Zanima me je li moguće dobiti građevisnku dozvolu a da ne plaćam gluposti vodu, struju i ostalo. Jer imam u planu napraviti si kuću s vjetrenjačom i solarnim panelima za struju, i bunarom za vodu. Tako da mi ne trebaju nametnička sranja (ispričavam se na izrazu).
Je li itko upućen u ovo i ima li tko kakvih iskustava s ovakvim tipom gradnje?
da ali ako bih kucu na moru koristio samo u ljeto 3-4 mjeseca, mislim da bi se isplatilo, sta ne postoji nikakav nacin sa ovim eko stvarima i udrugama za obnovljive izvore energije dobiti neku dozvolu bez plaćanja nameta?
jesi li ti provjerio cijene panela i vjetrogeneratora, akumulatora i cijene odrzavanja i redovite zamjene svakih par godina?
Je li znas koliku snagu i u kakvim uvjetima koji od njih daje i koliko ih zapravo trebas?
Nema sanse da ti se isplati, bar ne ukoliko mislis koristiti potrosace kao i u normalnoj kuci.
da ali ako bih kucu na moru koristio samo u ljeto 3-4 mjeseca, mislim da bi se isplatilo, sta ne postoji nikakav nacin sa ovim eko stvarima i udrugama za obnovljive izvore energije dobiti neku dozvolu bez plaćanja nameta?
kojih nameta?
nitko ne može prisiliti da kupiš vodomjer i mjerilo struje
ostalo ćeš platiti i ka za običnu kuću
Ok, ali ne kuzim zasto moram platiti struju i komunalije i vodu da bi dobio građevinsku dozvolu? To mi nema smisla?! Sta ne postoji nikakav drugi nacin da se to izbjegne?
Nemoras dati nikakve tisuce eura, moras samo dobiti suglasnost. Znaci da se na tvojoj lokaciji MOZE prikljuciti.
A te tisuce eura za prikljucak su kap u moru u usporedbi s onime o cemu mastas. Kazem racunaj koliko kostaju i koliko traju solarni paneli - kolika im je iskoristivost. Racunaj da sveukupno na dan imas 3-4 sata maximalne snage. I onda uzmi u obzir da ti i treba struja ono preostalo vrijeme. Pa zbroji koliko kostaju takvi akumulatori i elektronika i kolika je njima vijek trajanja.
Otprilike - treba ti oko 30-40 tisuca eura investicije da izbjegnes prikljucke. I to nije kraj nego sve to treba odrzavati i mijenjati (npr baterije)
I sad se bunis koliko kosta prikljucak?
komunalni doprinos i vodni doprinos plaćaš jer gradiš.
bez obzira na komunalnu opremljenost ulice, trenutnu ili buduću.
bez obzira da li ćeš se spojiti na ikakvu instalaciju.
jedino šta ti je besplatno jesu suglasnosti Vdodovoda i HEP-a
ja nemam vodovod u ulici, i moram koristiti cisternu za vodu (18m3) uz nju sam ubacila spremnik kišnice (8m3) i to dvoje će me koštati cca 9000€
podno grijanje: solarni paneli + kamin na drva = 8000-9000€
Ima nas još koje zanima isto šta i theZiki. Isplati se isplati, sam napravit solarno i vjetrenjaču. Kupiš samo ono šta ti nužno, a ostalo sam spajaš i dođe jeftinije nego platit HEPu priključak+doživotno potrošnju kako on diktira cijenu. I ne koristimo svi vojsku električnih uređaja. Ono šta nas zanima je samo kako graditi na legalan način i zaobiči priključke.
Dajte meni objasnite kako se isplati. Nedavno sam kupovao solarne panele i cijena koju sam nasao (sa pripadajucom elektronikom) je cca 1000EUR za 100W snage.
U praksi panel od 100W na dan daje cca 0.5kWh struje. Za ostatak dana kad nema dovoljno svijetla ili je noc trebaju akumulatori.
Meni u kuci treba nekih 5kWh na dan za normalan zivot. Sto znaci minimalno 10 panela po 1000EURa + elektronika + akumulatori sa elektronikom. Sad uracunati gubitke na punjenju i praznjenju i dolazimo na 15 panela.
