A tu tečaj košta 5,500 kuna, treba to vratit vođenjem. Imam osjećaj da ljudi misle da je ovo laka lova. Malo šetaš, malo pričaš, malo morgen.
cut the crap. molim te ne počinji mi sa ovim istrošenim vodičkim prigovaranjem.
posao turističkog vodića je jedan od najbolje plaćenih poslova u HR. netko će reći da rade samo sezonu, ali krivo. glavni posao, dolazak stranih grupa odvija se već oko uskrsa tj. 3./4. mjesec pa nadalje svakodnevno do početka 7. mjeseca. nakon stanke u glavnoj kupališnoj sezoni krajem kolovoza slijedi pravi high seasom, žetva za svakog vodića jer 9. i 10. mjesec nude punih 60 dana svakodnevnog rada.
dva glavna ljetna mjeseca (7. / 8.)vodiči u biti najmanje rade i tada neki od njih odmaraju, dočim drugi idu raditi po recepcijama/restoranima u njemačkoj ili postaju bookeri za brodske izlete. poneki naravno rade raspisane izlete, znači nemaju zatvorene grupe, već jedan mixani bus sa 12 nacija na 50ak ljudi.
dubrovčani su posebna gospoda, koji u pravilu ne rade druge poslove osim rutinskog dočeka grupe na Pilama + šetnja stradunom 60 - 90 min.
mnogi od njih odrade barem 4 - 5 takvih razgleda dnevno.
dnevnice vodiča su astronomske za bilo kojeg hrvatskog radnika i mjesečno su i po nekoliko puta više od hrvatskog prosjeka, često ne radeći niti 8h na dan. u ovo ne računam napojnice koje znaju povećati mjesečnu dobit za barem, napominjem, BAREM 50% , pogotovo ako se vode amerikanci. uz to odobrava im se provizija u restoranima, besplatne boce, sirevi, maslinovo ulje, pršuti... po vinarijama, konobama, uljarama...
sa svakom grupom koju vode, a pogotovo ako su na kružnom putovanju imaju besplatan smještaj i besplatan polupansion što im znači omogućava da minimaliziraju osobne troškove.
vrhunac svega je porezna prijava u veljači, na osnovu koje, za iznose koje su dobili preko računa, dobivaju enormne povrate od porezne uprave i z razloga što nisu radili čitavu godinu.
vidim hapsili bi strane vodiče jer im kradu posao, no ne spominju da podkradaju državu kada im strani autobuser isplati dnevnicu u kešovini na ruke. dvostruka mjerila.
III
Ovo sta si napisao - la je idealno (idealizirano) viđenje ove struke. molim lipo je to zaključeno li na temelju rada kao turistički vodič ili onako sa strane mislite da nam samo ruže cvitaju?
III
Ovo sta si napisao - la je idealno (idealizirano) viđenje ove struke. molim lipo je to zaključeno li na temelju rada kao turistički vodič ili onako sa strane mislite da nam samo ruže cvitaju?
Šta nitko ne polaže Zadar?
očigledno je da sam itekako upućen u ovu tematiku, kako, nije bitno.
ako se ne varam, naslov topika je iskusni vodiči, znači oni kojima je to svakako svakodnevni izvor zarade i koji uz to ne rade ništa drugo.
iskusni vodiči koji su ušli u mašineriju turističih agencija, koji s jedne grupe prelaze na drugu i odrađuju redovne serijale okrenu grdne pare i iznos od 5500kn koji se spominje kao trošak polaganja za licencu tur. vodiča se vrati u maximalno dva tjedna posla, štoviše većina iskusnih vodića je taj ispit položila dok je cijena još bila 3000 kn i samim time taj iznos su mogli vratiti za manje od 2 tjedna.
jedina negativna stvar u ovom poslu je repeticija, tj. vječito ponavljanje jedno te istih podataka o istim gradovima, nacionalnim parkovima, crkvama i sl.
