| Religija Institucionalno vjerovanje |
 |
|
07.06.2009., 23:43
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
harec kaže:
Naravno da je kotext citata,poglavlja,knjige,biblije bitan.Zato se i Biblija proučava. Pažnju trjeba obratiti na text i uočiti na šta se odnosi...
Ne nepostoji drugo IME.
Da postoje razne TITULE.... no to je razlika.
Selam. harec
|
OK, tvrdis da u onom citatu gdje pise Bog misli se na andjele i ja to prihvatam jer opet ti bolje znas o Bibliji, ali malo je to zbunjujuce, ali OK.
|
10.06.2009., 06:57
|
|
|
Registered User
Registracija: May 2008.
|
Quote:
dinocaus kaže:
Jojakinu je bilo osamnaest godina kad se zakraljio i kraljevao je tri mjeseca u Jeruzalemu. Materi mu je bilo ime Nehušta, kći Elnatana, i bila je iz Jeruzalema. (Druga knjiga o kraljevima, 24;8)
9 Osam je godina bilo Jojakinu kad se zakraljio, a kraljevao je tri mjeseca i deset dana u Jeruzalemu; činio je što je zlo u Jahvinim očima. (Druga knjiga ljetopisa, 36;9)
Mozes li mi ovo malo pojasniti, jer vjerujem da se radi o istoj osobi.
|
kada budem imao vrjemena pisat ću....
Selam. harec
|
|
|
18.06.2009., 06:54
|
|
|
Registered User
|
Quote:
harec kaže:
kada budem imao vrjemena pisat ću....
Selam. harec
|
dinocaus- Odgovor si tražio na PP, vidi svoje sanduče, izvini da je potrajalo. idemo dalje sleće pitanje.
Selam. harec
|
|
|
01.07.2009., 14:48
|
|
|
Registered User
|
Quote:
|
dinocaus kaže:
Ne znam ja sto su oni tako prevodili, ali tako stoji, ipak to stoji u svakom prevodu, sumljivo pravo, ali nema veze.
9 Joab dade kralju popis naroda: Izraelaca bijaše osam stotina tisuća ratnika vičnih maču, a Judejaca pet stotina tisuća ljudi. (2 Samuelova, 24)
5 Joab dade Davidu popis naroda; Izraelaca bijaše milijun i sto tisuća ljudi vičnih maču, a Judejaca četiri stotine i sedamdeset tisuća vičnih maču.(1 Knjiga ljetopisa, 21).
Zanima me sada ovdje, da li se radi o istoj vojsci,ja mislim da je ovo ista ta vojska, i otkud dva razlicita broja?
Pozdrav!
|
odgovor sljedi.... (poželji na PP).
Selam. harec
|
|
|
09.07.2009., 23:39
|
|
|
Registered User
|
@Besramni
kada se vratiš od ban pišemo se dalje....
http://rapidshare.com/files/253954039/Jehova.rar
srdacan pozdrav harec
Zadnje uređivanje harec : 10.07.2009. at 00:25.
|
|
|
10.07.2009., 09:14
|
|
|
Trenutno baniran
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
harec kaže:
 super mada se u 1 Kor 15,25 upotrjebjlava Gr.rječ: achri/achris a u Matej (heōs). Osim toga u Matej stoji rječ: prōtotokos- PRVENAC(prvorođenac) a ne monogenēs (jedinirođeni)kao kod ivan 3:16.
A isto i Luka 2:7 prōtotokos-prvorođenac
|
Samo jedna mala ispravka - reč " jedinorođeni" je pomalo nespretan prevod grčke reči monogenes.
Quote:
danijel12 kaže:
To što se nekoga naziva prvorođencem, ne znači nužno da ima još sinova, barem u Bibliji. To je biblijski pojam kojim se označava da je dijete posvećeno Bogu. U Bibliji piše:
"Meni posvetite svakoga prvorođenca! Prvenci materina krila kod Izraelaca, i od ljudi i od životinja, meni pripadaju!" (Izl 13,2)
U Izraelu nije bilo potrebno čekati da se rodi drugi sin kako bi nekoga nazvali prvorođenim, izraz se automatski primjenjivao na onog tko se rodio prvi i nije bio uvjetovan time hoće li se roditi drugi sin. Jer ako se moralo čekati da se rodi drugi sin, kako bi se ovaj prvi nazvao prvorođencem te se posvetio i prikazao Jahvi, tada Marija i Josip nisu mogli prikazati Krista u Hramu sve dok im se nije rodio drugo dijete, a u Bibliji ipak piše:
''Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.'' (Lk 2, 22-24)
Kako je to vrijeme čišćenja trajalo 40 dana, malo je teško da je Marija rodila svoje drugo dijete do 40 dana nakon Isusovog rođenja, kako bi se Isus mogao nazvati prvorođencem te prikazati u Hramu. 
|
Ono što je meni lično interesantno, analogno ovim što ti objašnjavaš, jest podatak da se u jevrejskoj Bibliji reč prvorođeni uopšte ne povezuje etimološki sa našim rečima " prvi" i " rođen." 
|
|
|
10.07.2009., 09:18
|
|
|
Trenutno baniran
|
Quote:
harec kaže:
Naravno da je kotext citata,poglavlja,knjige,biblije bitan.Zato se i Biblija proučava. Pažnju trjeba obratiti na text i uočiti na šta se odnosi...
