Klasična krušna peć i nije nešto! Troši puno drva. Zašto? Peč se loži jedno sat vremena da se užari cigla. Tada se odmakne pepel i preostala žeravica te stavlja kruh koji se peće do sat vremena. Peka je u ovom slućaju efikasnija
Klasična krušna peć i nije nešto! Troši puno drva. Zašto? Peč se loži jedno sat vremena da se užari cigla. Tada se odmakne pepel i preostala žeravica te stavlja kruh koji se peće do sat vremena. Peka je u ovom slućaju efikasnija
20-30 minuta i kruh je gotov. Peka dobra zamjena za krušnu peć. Istina da se treba dobro naložiti za krušnu peć, ali i peka troši dosta drva. Jedina prednost krušne peći što se može peči veća kolićina .
20-30 minuta i kruh je gotov. Peka dobra zamjena za krušnu peć. Istina da se treba dobro naložiti za krušnu peć, ali i peka troši dosta drva. Jedina prednost krušne peći što se može peči veća kolićina .
Vrijem pečenja naravno nije strogo definirano jer peć može biti zagrijana i na preko 400 C a može biti na 300. Naravno da veličina štruce igra presudnu ulogu One male lepinjice pečem za 3 minute
Nist, treba mi nesto kombinovano. Krusna pec i rostilj.
Nešto ovako je odlično. Onaj otvor ispred vrata sa termometrom bi napravio malo širi i dulji. Još dodati 3 nosača za rešetku, sa padom od 1 cm prema tebi (za skupljanje masnoće u žlijeb rešetke) I imaš roštilj.
I dodao bih sa svake strane po jednu ploču za radnu površinu i odlaganje stvari kad radiš roštilj.
Evo odlučio napraviti pecaru.........a pošto na netu o tome ima jako malo, a pogotovo nacrta............upload-ao sam idejni nacrt.
Inače izvedba bi bila od pune cigle.....
Pa ako će netko komentirati.......slobodno.........i da visina prostora za pečenje će biti 100, a ne 80 cm, tako da stanu dvije životinje
Evo odlučio napraviti pecaru.........a pošto na netu o tome ima jako malo, a pogotovo nacrta............upload-ao sam idejni nacrt.
Inače izvedba bi bila od pune cigle.....
Pa ako će netko komentirati.......slobodno.........i da visina prostora za pečenje će biti 100, a ne 80 cm, tako da stanu dvije životinje
i to ti je to..ne treba ti nikakvih nacrta i slicno..pazi samo da ti dimenzije lozista budu odgovarajuce da ne napravis sirinu lozista samo 140 kao npr. ja pa da moras janjcu kosarkasu rezati glavu da bi stao unutra..2m je dosta, mozda cak i previse..i 180 bi bilo sasvim dosta...
sa nacrtima se nemoj zamarati jer ih naci neces a kao sto rekoh niti ne trebaju ti..nije to kuca..rostilj je ko lego kocke.
i stani s tim nazivom "pecara" da ljudi znaju o cemu pricas...u pecari se pece rakija..ovo je pecenjara
Pozdrav! Eto namjeravam i ja zidati svoju vlastitu pečenjaru. Fora je u tome da bi se ona nalazila u velikom podrumu obiteljske kuće kroz koji ide dimnjak visine 7.5m otvora 30x15cm-a. Pitanje: Da li bi taj dimnjak vukao dim iz pečenjare, neke srednje veličine, a da se ekipa u podrumu ne uguši??
Pa malo morate smrditi po dimu . Kakvo je to pečenje ako se ne "osjeti".
Ma normalno, ugođaja mora biti, samo da mi se podrum ne pretvori u pušnicu za meso. Gledal sam kod puno ljudi te pečenjare i svi imaju široke dimnjake oko 60 cm na dalje ali su im puno kraći 2 do 3m.
Recimo da se napravi dno rostilj (Mjesto gdje se pravi vatra) od betona (Nor malnog betona bez dodataka vercumilita) pa se onda to dno podeblja sa tim blatom (Glina + plesak + sol?)... Dali bi to moglo izdrazati toplotu vatre ili i beton pukao?
stavi na plocu od betona 5cm kvarcnor pjeska ili sitnog s plaze (AKO U RECESIJI MOZDA PUTUJETE ZA EGIPAT- SALA).Talijan kod kojeg radim u piceriji je sem sazidao vec tri peci u kojoj se moze ispeci i do 10 pica istodobno. podloga ;pijesak i na njega poslagane samot-ploce
Prije dvije godine sam se dvoumio graditi krušnu peć ili pečenjaru... odlučio sam napraviti krušnu peć.Bez šamota.
Samo puna cigla i glina. Beton sam koristio za nosivu deku,staklenu vunu,Al-foliju i siporeks za izolaciju,žbuku za zatvaranje izolacije.
Gradio sam je od travnja do studenog 2008. uglavnom vikendima .
Slikao sam faze izgradnje,složio filmić i puknuo ga na: http://www.youtube.com/watch?v=_crx9TZ4p0Y