Svezajedno - ispod 20k a blize 30k eura uloga nemogu uopce krenuti ispod minimuma potrebne struje.
Nadalje - zivotni vijek panela je 15tak godina (a s vremenom mu opada efikasnost), a zivotni vijek akumulatora 5 godina.
Ja sam racunao i nikako ne mogu na zelenu granu, a vi?
Ono šta nas zanima je samo kako graditi na legalan način i zaobiči priključke.
pa to je vrlo jednostavno: ishoduješ sve po zakonu, sve suglasnosti, platiš komunalni i vodoslivni doprinos i dobiješ dozvolu.
za ucrtavanje kuće ti treba Završno izvješće nadzornog inženjera, koji izjavljuje da su ispunjeni bitni zahtjevi po pitanju stabilnosti,izolacija i sl..
samo je pitanje da li on mora navesti podatke o opskrbi vodom i strujom
Dajte meni objasnite kako se isplati. Nedavno sam kupovao solarne panele i cijena koju sam nasao (sa pripadajucom elektronikom) je cca 1000EUR za 100W snage.
U praksi panel od 100W na dan daje cca 0.5kWh struje. Za ostatak dana kad nema dovoljno svijetla ili je noc trebaju akumulatori.
Meni u kuci treba nekih 5kWh na dan za normalan zivot. Sto znaci minimalno 10 panela po 1000EURa + elektronika + akumulatori sa elektronikom. Sad uracunati gubitke na punjenju i praznjenju i dolazimo na 15 panela.
Svezajedno - ispod 20k a blize 30k eura uloga nemogu uopce krenuti ispod minimuma potrebne struje.
Nadalje - zivotni vijek panela je 15tak godina (a s vremenom mu opada efikasnost), a zivotni vijek akumulatora 5 godina.
Kyocera 10 panela (215W) 6500 usd.
20 godina garancije (znači traju duže od 15 godina)
Dostava ne znam koliko košta kontaktiraj info@vanguardsolartechnologies.com
Carina i porez nisu više od 500-600 jura.
Znači nek je i dostava 1000 usd u konačnici te 10 ploča košta 6100 jura.
Kontaktiraj ih i za ostalu potrebnu opremu - vjerojatno imaju puno jeftinije nego u HR a kvalitetnije.
Kyocera 10 panela (215W) 6500 usd.
20 godina garancije (znači traju duže od 15 godina)
Dostava ne znam koliko košta kontaktiraj info@vanguardsolartechnologies.com
Carina i porez nisu više od 500-600 jura.
Znači nek je i dostava 1000 usd u konačnici te 10 ploča košta 6100 jura.
Kontaktiraj ih i za ostalu potrebnu opremu - vjerojatno imaju puno jeftinije nego u HR a kvalitetnije.
To je cijena samih panela, bez ikakve elektronike, na webu u USA na veliko.
Jako je daleko da ti paneli dodju do nas od gledanja weba u americi. Prvo ni ne mozes raditi uvoz toga kao fizicka osoba - treba ti neka firma. Kontejner je cca 1500EURa do Rijeke + spedicija + carina + porez. I onda imas same panele bez elektronike koja kosta jos koliko i paneli. Kad sve ubrojis dolazis na uobicajenih 1000EUR za 100W
Gdje su jos akumulatori, elektronika za punjenje i pretvaranje te snage AC/DC itd itd itd.
To je cijena samih panela, bez ikakve elektronike, na webu u USA na veliko.
Jako je daleko da ti paneli dodju do nas od gledanja weba u americi. Prvo ni ne mozes raditi uvoz toga kao fizicka osoba - treba ti neka firma. Kontejner je cca 1500EURa do Rijeke + spedicija + carina + porez. I onda imas same panele bez elektronike koja kosta jos koliko i paneli. Kad sve ubrojis dolazis na uobicajenih 1000EUR za 100W
Gdje su jos akumulatori, elektronika za punjenje i pretvaranje te snage AC/DC itd itd itd.
To nije cijena prije uvoza. Dakle :to je cijena (porez i carina se plaćaju po dolasku u RH) za bilo koga tko kupuje panele (firmu ili NN osobu, svejedno). NE treba ti kontejner. Uvoz panela može izvršiti fizička osoba (odakle ti taj podatak da ne može). Špedicija se vrši samo ako imaš u pošiljci VIŠE RAZLIČITIH itema a koji su namjenjeni daljnjoj prodaji.