Ne nepostoji drugo IME.
Da postoje razne TITULE.... no to je razlika.
Selam. harec
|
Šta je zapravo "ime" a šta "titula?" Po tvom mišljenju?
|
|
|
10.07.2009., 22:39
|
|
|
Registered User
|
Quote:
No Nick kaže:
|
Quote:
No Nick kaže:
Samo jedna mala ispravka - reč "jedinorođeni" je pomalo nespretan prevod grčke reči monogenes.
|
možda nekom drugom prilikom, oko mjesec dana neću moći opširno pisat (vjeme internacion. kongresa)
srdačan pozdrav. harec
|
|
|
10.07.2009., 23:08
|
|
|
Trenutno baniran
|
Quote:
harec kaže:
možda nekom drugom prilikom, oko mjesec dana neću moći opširno pisat (vjeme internacion. kongresa)
srdačan pozdrav. harec
|
Ok, lepo se provedi, pa nam prenesi neke utiske kada dođeš.
Pozdrav.
|
|
|
13.07.2009., 01:27
|
|
|
Registered User
|
Quote:
No Nick kaže:
Ok, lepo se provedi, pa nam prenesi neke utiske kada dođeš.
Pozdrav.
|
Hvala  još traju....
Quote:
No Nick kaže:
Ono što je meni lično interesantno, analogno ovim što ti objašnjavaš, jest podatak da se u jevrejskoj Bibliji reč prvorođeni uopšte ne povezuje etimološki sa našim rečima "prvi" i "rođen."
|
A kako se povjezuje? Može li to malo opširnije i naravno sa dokazima?
Quote:
No Nick kaže:
|
Pa evo na primjer: Hebr. Jod,Jod = י י ili rjecimo
ha·shem su titule  , dok יהוה JHWH-Jahveh/Jehova lično ime Boga. treba dokazi ??
Quote:
No Nick kaže:
Samo jedna mala ispravka - reč "jedinorođeni" je pomalo nespretan prevod grčke reči monogenes.
|
a koji/šta je sprjetan prjevod grčke reči monogenes? i naravno ako meže neki dokaz
Ps. imaš u avataru zastavu, postao si izraelac?? 
Srdačan pozdrav. harec
|
|
|
19.07.2009., 20:36
|
|
|
Trenutno baniran
|
Quote:
harec kaže:
Hvala  još traju....
|
Nadam se da je bilo super?
Quote:
|
A kako se povjezuje? Može li to malo opširnije i naravno sa dokazima?
|
Ne treba ti previše dokaza. Reč "prvorođeni" u grčkom ali i našem jeziku je sastavljena od dve reči, dok je u jevrejskom jeziku u pitanju samo jedna reč, i nema u svojoj osnovi nema ni reč "prvi" a ni "rođen."
Quote:
Pa evo na primjer: Hebr. Jod,Jod = י י ili rjecimo
ha·shem su titule , dok יהוה JHWH-Jahveh/Jehova lično ime Boga. treba dokazi ??
|
Nismo se razumeli. Pitao sam šta znači ili šta je " ime," a šta " titula." Kako reč " elohim" ili " Bog" može biti titula? S druge strane - što označava " ime" u biblijskoj misli?
Quote:
a koji/šta je sprjetan prjevod grčke reči monogenes? i naravno ako meže neki dokaz
|
Bolji prevod je " jedini te vrste."
Quote:
Ps. imaš u avataru zastavu, postao si izraelac??
|
A ko kaže da sam postao?  Kako znaš da nisam izraelac, čisto pitam?  Nebitno za temu.
Takođe. 
|
|
|
19.07.2009., 21:15
|
|
|
Banned
Registracija: Jun 2009.
|
Quote:
Aries kaže:
Rufaija nije nažalost dao sav prijevod sure Ihlas koja je iznimno važna i centralni egzistencijalni dio poruke časnog Kur ana
Reci: On je jedan
Njemu se sve obraća,
Nije rodio, niti je rođen,
i nitko mu nije ravan.
Tako da vađenje gornjeg kontestualnog vrijednosnog objašnjenja ni u kom slučaju nije validno i daleko je od istine
pozdrav 
|
U "ildiranom"  , je bolja rijec za prijevod " utociste", tj. Allah je utociste svakom. Selam
|
|
|
30.07.2009., 13:16
|
|
|
Registered User
|
vezano za ovu temu naso sam par interesantnih postova, pa cemo malo prokometarisati(bez obzira dali se slazemo ili ne), a onda cu dati mali text u vezi: Bog je J E D A N.
Quote:
PIPBoy 2000 kaže:
Al' još uvijek stojim pri tome da Isus nije sveznajući, neovisno o ovim "kanonizacijama".
|
Quote:
No Nick kaže:
Ja vidiš stojim pri tome da je Isus sve znao, ali kao Bog. Kao čovek - imao je svojih ograničenja, što je normalno.
|
Quote:
PIPBoy 2000 kaže:
Meni to nije jasno, jer kako bog može da sam sebe odriješi spoznaje. 
|
Quote:
No Nick kaže:
Nije ni meni jasno, jer ne znam sve. Ali znam da se Isus odrekao svog božanstva. Kao Bog u telu, znači sa svojom božanskom prirodom, nije ju uvek koristio, zapravo je jako zanimljivo da vidiš u kojim je slučajevima koristio - uvek na dobrobit drugih. Sebe nije spasio, a mogao je. Znaš li koja je žrtva i iskušenje to bilo za njega? Sva ta izrugivanja koja je doživio - nisu bila slučajna. Bila su ciljana, s namerom. Isus je mogao popustiti, mogao je u trenu pokazati svoju slavu - ali nije. Odrekao se toga u korist čoveka.
