taj link klikneš, odmah se otvara uređivanje te nove stranice.
U pravilu kreiranje nove stranice kreće automatski kreiranjem novog internog linka:
Kod:
[[interni_link|Tekst internog linka ako nije isti kao i naziv linka]]
To vrijedi za ostale stranice, za hardware stranicu vrijedi pravilo, koje je na njoj i opisano, a vjerojatno ti je promaklo. U tvom slučaju kartice koju treba dodatno poštelati ide ovako:
Nađeš TV sekciju, te na kraj (a unutar <sort2> bloka) dodaš
Kod:
{{radi_man|Gigabyte Hybrid TV Card GT-PTV-TAF-RH}}
tako da to na kraju izgleda ovako:
Kod:
;TV
<sort2 type="br">
{{radi|Hauppauge WinTV-NOVA-TD stick}}
{{radi|Leadtek Winfast TV2000 XP}}
{{radi_man|Gigabyte Hybrid TV Card GT-PTV-TAF-RH}}
</sort2>
Nakon toga stisneš spremi i na toj stranici se sada nalazi link na stranicu u kojoj ćeš detaljnije opisati uređaj (crvene je boje jer je prazan!). Klikneš na njega i u njega staviš opis hardvera.
Neka pravila vezana uz imena linkova:
Pazite da vam se interni linkovi ne poklapaju sa onima koji već postoje. Zato ih treba pažlivo nazivati.
Npr.
Ako napravite ovo:
A takva stranica (koja sezove Ubuntu) već postoji, onda će doći do preklapanja. Mudrije je interni link nazvati ovako:
Kod:
[[mobilni-CRONET-Ubuntu|Ubuntu]]
[[mobilni-CRONET-Mandriva|Mandriva]]
...
Lijevo od znaka "|" je ime linka, a desno je tekst koji će se pojaviti kao ime linka! To pravilo vrijedi za SVE interne linkove!!!!
Ostale reference:
Smjernice oko pisanja tekstova na Wikiju
Upute za pisanje MediaWiki koda
|
|
|
09.02.2009., 13:47
|
|
|
Heineken.
Registracija: Apr 2004.
|
Quote:
zpintar kaže:
Pogledah!
Svaka čast, napisao si točno kako bi i trebalo!!
Jedino sam ti tekst savio u kategoriju CLI-naredbe, kako bi se isti pokazivao u listi članaka te kategorije.
Članak stavljaš u kategoriju jednostavnim odabirom iste iz liste "Select Categories" koja se nalazi ispod EditBox-a gdje unosiš tekst. sa CTRL ili ALT kombinacijom možeš tekst svrstati i u više od jedne kategorije (ako je baš potrebno)
A stavit ću tu malo odabranih poglavlja koja su mučila početnike sa LZS foruma...
|
aaaa to me mučilo znači kategorije dodajem na taj način  sve ok sad
A za uređivanje najlakši način za početnika je ja mislim fino odeš otvoriš sličan članak kopi pejstaš u novi i fino izmjenjuješ što ti treba. Tako se zadrži jednako oblikovanje i tako to 
|
|
|
09.02.2009., 13:51
|
|
|
Unplugged Borg
|
Quote:
lilo kaže:
A za uređivanje najlakši način za početnika je ja mislim fino odeš otvoriš sličan članak kopi pejstaš u novi i fino izmjenjuješ što ti treba. Tako se zadrži jednako oblikovanje i tako to 
|
Naravno!
U tome je i ljepota Wikija, što se lako zadrži format...
Nove stavke se lako dodaju jednostavnom c/p i izmjenom starih.
A i ako ti nije ponekad jasno kako je nešto izvedeno, pogledaš kod stranice i sve ti sine.
BTW, ako imaš kakav neuobičajeniji hardwer koji ti fino ili manje fino radi pod Linuxom (ili neki drugim OS-om, samo bi tada trebalo otvoriti topice za hardver pod BSD-om ili drugim...) prijavi ga u listu hardveraja...
|
|
|
09.02.2009., 13:59
|
|
|
Unplugged Borg
|
Vidim da se Lilo dohvatio Server aplikacija, pa bi nam tu dobro došla pomoć oko sugestije kako grupirati Server aplikacije i Razvojne aplikacije.
Na način kako je to sređeno u Desktop aplikacijama...
|
|
|
09.02.2009., 14:09
|
|
|
Heineken.