Dobro, ti želiš dokazati da se tebi ne da raditi ili da se to ne isplati?
A ti si ionako računao da samo paneli (Citiram tebe: Sto znaci minimalno 10 panela po 1000EURa) koštaju 1k eura.
Ma mislim, tko želi - nabaviti će. Tko ne želi - kukati će. A izgovori su kao i župak - svatko ga ima (C. Eastwood)
I evo, provjerio sam ti. Dostava se vrši USPS Air Mailom i iznosi 750 USD. ( NO SALES TAX! All products shipped INSURED to your doorstep with full warranty.)
Evo pa uživaj kukajući i trubeći na forumu da se to ne isplati.
To nije cijena prije uvoza. Dakle :to je cijena (porez i carina se plaćaju po dolasku u RH) za bilo koga tko kupuje panele (firmu ili NN osobu, svejedno). NE treba ti kontejner. Uvoz panela može izvršiti fizička osoba (odakle ti taj podatak da ne može). Špedicija se vrši samo ako imaš u pošiljci VIŠE RAZLIČITIH itema a koji su namjenjeni daljnjoj prodaji.
Dobro, ti želiš dokazati da se tebi ne da raditi ili da se to ne isplati?
A ti si ionako računao da samo paneli (Citiram tebe: Sto znaci minimalno 10 panela po 1000EURa) koštaju 1k eura.
Ma mislim, tko želi - nabaviti će. Tko ne želi - kukati će. A izgovori su kao i župak - svatko ga ima (C. Eastwood)
I evo, provjerio sam ti. Dostava se vrši USPS Air Mailom i iznosi 750 USD. ( NO SALES TAX! All products shipped INSURED to your doorstep with full warranty.)
Evo pa uživaj kukajući i trubeći na forumu da se to ne isplati.
1)Jesi li ikad radio uvoz neceg vece vrijednosti?
Ja sam nedavno radio uvoz od 8000USD i nisam mogao kao fizicka osoba (iako nije za daljnju prodaju i nije bilo razlicitih itema).
2) Jesi li ikad kupovao/koristio solarne panele i pripadajucu elektroniku?
Ja jesam, imam na brodu 2kom BP od 85W i znam kako se ponasaju.
3) Jesi li svjestan sta ti sve treba za odrzavati 220V u kuci bez prikljucka, jesi li to ikada radio?
Ok, ali ne kuzim zasto moram platiti struju i komunalije i vodu da bi dobio građevinsku dozvolu? To mi nema smisla?! Sta ne postoji nikakav drugi nacin da se to izbjegne?
I ne daju mi se tisuće eura na jebenu dozvolu.
Pokušaj se preseliti u normalnu državu. I nije tisuće eura nego se mora dati 100 000kn za dozvolu za kuću normalne veličine. A kasnije posebno plaćaš priključak za struju i ostalo.
Ako će itko od vas napraviti solarne panele ili male vjetroagregate na svom objektu i ukoliko planirate prodavati višak struje HEP-u (a to je prilično isplativo kad se pogleda kroz cijeli eksploatacijski period), onda ste naježili osim ako imate d.o.o. na koji će se registrirati i ta djelatnost.
Za privatne osobe je horror ishoditi potrebnu dokumentaciju i to može trajati dugo dugo dugo, bar mi tako kažu oni u državnoj upravi koji se bave tim stvarima.
1)Jesi li ikad radio uvoz neceg vece vrijednosti?
Ja sam nedavno radio uvoz od 8000USD i nisam mogao kao fizicka osoba (iako nije za daljnju prodaju i nije bilo razlicitih itema).
2) Jesi li ikad kupovao/koristio solarne panele i pripadajucu elektroniku?
Ja jesam, imam na brodu 2kom BP od 85W i znam kako se ponasaju.
3) Jesi li svjestan sta ti sve treba za odrzavati 220V u kuci bez prikljucka, jesi li to ikada radio?
1. Jesam. A frend rad sa uvozom kojekakvih stvari iz US. Razlika za fizičku osobu između uvoza "malih" stvari (jeftinih) i velikih je samo što velike pošiljke šalju na šepdiciju.