no svaki posao ima svoje nedostatke, no vodičima to nikako nije lova, jer nje ima i više negoli je to zakonom dozvoljeno
i poslovi u hotelu su sezonski, sobarice, kuharice, recepcioneri, kućni majstori , često su sezonsko osoblje koje za svoj rad prima plaću manju od 5000 kn za nekih 200 sati rada. u isto to vrijeme vodić natuče barem 20 000kn, a ako je imalo ISKUSAN i puno više na dodatnim stvarima i na manči koja je otprilike 1 eur po gostu na dan. znači vodič ima klasičnu grupu istočnih njemaca od 40 ljudi na 5 dana i uleti mu još 200 eur extra koje nije morao dobiti, a koje je očekivao. ukoliko ih ne dobije ljut je jer nije ništa extra zaradio povrh dnevnice , besplatnog ručka, boce vina u vinariji , komada sira na plitvicama...
vjerovali ili ne kod grupe amerikanaca se za par dana može natući manča od 1500 $ ukoliko se radi o zaista kvalitetnom vodiču.
polaganje Zadra, čujem da jeto pakao zbog Eškinje koja u pravilu ruši svakoga ko nije iz zadra.
E pa nemaju vodiči u svim djelovima ove države iste uvjete ni mogućnosti. A kod mene nije veselo ni onima koji uđu u "mašineriju agencija" jer mnoge od njih za veće angažmane snizuju cijene pa se mnogi pitaju na šta pristati.
Samim time ti već puno navedenih stvari pada u vodu.
E pa nemaju vodiči u svim djelovima ove države iste uvjete ni mogućnosti. A kod mene nije veselo ni onima koji uđu u "mašineriju agencija" jer mnoge od njih za veće angažmane snizuju cijene pa se mnogi pitaju na šta pristati.
Samim time ti već puno navedenih stvari pada u vodu.
ma kakvo padanje u vodu. mislim da je sasvim normalno dati popust ukoliko ti netko daje puno posla, ALI vjeruj mi nema tu ucjenjivanja, vodiči su itekako homogena cjelina gdje nema puno odksakanja od cijene. malde, neiskusne vodiče željne posla i love se mogu dobiti po jeftinijoj cijeni, no ovi iskusni ne snizuju dnevnice jer nema potrebe. posla je previše i agencije znaju da su s iskusni vodičima na miru. neće biti naknadnih reklamacija.
koliko god ti želiš turističke vodiče prikazati kao patnike i podcjenjenu radnu snagu, ja mogu navesti samo suprotno. očigledno je da si ti u jednoj kategoriji vodiča koji rade malo i samim time si nezadovoljna.
moja preporuka mladim ljudima koji govore poneki strani jezik je svakako položiti tečaj za vodiča. nikada nećete biti bez love.
Radim ja koliko hoću i koliko mi se da. Nisam rekla da je neisplativo nego da smatram da tvoj prvi post daje preidealiziranu sliku ove struke. Šta ne znači da sam nezadovljna. Novci koje sam uložila u tečaj-eve za vodiča su mi se višestruko isplatili.
Da, opet ima nekih promina u zakonu o radu, mislim nešto u vezi da se ne plaćaju doprinosi nego samo porezi na ugovore o djelu. Ali ne znam da li se tiće vodiča. Je tko zna kakvu točniju informaciju???
to se treba informirati kod lokalne udruge, no na svaki ugovor o djelu agencija državi plača još gotovo identičan iznos za doprinose. znači ako je netto dnevnica 600kn, državi se plati još ca. 550 kn na ime doprinosa.
[QUOTE=lll;15780131]cut the crap.
Krasan ti je rječnik. S takvima mi se uopće ne da raspravljati. Misli si što god hoćeš, nit me plaćaš nit me hraniš nit mi plaćaš porez. Što si ti uopće dozvoljavaš.
ima li netko tko ima obrt ... ova nekolicina iz splita sta je imala ipak su morali zatvorit... prevelika su davanja drzavi .... oko 35 000 kn drzavi....
sto to znaci
ako vodic ima 500, 00 kn dnevno znaci da daje 70 dana drzavi...
ako krene vodenja od 1. 4.do 1.11 i nek mjesecno ima prosjek 20 vodenja sto daje 140 vodenja i na kraju mu ostane 35 000 kn sto je na godisnjoj razini premalo... e sad zavisi ako ima 15 do 20 eura mance po turi to je nekih 17 000 kn onda se moze refat na placu od 5000 kn misecno kroz cjelu godinu....