Kao čovek nije znao datum svoga dolaska - premda mislim da Bog ko zna kako posmatra na sve to. Mi imamo datume i ograničenja. Naravno, smatram da je mogao iskoristiti svoju božansku prirodu i tačno videti kada će On doći. Ne, On se radije zadržao na to kako će On doći. Kada? Ah, iz perspektive I veka - a On se ipak njima obraćao - mislim da to nije ni bilo bitno. Nama jeste, ali Njemu verovatno ne kao nama. Zato je kazao da sve to zavisi od Oca.
Uostalom, pažljivi izučavaoci Novog zaveta će primetiti finu podelu između ontološke i funkcionalne podložnosti.  Isus funkcionalno jeste bio podložan Ocu, ali ne i ontološki. Kada bi ovu razliku razumeli antitrinitarijanci, odavno bi se Hristu okrenuli na drugačiji način, kao i čitav islamski svet.  No, drugo je već pitanje zašto to nije tako, ne bih da previše širim temu. 
|
|
|
|
30.07.2009., 13:32
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Eto, čekam komentar... ja zastupam tvrdnju da po Bibliji Isus nije sveznajući jer npr. nije znao datum svog drugog dolaska, molio se bogu da ga odriješi smrtne kazne (znači nije znao hoće li mu se ta molitva ostvariti) i slično. Znači, ako nije sveznajući nije bog jer bi bog to morao biti... inače je neki polubog, čovjek ili tome slično.
|
|
|
30.07.2009., 13:37
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
PIPBoy 2000 kaže:
Eto, čekam komentar... ja zastupam tvrdnju da po Bibliji Isus nije sveznajući jer npr. nije znao datum svog drugog dolaska, molio se bogu da ga odriješi smrtne kazne (znači nije znao hoće li mu se ta molitva ostvariti) i slično. Znači, ako nije sveznajući nije bog jer bi bog to morao biti... inače je neki polubog, čovjek ili tome slično.
|
da ali isus se tako ponašao da uvjeri ljude da je on pravi čovjek od krvi i mesa
|
|
|
30.07.2009., 13:42
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
PIPBoy 2000 kaže:
|
Na slično pitanj eodgovori sam Maponos u na temi kršćanstvo 1000 zašto-zato.
"Problem nije u tome što Isus ne zna vrijeme datum svoje parusije (dolaska). Problem je u tome što ti barataš sa pojmovima omniscientan i omnipotentan koji su definirani više na temelju špekulativne grčke filozofije nego na temelju jezika i misli Biblije. I zato dolazi do suprotnosti.
Plus toga, ovim pitanjem namećeš neki okvir koji biblija ne poznaje. Drugim riječima, svoj zapadnjački svjetonazor (pozadinu, bias) namećeš Biblijskom tekstu i prosuđuješ ga prema njemu. To je u redu i svi to radimo manje više, ali čovjek toga treba biti svjestan.
Da ti odgovorim: to što Isus ne zna vrijeme svoga dolaska, nema veze sa omniscience i omnipotence.
Pokušaj skuhati mahune u nogometnoj lopti! Baš nema puno smisla jel tako? Također, nema puno smisla negirati Isusovu omin... i omni.. sa ovim tvojim argumentom."
|
30.07.2009., 13:48
|
|
|
Registered User
|
Quote:
PIPBoy 2000 kaže:
Eto, čekam komentar... ja zastupam tvrdnju da po Bibliji Isus nije sveznajući jer npr. nije znao datum svog drugog dolaska, molio se bogu da ga odriješi smrtne kazne (znači nije znao hoće li mu se ta molitva ostvariti) i slično.
|
bez obzira sto se slazem stobom da Isus nije Svjesnajuci kao ni svjemoguci B O G, sada nijesam kod kuce ali prokometarisacemo ....
Quote:
|
Znači, ako nije sveznajući nije bog jer bi bog to morao biti...
|
ovdje ti (cini mi se) uopcenito taj pojam B O G posmatras sa naseg(ljudskog) stajalista, dok biblijski pojam BOG ima drugo znacenje. Mozda budem(ako zaskripi) nesto i o tome pisao...
Quote:
|
inače je neki polubog, čovjek ili tome slično.
|
e to ostavljam najprje drugima(oni znaju na koka mislim  )
srdacan pozdrav od hareca
|
|
|
30.07.2009., 13:55
|
|
|
Registered User
|
Quote:
Epignosis kaže:
Na slično pitanj eodgovori sam Maponos u na temi kršćanstvo 1000 zašto-zato.
"Problem nije u tome što Isus ne zna vrijeme datum svoje parusije (dolaska). Problem je u tome što ti barataš sa pojmovima omniscientan i omnipotentan koji su definirani više na temelju špekulativne grčke filozofije nego na temelju jezika i misli Biblije. I zato dolazi do suprotnosti.
