kolko znam 1m drva je jedan kubik, no to se samo tako kaže kad stari deda prodaje prek oglasnika...."čuj štef, imam ti pet metri drva, tom ti danas donesel a ostatak bum kad spilim, jel more tak"
ehej!
eo sumarskog odgovora...metar drva se misli na prostorni metar, a kubik je metar na trecu. prostorni metar ima supljine u slozaju, dakle ne odgovara masi punog drveta....mislim (sto je rijetkost zadnjih dana) da je pretvorbeni faktor 0,7, tj, 1pm =0,7m3.
zivjeli
Sad znam zasto se za nereprezentativan primjerak žene zna kazat da je "metar drva", a ne "kubik drva".
Šupljine u složaju....
Btw, koliko sam čuo 1 metar drva (klade narezane na dužinu od 1 m i s korom) trebalo bi biti oko 1 x 1 x 1,1 m^3... Ako je kora deblja, onda zadnji broj ide i do 1,2, ali ja nisam šumar po struci - samo mlatim sjekirom...
ehej!
eo sumarskog odgovora...metar drva se misli na prostorni metar, a kubik je metar na trecu. prostorni metar ima supljine u slozaju, dakle ne odgovara masi punog drveta....mislim (sto je rijetkost zadnjih dana) da je pretvorbeni faktor 0,7, tj, 1pm =0,7m3.
zivjeli
to vam je točan odgovor.......odnosno 10 metara drva prostornih vam je 7 kubika drva....
logan6 je dao najiscrpniji i točan odgovor, ne znam (s tim da su točne ove tvrdnje o marifetlucima kad ti slažu, pa onda drugačije kad su rezana deblja i tanja, nisu jednako glatka bukva, hrast i sl. ali to više nije tema) što još hoćete tamo sve piše, imate i link.