Krasan ti je rječnik. S takvima mi se uopće ne da raspravljati. Misli si što god hoćeš, nit me plaćaš nit me hraniš nit mi plaćaš porez. Što si ti uopće dozvoljavaš.
to je bila logična reakcija na iznošenje neistina i pokušaj prikazivanja financijski izuzetno isplative struke kao rudarskog zanimanja u kojemu se jedva preživljava. na radikalnu laž jednostavno treba radikalno odgovoriti i prekinuti ju u nastanku.
Nismo se kapili! Ma to ti mene čak ni ne brine previše jer ja imam stalni posao, ovo mi je samo usput. A i ja uopće nisam govorila o težini zarade, nego o tome da je posao sam po sebi fizički naporan. Naravno da je izvrsno plaćeno . Iskreno, zato sam i završila tečaj. S mojim društvenim faksom nema velike zarade.
Molim gospodina Robin Hooda svih potlačenih, porobljenih i loše plaćenih da malo bolje pročita prijašnje postove. Ili te neko pa se iskaljuješ na ko naleti. Ajde ajde
Da, baš me interesiralo kakva su iskustva kod ljudi koji su prijavili obrt.
Dobro, da znam planirati.
Ne dam državi ništa osim šta ono malo poreza i prireza iz ugovora o djelu (sa moje strane).
Šta ću joj ja, da mi da neke normalne uvjete ja bi joj stvorila jedno novo radno misto a ovako nećuuuu.
Da, i ne interesira me mišljenje nekog ko je popija svu pamet svita.
Nismo tu da namećemo svoj stav drugima nego da razmjenjujemo iskustva.
Ne davi brate
Znači ako ćemo legalno plaća je mizerna. Mislim da je jadno da se računa da ipak nije mizerna jer će se dobiti manče ili nekakvih provizija. Same gluposti. Imam ja i više od toga sada. A u nekim drugim uvjetima i vođenje će dobro doći.
Da li su dubrovačkim kolegicama i kolegama fatalna konkurencija ovi strojevi: http://www.audiotour.hr?
Moje mišljenje je da stroj ne može zamijeniti turističkog vodiča/vodičku.
molim vas ako neki imaju pitanje za tečaj turističkog vodića. sad polažem. pogotovo pitanje za prof. belamarića. bila bi jako zahvalna.
na mail digrubis@inet.hr
__________________ ....never thought talking to yourself is a sign of illness. I began to worry when I told myself a joke but had to explain it to myself because I didn't get it....
Pomoć, netko je spominjao pitanja što kruže a tiču se ispita iz prof. Belamarića. Bio bi zahvalan ako bi mi ih neko proslijedio. Znali netko kolika je bila prolaznost tečaja koji je bio u prosincu na Efst.
availableguides mi se čini ok.
Sigurno je da će se time izbjeći da ako je vodič dosta zauzet da ga se zove 5 puta za već zauzeti termin pa on mora odbijati agenciju i onda ga više ne zovu.
Iako mislim da će trebati nešto vrimena da to zaživi, ali to je tako na svakom početku i još ako dodamo ovu krizu.......
koliko sam razgovarala sa vodičima svima se to čini nekako bezveze. ja osobno smatram da je to odlična ideja jer sam sama planirala napraviti taku neku stranicu, ali eto preduhitrili su me
ali se razmišljam da li se uključiti u to. članarina im je pre pre visoka, kao da se žele na brzinu obogatiti.
zamjeram što je stranica samo na hrv i eng jeziku. ipak, kada se žele ozbiljno baviti s tim mora biti stranica na više jezika, barem još njemački i talijanski.
u svakom slučaju dobra ideja sa previsokom cijenom. standardno za naš turizam
__________________ ....never thought talking to yourself is a sign of illness. I began to worry when I told myself a joke but had to explain it to myself because I didn't get it....
Čuj oni mogu od jednog vodiča dobiti članarinu za jednu godinu ali ako ne bude bukinga tj ako oni ne naprave dobar marketing dogodine će dobiti 0.
Trebalo bi im biti u cilju da vodiči imaju buking i da ih sa sa vrimenom više učlani. Pa viti ćemo. Provjeravala sam i ljudi bi trebali biti ok.
Jedna moja grupa je trebala vodiče za drugu županiju. Preko available sam ih našla i to jednoj kolegici za jedan dan a drugu su trebali za četiri dana.
Eto, morala sam brzo naći tko je koji dan slobodan i preko available ih našla za minut.