Plus toga, ovim pitanjem namećeš neki okvir koji biblija ne poznaje. Drugim riječima, svoj zapadnjački svjetonazor (pozadinu, bias) namećeš Biblijskom tekstu i prosuđuješ ga prema njemu. To je u redu i svi to radimo manje više, ali čovjek toga treba biti svjestan.
Da ti odgovorim: to što Isus ne zna vrijeme svoga dolaska, nema veze sa omniscience i omnipotence.
Pokušaj skuhati mahune u nogometnoj lopti! Baš nema puno smisla jel tako? Također, nema puno smisla negirati Isusovu omin... i omni.. sa ovim tvojim argumentom."
|
super!!! na ovaj post bih nadovezao( koji sam zaboravio postaviti)
Quote:
No Nick kaže:
Isus je kao čovek bio ograničen, tako ja to posmatram. I jasno mi je kako iz te Njegove ljudske perspektive u tom momentu nije znao "datum" dolaska, premda si u pravu da se Biblija i događaji ne trebaju tumačiti anahrono. Treba uzeti u kontext kulturu, socio-kulturu, običaje, tradiciju, verovanja, jezik, etc., da bi se nešto razumelo iz toga vremena. Puf-paf metoda u tumačenju nije donela tako pozitivne rezultate. 
|
|
|
|
30.07.2009., 13:58
|
|
|
Registered User
|
Quote:
NINE TAILED FOX kaže:
da ali isus se tako ponašao da uvjeri ljude da je on pravi čovjek od krvi i mesa
|
sa respekt(opet kazem: sa respekt), al ovo mi zvuci na: "Majke mi" 
|
|
|
03.08.2009., 12:37
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
Epignosis kaže:
|
O itekako ima jer ako on nešto, bilo što, ne zna onda nije sveznajući. To što stari Židovi nisu bili filozoski narod, nego su slikovito opisivali svoje razmišljanje, ne znači da je ujedno time i sam bog ograničen takvim opisivanjem.
OT: Mahune se mogu skuhati u nogometnoj lopti i to na način na koji su nekada pastiri kuhali mlijeko u drvenoj posudi - vrućim kamenjem. 
|
|
|
03.08.2009., 12:52
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
harec kaže:
super!!! na ovaj post bih nadovezao( koji sam zaboravio postaviti)
|
Uz mogućnost da sutra promjenim mišljenje (jer je takva narav teologije i rasta u vjeri) ne slažem se sa No Nickovim stavom jer smatram da to što Isus nije znao vrijeme dolaska nema veze s time da je bio u ljudskom tijelu. Da bio je ograničen jer je ovisio o pomazanju i vodstvu i inspiraciji Duha, ali mislim da "neznanje" ima više veze s ontološkom podređenošću o kojoj No Nick govori.
|
03.08.2009., 12:57
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
PIPBoy 2000 kaže:
O itekako ima jer ako on nešto, bilo što, ne zna onda nije sveznajući. To što stari Židovi nisu bili filozoski narod, nego su slikovito opisivali svoje razmišljanje, ne znači da je ujedno time i sam bog ograničen takvim opisivanjem.
OT: Mahune se mogu skuhati u nogometnoj lopti i to na način na koji su nekada pastiri kuhali mlijeko u drvenoj posudi - vrućim kamenjem. 
|
I opet nisi razmotrio ništa od onoga što sam ti rekao 
|
06.11.2009., 21:03
|
|
|
עדי־יהוה
Registracija: Oct 2009.
|
Tema je malo zastarjela al prjema praviniku:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=480339
Quote:
|
Mrtve teme, (teme u kojima već dugo nitko nije ništa pisao) dozvoljeno je vračati u koliko na prve dvije stranice ne postoji slična tema. Pri tome napomenite da dižete umrlu temu, napravite ponovo nekakav uvod, ne nastavljajte kao da se radi o temi od jučer.
|
Možemo dakle Oživjeti Temu.
Pošo bih od ono: Jeli Isus jednako/isto što i Bog(Jahve) ili jeli Sin isto što i Otac.
Najprje bih ukazao da Ime Isus koje dolazi od hebrejski u sebi nosi ime Boga/Oca, Jehošua ישוע Hebrejski oblik imena Isus znači "Jahve je spasenje"
ISUS:
hebr- -יהושוע -jehošua
syr.: Ješhua
gr.: Iēsoús
|
|
06.11.2009., 22:33
|
|
|
Naličje neba
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
haArec kaže:
|
Zelio bih samo da te pozdravim "herzliche gruess" moj stari dobri veliki prijatelju klonu  i da kazem da cu se sa radoscu sjecat svih tvojih postova i naseg poznanstva i da cu uletit kad zaglibi..., naravno ako budem znao
Morao sam se javit bi jace od mene 
|
|
14.11.2009., 01:17
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
Aries kaže:
Zelio bih samo da te pozdravim "herzliche gruess" moj stari dobri veliki prijatelju klonu  i da kazem da cu se sa radoscu sjecat svih tvojih postova i naseg poznanstva i da cu uletit kad zaglibi..., naravno ako budem znao
Morao sam se javit bi jace od mene 
|
Pozdrav i tebi i hvala puno i ja se dooobro sjećam tvojih postova
Pa uleti vidiš da je zaglibalo 
Od mene jedna mala ali slatka rječenica:
WE SELAM ALEYKUMU WE RAHMETULLAH WE BEREKATUHU
|
|
14.11.2009., 01:21
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
haArec kaže:
Pošo bih od ono: Jeli Isus jednako/isto što i Bog(Jahve) ili jeli Sin isto što i Otac.