2. Nisam, ali sam radio u razradi projekta za jedan kvart pametnih kuća sa strojarskim instalacijama za solarne ćelije. Samoborski vrtovi točnije.
3. Vidi pod 2
4. Mislim da sam netkome sa foruma poslao građevinsku fiziku, troškovnik strojarskih i elektro instalacija za jednu pametnu kuću. Proradio sam jako puno na pametnim samoodrživim obiteljskim kućama. I prije projekta iz točke 2.
Uživaj.
dakle, kolik je cijena energetske (struja) samostalnosti po kući ?
pretpostavimo 120-150m2, 4 člana
Ma ne isplati se. Jučer gledam na Kapital Networku da je Njemačka smanjila poticaje za solarnu energiju iz razloga što je sve isplativija (niža cijena komponenti sustava). Eto.
gle, pitam te ozbiljno, razlog je kuća na otoku
da li je nešto isplativo ili ne ovisi o vremenu potrebnom za armortizaciju investicije
kad nemaš HEP u blizini, ili te ucjenjuju da im napraviš trafostanicu .. tada više ne pričamo o isplativosti , nego o nužnosti
o kojoj cifri govorimo: 10 000€, 15 000€ , 20 000€ ?
Gle, isplati se jer je Njemačka donjela odluku o smanjenju poticaja jer se i bez poticaja isplati. Nadalje, ja sam radio na razradi low consumption pametne kuće. Znači, imaš uvjete koje ti diktira kategorizacija objekta (iskaznica objekta). Znači, odabir građevinskog materijala, debljina i tip fasade, strojarske instalacije koje imaju mogućnost spajanja na normalnu mrežu i solarnu. Dakle, nisam radio na troškovnicima kao takvim već na odabiru gradiva i opreme.Tako da ti tu ne mogu pomoći, ali isplati se jer da se ne isplati moja bivša firma ne bi ulazila u takvu investiciju. Da samo znaš kakve sam muke imao sa proizvođačima stolarije i bravarije....što oni sve nude, pa to ne zadovoljava ni jedan uvjet
gle, postoji razlika između osobne gradnje i gradnje za tržište
ako misliš da ćeš moći bolje proći sa A klasom na tržištu, onda ti se isplati - investiciju vračaš (+ zarada) čim prodaš stan/vilu/kuću , a to je za 2-5 godina
kod osobne gradnje je druga stvar, tada pitanje za koliko godina vračaš investiciju (tada počne teći vrime kada se isplati imati sve to) rastegne 10, 15 , 20 godi....
za primjenu solarnih kolektora kao potpore centralnom grijanju u Dalmaciji se investicija vraća nakon 10-11 god , kontinentu za 15-17 godina
Naravno. Samo, daleko ćeš bolje proći ako kontaktiraš prodavače iste opreme u EU ili u Americi. Iz iskustva ti preporučujem da i unatoč špedicijama, carinjenju i malo većem angažmanu kod uvoza, opermu pokušaš kupiti recimo u Americi ili Kini. Ovi šverceri u HR prodaju zastarjelu opremu po cijenama koje su vrijedile kada je ta oprema bila "in". Vidio si samo koliko je čovjek platio panel od 100 W u HR, a koliko košta panel od 215W u Americi. Još je niža cijena u Kini. Problem kod Kineza je što "zbrljaju" papire pa ovi na carini i u špediciji popizde na takve papire.
A ko ti je kriv kad moras kupiti najskuplje...
Artas (u Dubravi, ZAGREB) ti dila po 19.68kn\watt PDV U CIJENI to sto ti zelis nekom strpat u djep 72kn po w (ili ti 1000eura za 100W kao sto tvrdis) ili 3.6 puta vise to je tvoj problem!
A opet imas i solarne akumulatore koji dozive vise od 5 godna, a ako znas izracunat ukupnu propusnost paketa skuzit ces da je danas lagano litij no1 (najjeftiniji) na tom polju (malo ih to kuzi), pa snadji se malo, konzultiraj one koji znaju a ne odma pljuc...
Pogledaj si cijene ostale opreme takodjer ko zna kaj si ti gledal i posto...