Registracija: Apr 2004.
|
a server možda po namjeni npr: HTTPD: apache1, apache2, lighttpd; Mail: sendmail, postfix, qmail, exim; i tako redom.
|
|
|
09.02.2009., 14:14
|
|
|
Unplugged Borg
|
Quote:
lilo kaže:
a server možda po namjeni npr: HTTPD: apache1, apache2, lighttpd; Mail: sendmail, postfix, qmail, exim; i tako redom.
|
Da, tako je i meni padalo na pamet, samo nemam dovoljno znanja da se upustim u takva grupiranja.
Vjerujem da bi sustav sa Server aplikacije mogao izgledati ovako:
Web serveri
Mail serveri
Baze podataka
...
Ostalo
Ako želiš, možeš to tako urediti...  i tako se sve lako dopuni/izmjeni
|
|
|
09.02.2009., 19:53
|
|
|
Lives for the hunt
Registracija: Feb 2003.
|
E pa sad kad smijem javno, ovim povodom primi moje čestitke u svezi ovog projekta, a posebice oko nesebičnog angažmana!
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Zadnje uređivanje Annatar : 09.02.2009. at 20:09.
|
|
|
09.02.2009., 22:24
|
|
|
Unplugged Borg
|
Quote:
Annatar kaže:
E pa sad kad smijem javno, ovim povodom primi moje čestitke u svezi ovog projekta, a posebice oko nesebičnog angažmana!
|
Puno ti hvala Annatare.
Nadam se da će ljudi prepoznati snagu ovakve ideje i projekta i posjećivati Wiki. Kako oni u potrazi za informacijom, tako i oni željni sudjelovanja u nećem ovakvom kreativnom.
A što se tiće pomoći svima koji se tek upuštaju u nadogradnu ovih Wiki stranica i moje društvance i ja osobno uvijek smo tu da pomognemo. 
|
|
|
19.02.2009., 10:24
|
|
|
Čita se ŠOKI
Registracija: Dec 2002.
|
zpintar, ja sam u svom životu popisao (sa svoju osobne potrebe) podpsta opisa, howto-a i sličnih pizdarija
pa ak nemaš ništa protiv, ja ću to potražiti, pa probati postati.
Al NB da to baš i nije pretjerano user friendly materijal, tj podrazumjeva da korisnik zna... ono što ja znam, a i nisam se pretjerano zajebavao sa stvarima koje su dobro dokumentiranu u samom manualu (Ergo, nije baš materijal za početnike)
pa ak ti to ne smeta, ja ću to puknut gore pa nek stoji...
|
|
19.02.2009., 10:30
|
|
|
Unplugged Borg
|
Quote:
Shoki kaže:
zpintar, ja sam u svom životu popisao (sa svoju osobne potrebe) podpsta opisa, howto-a i sličnih pizdarija
pa ak nemaš ništa protiv, ja ću to potražiti, pa probati postati.
Al NB da to baš i nije pretjerano user friendly materijal, tj podrazumjeva da korisnik zna... ono što ja znam, a i nisam se pretjerano zajebavao sa stvarima koje su dobro dokumentiranu u samom manualu (Ergo, nije baš materijal za početnike)
pa ak ti to ne smeta, ja ću to puknut gore pa nek stoji...
|
Pa gle, što se tiče naprednijih manuala za to ti je stvorena rubrika GNU/Linux dokumentacija, pa samo piči u nju. Teme već postoje treba ih samo popunjavati. Naravno ak nekaj fali, možeš i dodati.
Za početnike i tako postoji posebna rubrika 
|
|
|
19.02.2009., 11:55
|
|
|
Čita se ŠOKI
Registracija: Dec 2002.
|
samo kaj ja nemam linux dokumentacije
samo BSD
|
|
19.02.2009., 12:04
|
|
|
Unplugged Borg
|
Quote:
Shoki kaže:
samo kaj ja nemam linux dokumentacije
samo BSD
|
Dapače! BSD rubrike zjape prazne. Bili bismo oduševljeni kada bi netko želio uređivati rubrike za BSD operacijski sustav  . Ako trebaš kakvu pomoć, kakav link napraviti, a ti kaži 
|
|
|
02.03.2009., 18:04
|
|
|
Dark Enemy of the World
Registracija: Apr 2006.
|
Vidjeh intervju u Vidiju. Thumbs up! 
|