Najprje bih ukazao da Ime Isus koje dolazi od hebrejski u sebi nosi ime Boga/Oca, Jehošua ישוע Hebrejski oblik imena Isus znači "Jahve je spasenje"
ISUS:
hebr- -יהושוע -jehošua
|
hmmm nema kometara... il nije iteresatno il se slabo polazi  
|
|
15.11.2009., 22:19
|
|
|
עדי־יהוה
|
hmmm Možda trjeba malo više vrjeme za odgovor/komentar na pitanje:
Jeli Isus jednako/isto što i Bog(Jahve) ili jeli Sin isto što i Otac. umeđuvrjemenu bih nešto o Bibliji:
Biblija je grcka rijec znači Knjige=hebr.Ha-Seferim
Sifrei Ha-Kodesh = Sjvete knjige
Židovi nikada ne kazu Sari Zavjet , naziv Stari Zavjet su izmslili kršćani.
Drugi naziv za (stari zavjet) je Tanakh ova rječ se dobiva sastavljanjem prvog slovo iz naslova svake knjige .....
T-Torah
N-Nevei`im (proroci )
K-Ketuvim (pisma)
Tanakh se sastoji iz 39 knjiga.
1.TORAH ili pet Mojsijeve knjige, hebr. Kuhumaš kumašim tj PENTATEUCH Pentatuah na grčki
Rječ: Torah potiče od korjen rječi Jorah= Učenje
1.Mojsijeva-Postanak-Berešit
2.Mojsijeva-Izlazak-Šemot
3.Mojsijeva-Levitnik-Vajikra
4.Mojsijeva-Brojevi -Bamidbar
5.Mojsijeva-Ponovljeni zakon-Devarim
2.NEVEI`IM ili knjige proroka, i oni se dijele u 3 grupe:
1.grupa je
osnovni proroci -NEVEI`IM RISHONIM
1.Jeshua Jehošua
2.Šof tim ili sudija
3.Samuel Šmuel 1.i 2.
4.carevi Malekhim
2.grupa je
kasni proroci - NEVEI`IM AKHARONIM
1.Izaija ili Jiš Jahu .ili Ašijaa
2.Jeremiah Jirmijahu
3.Ezekiel Jehzkel
treca grupa
dvanaest manji proroci -NEVEI`IM SAGHINIM
1.Hošea
2.Joel
3.Amos
4.Obadjah
5.Jonah
6.Mikah
7.N Nakhum
8.Habakuk
9.Zefanjah
10.Haggai
11.Zekarijah
12.Malakhi
3.KETUVIM - Pisma
1.Psalmi Tehelim
2.knjige mudrosti Mišle
3.Job Ijob
4.Danijel
5.Ezra
6.Nehemjah
7.knjige Dnevnika 1.i 2.Dibrei haJamim
4.MEGILLOT svici
1.pjesma nad pjesmama Šir ha Shirim
2.Rut
3.Tuzaljke Eikhah
4.Ecclesiates engleski odnosno Kokhelet
5.Ester
Torah se dijeli na 48 podgrupe (ovisno od teme tog dijela)
a svaka podgrupa ima svoj naslov i naziv koje me sada mrzi pisat al ako netkom zatrjeba budem napisao i to.
Zadnje uređivanje haArec : 15.11.2009. at 22:41.
|
|
|
15.11.2009., 22:39
|
|
|
עדי־יהוה
|
|
|
15.11.2009., 23:26
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
haArec kaže:
ISUS:
hebr- -יהושוע -jehošua
|
Ajmo malo pogledati druge prevode za ovu riječ Jehošua.
Yehoshua
Original Word: יְהוֹשׁ֫וּעַ
Transliteration: Yehoshua or Yehoshua
Phonetic Spelling: (yeh-ho-shoo'-ah)
Short Definition: Jehoshua
Definition
" the LORD is salvation," Moses' successor, also the name of a number of Isr.
A sada idemo vidjeti prevod ove riječi "LORD"
Romans 10:9 Greek Study Bible (Apostolic / Interlinear)
ὅτι ἐὰν ὁμολογήσῃς τὸ ῥῆμα ἐν τῷ στόματι σου ὅτι κύριος Ἰησοῦς καὶ πιστεύσῃς ἐν τῇ καρδίᾳ σου ὅτι ὁ θεὸς αὐτὸν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν, σωθήσῃ·
KJV with Strong's
That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead thou shalt be saved
Rim. 10:9 Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.
Original Word: κύριος
Transliteration: kurios
Phonetic Spelling: (koo'-ree-os)
Short Definition: God
Word Origin
from kuros (authority)
Definition
lord, master
NASB Word Usage
lord (10), Lord (626), Lord of lords (2), Lord's (12), lords (1), master (38), master's (3), masters (8), masters' (1), owner (6), owners (1), sir (11), sirs (1).