A ako si podalje od elektrine distribucijske mreze i kad ti kazu 100000kn samo za priljucak, da vis kak se najednom isplati...
Imas tamo i forum i ljude koje razumiju tematiku pa se uci!
A ko ti je kriv kad moras kupiti najskuplje...
Artas (u Dubravi, ZAGREB) ti dila po 19.68kn\watt PDV U CIJENI to sto ti zelis nekom strpat u djep 72kn po w (ili ti 1000eura za 100W kao sto tvrdis) ili 3.6 puta vise to je tvoj problem!
A opet imas i solarne akumulatore koji dozive vise od 5 godna, a ako znas izracunat ukupnu propusnost paketa skuzit ces da je danas lagano litij no1 (najjeftiniji) na tom polju (malo ih to kuzi), pa snadji se malo, konzultiraj one koji znaju a ne odma pljuc...
Kupljen je BP jer je u tom trenutku imao najvecu efikasnost za cijenu (80w po panelu) i po reviewovima najdulje traje. Sta ce mi neki jeftilen koji ce za par godina izgubiti 60% efikasnosti, a radit ce samo 2 sata dnevno kad sunce pici direktno u njega. Postoje velike razlike od panela do panela.
Krasno je reci imas i litij baterije - daj mi reci koliko kostaju za jednu ovakvu samoodrzivu kucu?
Zanima me koliko od vas je uopce kupovalo i koristilo panele? - vidim tu jako puno teoretiziranja za pojedinacne komponente sustava - apsolutno nitko nije pokusao izracunati sta sve treba u praksi, koliko kosta i koliko traje, a poprilicno je ocito da nitko nije slozio samoodrzivo napajanje za kucu.
Buraz pa ti si napukao. Evo iskreno. Ti ono odbijaš sve što smo ti pisali....odbijaš da si ispao tele jer su te zahebali za cijenu komponenti...tvrdiš da ne možeš kao fizička osoba uvesti ništa skuplje od koliko ono???? Evo prošli tjedan frend uvezao long block za vipera novi dio iz Amerike kao fizička osoba...daj prijatelju.. evo lud si...što da ti kažem.
Buraz pa ti si napukao. Evo iskreno. Ti ono odbijaš sve što smo ti pisali....odbijaš da si ispao tele jer su te zahebali za cijenu komponenti...tvrdiš da ne možeš kao fizička osoba uvesti ništa skuplje od koliko ono???? Evo prošli tjedan frend uvezao long block za vipera novi dio iz Amerike kao fizička osoba...daj prijatelju.. evo lud si...što da ti kažem.
8000EURa ukupno sam rekao da se nije moglo uvesti, spedicija je trazila papire
ja sam rekao konkretno koje sam panele kupio i zasto, sad ti napisi koje si ti uzeo, koliko prosjecno na dan dobijes kwh i kakve akumulatore koristis
8000EURa ukupno sam rekao da se nije moglo uvesti, spedicija je trazila papire
ja sam rekao konkretno koje sam panele kupio i zasto, sad ti napisi koje si ti uzeo, koliko prosjecno na dan dobijes kwh i kakve akumulatore koristis
Kao prvo, pa što ak je špedicija tražila papire. Ak je špedicija tražila papire i bolje jer špedicija odradi sve sa carinom. To uopće ne znači da ti kao fizička osoba ne smiješ uvesti iznad 8000 kuna, dolara il koječega...vidiš kak lupaš gluposti.
Ti ili ne kužiš što sam napisao prije. Radio sam na pripremi i rzaradi projekta niskoenergetskih kuća. Projekt u sve 3 faze sadrži 400-ak kuća. Svaka kuća je rađena sa strojarskim instalacijama kao pametna kuća sa instalacijama za solarne panele. Kao inženjer, koji je radio na takvim projektima, moram ti reći da ne lažeš. Istina je što govoriš ali ti si kupio preskupe komponente. Ili su te zahebali ili ideš linijom manjeg otpora pa kupuješ kao većina balkanjerosa - daj odmah sada i ako je skupo to mora da je kvalitetno.
Nemoj me vući za jezik. Jednostavno, previše švercera sa instalacijama sam otjerao sa projekta a koji prodaju muda pod bubrege. I to skupa muda. Mislim da sam čak netkome sa foruma i slao troškovnik strojarskih i elektro instalacija za gore navedeni tip kuće.