Cure su samo od mene isplatile članarinu
1. Zna li netko koliko košta tečaj u Zadru?
2. Održava li se u pravilu svake godine ili se zna dogodit da se ne skupi dovolnjo kandidata(mislim na Zadar)?
3. Općenito, dobije li se kakva literatura iz koje se uči ili je to po principu što uloviš na predavanjima?
S obzirom da ne mogu naći posao nakon završenog studija kroatistike i povijesti, a ne mislim doma sjediti i čekati (premda ni nije toliko puno prošlo od diplome), sve više razmišljam o tome da poduzmem nešto za sebe. A posao vodiča me iznimno interesira. I Zadra sam tako da je to opcija!
Bila bih Vam zahvalna na bilo kakvim početnim informacijama jer sam u vezi istog, tj. kako kada, gdje i što u vezi ovog tečaja....tabula rasa!!!
Čitam i čudim se.
Dugi niz godina sam radila kao vodič u svojstvu vanjskog suradnika jedne naše velike agencije.
Vodila sam ture po Rusiji,Velikoj Britaniji i manje po ostatku Europe,ture po našoj sadašnjoj ,a i bivšoj državi.
Istina je ,kao i obično,negdje u sredini.
Posao vodiča je težak ako vodite duge ture,veći dio godine ste na putu,izloženi velikom stresu i odgovornosti.Istina - dobro se plaća. Ali traži puno znanja,usavršavanja,stalnog učenja...
Ako vodite gradske ture posao je puno lakši,ali na žalost obavlja se aljkavo,neupućeno,površno...
hej ljudi! zanima me je li netko turistički vodič u zagrebu? i da li ima posla? ozbiljno razmišljam o polaganju stručnog ispita i jako me privlači takav posao, ali nisam sigurna da li ima posla u zagrebu? i da li je također sezonski ili ga ima kroz cijelu godinu? bolje mi zvuči opcija samostalnog vodiča preko udruge, ili se varam?
za odličnog vodiča, odlična!
kao što rekoh nekad davno, vodiči koji su uskočili u mašineriju puni su ko' brod.
svatko tko je kvalitetan vodić koji se pokazao kroz godine i koji govori tri strana jezika, ne može loše odraditi sezonu. 120 - 150 dana je jedna optimalna brojka koja se da rastegnuti. ima i takvih koji još rade, pa božić, pa n.g. ...pa malo pauze do uskrsa i onda opet štampanje love! dovoljno za nissan qashqai!
Ja sam zadovoljna, imala sam više nego šta sam planirala. Doduše morala sam ih nekoliko odbiti jer se nije moglo iskombinirati, ali šta se može.
Sve u svemu ok.
sezona je bila jako cudna. amerikanaca, o kojima moji prihodi najvise ovise, bilo je i do upola manje nego 2007. i 2008., Skandinaca isto dosta manje ( osim norvezana, primjecuje se da njima recesija nist ne smeta )... Manche su manje nego prije, ukoliko se uzimaju dolari, takodjer pusiona... Al sve u svemu, ne toliko lose kao sto su nasi "eksperti" predvidjali...
__________________ http://www.youtube.com/watch?v=xwJvM...=youtube_gdata
"Tko u nedjelju nije bio na Gripama – ne zna što je propustio: vidjeti aktualnog Hajdukova predsjednika kako smrznut sjedi u prvom redu, šuti kao zaliven i nema hrabrosti obratiti se vlasnicima kluba – neprocjenjivo je iskustvo."
slažem se s gornjim postovima. sezona je bila sasvim ok. naši "eksperti" su nas isprepadali na početku sezone, ali na kraju sve 5. ja sam imao ove godine više posla, nego ijedne godine prije (a radim od 2003.). morao sam čak odbijati naveliko ponude jer se nije stizalo...
da je bilo loše, ne bih bio sad u Mexicu i još mi ostalo za skijanje i još neko švrljanje po Aziji u 3. mjesecu nije da se hvalim
ali nije gotovo. ima Japanca ko u priči u Zagrebu cijelu jesen i zimu tako da tjedno imam sad po dva vođenja i zimi. otvorio obrt i sve super za sada...
u petak ujutro sam doma, popodne imam vođenje po Zagrebu, s jet-lagom
Kako ide sa obrtom? Interesira me kakva su davanja i porezi. Bila bi zahvalna na par informacija.