Na kraju se zaključuje da nigdje ne piše da je prevod Yehoshua "Jahve je spasenje" nego je prevod "Bog je spasenje", što znači da nema izričitosti u imenu Jahvinome ovdje u NZ nego nam je dato ime Isusovo po kome se spašavamo.
Ovo je link odakle sam preuzeo ove prevode.
http://strongsnumbers.com/hebrew/3091.htm
|
16.11.2009., 00:09
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
JUŽNI kaže:
Yehoshua
Definition
" the LORD is salvation," Moses' successor, also the name of a number of Isr.
ὅτι ἐὰν ὁμολογήσῃς τὸ ῥῆμα ἐν τῷ στόματι σου ὅτι κύριος Ἰησοῦς καὶ πιστεύσῃς ἐν τῇ καρδίᾳ σου ὅτι ὁ θεὸς αὐτὸν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν, σωθήσῃ·
KJV with Strong's
That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead thou shalt be saved
Rim. 10:9 Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.
Original Word: κύριος
Transliteration: kurios
Phonetic Spelling: (koo'-ree-os)
Short Definition: God
Word Origin
from kuros (authority)
Definition
lord, master
NASB Word Usage
lord (10), Lord (626), Lord of lords (2), Lord's (12), lords (1), master (38), master's (3), masters (8), masters' (1), owner (6), owners (1), sir (11), sirs (1).
Na kraju se zaključuje da nigdje ne piše da je prevod Yehoshua "Jahve je spasenje" nego je prevod "Bog je spasenje", što znači da nema izričitosti u imenu Jahvinome ovdje u NZ nego nam je dato ime Isusovo po kome se spašavamo.
Ovo je link odakle sam preuzeo ove prevode.
http://strongsnumbers.com/hebrew/3091.htm
|
kao prvo : Rim. 10:9 neznam šta bi tu bilo sporno??
A vidi šta piše u Rim.10:13 al vidi dooooobro
kao drugo : Svje ostalo (osim rim 10:9) što si našo na tom linku najprje ti kažem drago mi je da istražuješ e sada jedno važno pitanje:
JEL TI TO OD SVJETOG DUHA ILI .........? Odgovori al iskrjeno i ozbiljno.
srdačan pozdrav
|
|
16.11.2009., 01:56
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
haArec kaže:
kao prvo : Rim. 10:9 neznam šta bi tu bilo sporno??
A vidi šta piše u Rim.10:13 al vidi dooooobro
kao drugo : Svje ostalo (osim rim 10:9) što si našo na tom linku najprje ti kažem drago mi je da istražuješ e sada jedno važno pitanje:
JEL TI TO OD SVJETOG DUHA ILI .........? Odgovori al iskrjeno i ozbiljno.
srdačan pozdrav
|
Rim 10:13 - tu je opet riječ "kurios" i osvrće se na već spomenuti stih 9 gdje pokazuje da se treba zazvati Isusovo ime jer je Njemu dano u NZ da je Gospodin. Sad ne znam ja što je tu sporno.
Meni laž ne pripada u Kristu, a sve što svjedočim, vjerujem da svjedočim u Duhu Istine.
|
16.11.2009., 12:49
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
JUŽNI kaže:
Rim 10:13 - tu je opet riječ "kurios" i osvrće se na već spomenuti stih 9 gdje pokazuje da se treba zazvati Isusovo ime jer je Njemu dano u NZ da je Gospodin. Sad ne znam ja što je tu sporno.
|
to za Rim 10:13 obecavam vraticu se kasnije.....
Quote:
|
Meni laž ne pripada u Kristu, a sve što svjedočim, vjerujem da svjedočim u Duhu Istine.
|
Ok hadj da vidimo kako te to Sv.Duh vodi:
najpje si reko:
Quote:
|
|
onda sljedi strong objasnjenje:
Quote:
Yehoshua
Definition
"the LORD is salvation," Moses' successor, also the name of a number of Isr.
|
zatim objasnjenje za rjec: LORD
Quote:
|
|
a da te je Sv.Duh naveo da pogledas kontest mozda bi ti bilo jasnije da se vjelikom slovima LORD odnosi na Jahve...
Rim.10:11 Jer veli Pismo:.......
a malim slpvima: Lord odnosi na Isusa, Toliko o tome.
sto se tice Rim 10:13 mogo si naci na linku: http://biblos.com/romans/10-13.htm skroz dolje: Romans 10:13 Hebrew Bible
כי כל אשר יקרא בשם יהוה ימלט׃
a cudno da ti Sv.Duh nije pokazao da je taj stavak(kao i Djela 2:21)ustvari citat iz: Joel 2:32
והיה כל אשר־יקרא בשם יהוה ימלט כי בהר־ציון ובירושלם תהיה פליטה כאשר אמר יהוה ובשרידים אשר יהוה קרא׃
http://study.interlinearbible.org/joel/2.htm
toliko i o tome zasada
nastavlja se....
Zadnje uređivanje haArec : 16.11.2009. at 13:21.
|
|
|
16.11.2009., 13:02
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
JUŽNI kaže:
|
U samog textu na grcki koji si mi ti da(posredstvom Sv.Duha) zapazi da stoji:
ὁ θεὸς prjema tome Kontex U Rim 10:13 se NE osvrce na već spomenuti stih 9.