Mnda, uživaj pametnjakoviću. Ajd valjd ti bolje znaš nego ja. Sa projektom od 400 samoodrživih kuća
Kao inženjer, koji je radio na takvim projektima, moram ti reći da ne lažeš. Istina je što govoriš ali ti si kupio preskupe komponente. Ili su te zahebali ili ideš linijom manjeg otpora pa kupuješ kao većina balkanjerosa - daj odmah sada i ako je skupo to mora da je kvalitetno.
Iskreno to teoritiziranje s projektima nikoga bas ne impresionira. Ako smo vec na ovoj temi - gradjevinci najvise mrze arhitekte i strojare (inace ja sam strojar) jer njihov papir trpi svasta - pa i 400 pametnih papirnatih kuca, ali u izvedbi se desava nesto cisto drugo.
Tako je i bila izvedba solarnih panela na brodu koju sam si slagao - napravljeno je po PSu. Imam primjere ljudi koji su nabavljali jeftine panele i spajali to na razne invertere i stajaznam sta i to im je trajalo jednu sezonu i nakon toga je sve zavrsilo u smecu - zali boze takve ustede.
BP paneli, akumulatori za panele i elektronika rade 5 godina bez da ih je itko pipnuo, za razliku od jeftinih igracki daju struju vec ujutro do navecer jer ih elektronika drzi na radnom naponu i kad nema dosta svijetla.
Ponavljam da je to bilo najjeftinije rjesenje da sve bude kako treba i stojim pri cifri od 1000EUR/100Watta. Siguran sam da se moze pokusati ciganiti i proci jeftinije i takodjer sam siguran da takvo rjesenje nece opravdati ni taj jeftini ulog jer ce zavrsiti u smecu.
Treba li opet istaknuti da je ovdje rijec o samoodrzivoj kuci? Znaci treba bar 5-6kwh dnevno NETTO. Nakon svih gubitaka, akumulatora, pretvaranja, tmurnih dana, ...
BTW - sto se uvoza tice -> da ne lupas tu dalje gluposti, uvoz fizicka osoba moze raditi ovisno o vrsti robe, recimo autodijelovi koje sam ja uvozio ne moze raditi privatna osoba, naravno novih sa porijeklom. Druga je stvar ukoliko uvozis rabljene stvari - ovisno kako je prijavljen na spediciji i opet dobroj volji carine da to stavi kao nesto drugo. No za to postoji posebna tema i pokusaj se tamo ici informirati a ne tu lupetati. Ili lijepo nazovi spediciju i pitaj da zelis uvesti solarnih panela u vrijednosti npr 10kEURa pa vidi sta ce ti reci.
Zadnje uređivanje nitko666 : 10.08.2010. at 11:14.
Novi dijelovi...novi...longblock se nikad nije ugrađivao u vipera A kupljen je novi na www.summitracing.com . I ja sam kupovao tamo i zadnja pošiljka je bila oko 2000 usd. Išlo preko špedicije, platio porez i carinu i troškove špedicije. Da sam kupovao panele ili auto dijelove - isto je. Pričaš gluposti, opetovano. Jedino što ne smiješ uvoziti je: tekućine (zbog avio prijevoza - tekućine se zbog sigurnosti ne smiju prevoziti avio prijevozom). Ja stvarno ne kužim u čemu je tvoj problem.
Dva forumaša ti je ovdje dalo linkove, cijene....i ti i dalje tupiš po svom. Dobro, priznaj - pretplatio si svoju opremu, netko te je zahebao i to je to.
Stvarno mi se neda vise - evo: U pravu ste - kupite ove jeftine panele bez ikakve kontrolne elektronike, uvezite na fizicku osobu i imat cete samoodrzivu kucu za 1500kn.
Znaci ti si citao neke forume kupio jedan komplet i to je to...
E covjece ja sam probao malo vise panela od tebe, kroz ruke proslo, da ne kazem koliko sam opreme konstruirao od nule, invertera, SMPS-ova, lab instrumenata uglavnom elektronike kakve ti nisi u zivotu vidio, ali glavno da se nadjes kenjat da si ti najpametniji...
Uzivaj u svom neznanju!