Quote:
JUŽNI kaže:
ὅτι ἐὰν ὁμολογήσῃς τὸ ῥῆμα ἐν τῷ στόματι σου ὅτι κύριος Ἰησοῦς καὶ πιστεύσῃς ἐν τῇ καρδίᾳ σου ὅτι ὁ θεὸς αὐτὸν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν
|
A naravno da je Isus Gospodin/κύριος to nije sporno.
Quote:
|
|
A da si u Duhu Istine malo bolje potrazio vidjeo bi dali se Jehosua prjevodi sa: Bog je spasenje ili sa: Jahve je spasenje a cudime da nijesi ni to naucio u Biblijsku skolu koju si kako rece pohadjao niti da ti Sv.Duh to nije reko, al da jeste odnda bi znao recimo: kako se pise: Jahve je spasenje a kako Bog je spasenje. jer u rjec koji si sam dao: Original Word: יְהוֹשׁ֫וּעַ nestoji UOPCE Elohim tj EL=Bog
Jos jedna jako vazna stvar: ime Jehosua ne znaci da je Isus Spasenje(da je on sam spasilac) vec da je spasenje od JAHVE......
Toliko o tvom svjedočanstvu u Duhu Istine.
nastavlja se....
Zadnje uređivanje haArec : 16.11.2009. at 13:16.
|
|
|
17.11.2009., 00:05
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
haArec kaže:
U samog textu na grcki koji si mi ti da(posredstvom Sv.Duha) zapazi da stoji:
ὁ θεὸς prjema tome Kontex U Rim 10:13 se NE osvrce na već spomenuti stih 9.
A naravno da je Isus Gospodin/κύριος to nije sporno.
A da si u Duhu Istine malo bolje potrazio vidjeo bi dali se Jehosua prjevodi sa: Bog je spasenje ili sa: Jahve je spasenje a cudime da nijesi ni to naucio u Biblijsku skolu koju si kako rece pohadjao niti da ti Sv.Duh to nije reko, al da jeste odnda bi znao recimo: kako se pise: Jahve je spasenje a kako Bog je spasenje. jer u rjec koji si sam dao: Original Word: יְהוֹשׁ֫וּעַ nestoji UOPCE Elohim tj EL=Bog
Jos jedna jako vazna stvar: ime Jehosua ne znaci da je Isus Spasenje(da je on sam spasilac) vec da je spasenje od JAHVE......
Toliko o tvom svjedočanstvu u Duhu Istine.
nastavlja se....
|
Sve sam ti objasnio što sam trebao, ali ti nećeš da prihvatiš da je Isus Gospodin i da se na Njega u Rimljanima odnosi ono "ime Gospodnje". Pa treba li biti puno pametan, ako ti čovjek ljepo napiše da tko god prizna da je Isus Gospodin da će biti spašen da je to što i piše. Kako bi ti netko rekao jedno u predhodnom stihu, a u drugom nešto drugo.
"Nema drugog imena pod nebom koje nam je dano za spasenje osim Isusova imena". Ne piše li u Djelima? Pa šta se tu više treba raspravljati? Meni, ništa i svima koji su prihvatili Isusa za svog osobnog Spasitelja.
A sad ti nastavi filozofirati, vjeruj mi, ništa ne postižeš.
Isus je Gospodin u NZ, a ti ako ćeš živjeti u SZ izvoli, samo znaj da je pisano: "Tko nema Sina, nema ni Oca". Gdje? U srcu svom, harec.
Pozdrav, Bog te blagoslovio i podari ti duha mudrosti i otkrivenja da primiš otkrivenje tko je Isus.
|
17.11.2009., 16:22
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Zar nije po starom zavjetu , bog jedan. A po novom je i isus Krist isto božanstvo, da kle dva.
|
|
|
18.11.2009., 22:37
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Za hareca i koma.
Mislim da ovaj stih sve govori o Isusu i nema se tu što više filozofirati nego prihvatiti milosni dar; Isusa našeg Spasitelja i Gospodina.
2. Pet. 3:18 A rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen!
|
19.11.2009., 20:11
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
JUŽNI kaže:
Sve sam ti objasnio što sam trebao, ali ti nećeš da prihvatiš da je Isus Gospodin i da se na Njega u Rimljanima odnosi ono "ime Gospodnje". Pa treba li biti puno pametan, ako ti čovjek ljepo napiše da tko god prizna da je Isus Gospodin da će biti spašen da je to što i piše. Kako bi ti netko rekao jedno u predhodnom stihu, a u drugom nešto drugo.
|
Južni hajde pročitaj sam na miru i polako kontex, pročitaj ga pažljivo više puta ako ti i to ne pomaže pomolise (onom kom se moliš) i pročitaj ponovo.
evo na hrvatki jezik:
http://cro.scripturetext.com/romans/10.htm
I ne vjeruj ni meni ni sebi već vjeruj kako piše-šta piše. Ako porjed svjega ne vidiš na kog se odnosi stavak 9 i stavak 13 tada ti nemogu pomoći.Uz ovo prilažem link vidi na svoj PP.
Quote:
"Nema drugog imena pod nebom koje nam je dano za spasenje osim Isusova imena". Ne piše li u Djelima? Pa šta se tu više treba raspravljati? Meni, ništa i svima koji su prihvatili Isusa za svog osobnog Spasitelja.
|
Vidi ono : pod nebom!!!
Južni da skratimo ovo malo ISUS jeste za mene Spasitelj/Hrist/Mešijah opširnije o tome ti je pisao Vorki vorkisan i toliko o Spasitelju tačka i amin.
Quote:
|
A sad ti nastavi filozofirati, vjeruj mi, ništa ne postižeš.
|
filozofiranje osobno mrzim nemam ni potrjebe za to jer podatke koje iznosim sam kakupio od M.G.P.4444
Quote:
|
Isus je Gospodin u NZ, a ti ako ćeš živjeti u SZ izvoli, samo znaj da je pisano: "Tko nema Sina, nema ni Oca". Gdje? U srcu svom, harec.
|
najprje NE postoji SZ i NZ ili NZ +Psalmi….itd To je izmišljeno davno nakon Hrista Jedino postoji Pisma tj Sv.Pismo-Biblija
Quote:
|
Pozdrav, Bog te blagoslovio i podari ti duha mudrosti i otkrivenja da primiš otkrivenje tko je Isus.
|
Neka ti Bog izlije Sv.Duh da bi razumjeo i rječi i kontest i shvatio i kto je a i šta je Isus.
Srdačan pozdrav
Zadnje uređivanje haArec : 19.11.2009. at 20:26.
|
|
|
19.11.2009., 20:21
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
JUŽNI kaže:
Mislim da ovaj stih sve govori o Isusu i nema se tu što više filozofirati nego prihvatiti milosni dar; Isusa našeg Spasitelja i Gospodina.
2. Pet. 3:18 A rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen!
|
Pisao sam ti da NIJE sporno to da je je Isus Gospodin i Spasitelj i Krist/Mešijah
opet kažem: Je Isus za mene Gospodin i Spasitelj i Kljalj/King... al čovječe vidi ovo
1.korin.15
24 potom - svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu, pošto obeskrijepi svako Vrhovništvo, svaku Vlast i Silu. 25 Doista, on treba da kraljuje dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje. 26 Kao posljednji neprijatelj bit će obeskrijepljena Smrt
27 jer sve podloži nogama njegovim. A kad veli: Sve je podloženo, jasno - sve osim Onoga koji mu je sve podložio. 28 I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin, podložiti Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu.   (HRVATSKI Starnost prjevod)
I OPET ti kažem vidi Dooooobro pa se pišemo drugi put jer me poso zadavi nakon kratke paze budem se javio opet
srdačan pozdrav
|
|
19.11.2009., 20:39
|
|
|
עדי־יהוה
|
Quote:
kom1 kaže:
Zar nije po starom zavjetu , bog jedan. A po novom je i isus Krist isto božanstvo, da kle dva.
|
ni po SZ nipo NZ.....itd. Već po BIBLIJI. Dakle jedan Bog Svjemogući
1.Korin 8
5 Jer ako i ima koji se bogovi zovu, ili na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo bogova i mnogo gospoda:
6 Ali mi imamo samo jednoga Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi kroza nj.
(D-K) =Daničić-Karađić
pozdrav
Zadnje uređivanje haArec : 19.11.2009. at 21:23.
|
|
|
20.11.2009., 01:06
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
haArec kaže:
Pisao sam ti da NIJE sporno to da je je Isus Gospodin i Spasitelj i Krist/Mešijah
opet kažem: Je Isus za mene Gospodin i Spasitelj i Kljalj/King... al čovječe vidi ovo
1.korin.15
24 potom - svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu, pošto obeskrijepi svako Vrhovništvo, svaku Vlast i Silu. 25 Doista, on treba da kraljuje dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje. 26 Kao posljednji neprijatelj bit će obeskrijepljena Smrt
27 jer sve podloži nogama njegovim. A kad veli: Sve je podloženo, jasno - sve osim Onoga koji mu je sve podložio. 28 I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin, podložiti Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu.   (HRVATSKI Starnost prjevod)
I OPET ti kažem vidi Dooooobro pa se pišemo drugi put jer me poso zadavi nakon kratke paze budem se javio opet
srdačan pozdrav
|
Pazi ono boldano i Bog je podložio sve Isusu i kada Mu je sve podloženo, što ima tu više od toga, nema ništa SVE je SVE.
Kada ti otac tvoj preda biznis, dali si ti onaj koga se pita za posao, jesi, e pa tako je i Gospodin Isus "Alfa i Omega" i u Otkrivenju to i pokazao Ivanu i nama.
Vi se Jehovi zamarate glupostima i tu vas je đavo prevario jer tako gubite vrijeme i ostajete u začaranom krugu. Stalno vam je bitno tko je Isus, tko je Otac, tko je Duh Sv.
Dajte se više predajte Bogu kako On to hoće i živite u Isusovu imenu i nasljeđu i siguran vam je Put.
A ja vam kažem da je sada u cijelom trojstvu samo jedno ime i to je Isus i slava Mu!
Pozdrav. 
Zadnje uređivanje JUŽNI : 20.11.2009. at 01:16.
|
|
|
| Tematski alati |
|
|
| Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Pravila postanja
|