Osim aparature za grijanje kuće, trebam naravno nešto i za grijanje sanitarne vode kada centralno grijanje neće raditi.
Prema tome, trebati cu nekakav bojler pa molim preporuke u tom smislu. Bojler bi trebao obuhvatiti 2 kupaonice i jednu kuhinju, 4 osobe. Ne znam sto je bolje, struja ili plin mozda ? Uglavnom, molim preporuke, koje proizvođače gledati, koje modele i sl.
Osim aparature za grijanje kuće, trebam naravno nešto i za grijanje sanitarne vode kada centralno grijanje neće raditi.
Prema tome, trebati cu nekakav bojler pa molim preporuke u tom smislu. Bojler bi trebao obuhvatiti 2 kupaonice i jednu kuhinju, 4 osobe. Ne znam sto je bolje, struja ili plin mozda ? Uglavnom, molim preporuke, koje proizvođače gledati, koje modele i sl.
Za to služe kombi bojleri,s centralnim i pripremom sanitarne vode.Je li kuća u izgradnji,povućena recilkulacija? Treba malo više podataka.
Da, kuca u izgradnji, provucena recirkulacija tj. kompletan vodovod/odvodnja. Centralno ce biti podno, grijano na drva i to ce grijati i sanitarnu vodu, ali u razdobljima kada centralno nece raditi, treba nekakav bojler za grijanje vode.
Prije pokretanja teme pristoji se ne biti lijen i pogledati što forum već nudi, jer tema koje obrađuju grijanje u kućama ovdje već ima. Potom, nakon iščitavanja postojećih tekstova na sličnim temama ovdje dati bitne podatke potrebne za razumijevanje toplinskih gubitaka na objektu/kući/stanu za kojega tražite pomoć, kao;
- na kojoj lokaciji se nalazi, je li samostojeća građevina ili u nizu,
- koje je katnosti, koje su visine katova, koje su visine vanjskih zidova,
- koje su tlocrtne površine (m2) pojedinih prostorija,
- kolika je ukupna površina kojega kata, podruma, potkrovlja, krova,
- iz kojih sve materijala i debljina su joj građeni vanjski zidovi, podovi, krov,
- koliko koji vanjski zid i krov ima prozora/vrata i kojih su oni dimenzija,
- ... itd. (vidjeti na navedenim temama) ... o etažiranju i načinima grijanja, kao
- pozicije kupaonice i kuhinje u odnosu na mjesto bojlera, ... itd.
Ukoliko ste sve već odredili, onda detaljno opisati kakve ste sustave postavili.
Za uputiti se u teme i njihov sadržaj postoje instrukcije u temi "Pravila foruma".
Nisam znao da za savjet o nekakvom bojleru za grijanje sanitarne vode (ne grijanja) moram napisati kompletne podatke o gradnji kuće. Očito je to danas cijela nauka, kao i otvaranje teme na forumu. Ispricavam se.
Očito se nismo dobro razumjeli.
Iz vašega uvodnog posta sam zaključio da trebate bojler koji će pokrivati i grijanje kuće i zagrijavanje vode. Nitko vas ne tjera, a niti to sebi može uzeti za pravo. Ja se vama ispričavam.
Ne znam kako stojiš financijski, ali ako imaš mogućnosti uzmi kombi bojler, plinski s aqua blokom i spojiš ga paralelno s peći na drva.Naravno odvojeno ventilima tako da svaki radi prema potrebi, a uslučaju kvara peći na drva ovaj može služiti i za grijanje.Ta investicija nije mala i treba i treba dobro izračunati s obzirom na potrebe isplativost investicije.Ima još mogućnosti , ali kako je već napisano teško je ovako preko foruma nešto pametno napisati.
Joj ,ali gluposti pričate . Jednostavno ako imaš mogućnosti ugradi miš ventil na peć za centralno, pa ćeš ga u ljeti zaokrenuti da samo grije vodu za sanitarije. Kuriš recimo nekoliko sati i imaš dovoljno tople vode za dva dana. Ako pak neželiš ići na tu soluciju jednostavno kupi obični električni bojler, montiraj na zid i spoji-
problem riješen
Joj ,ali gluposti pričate . Jednostavno ako imaš mogućnosti ugradi miš ventil na peć za centralno, pa ćeš ga u ljeti zaokrenuti da samo grije vodu za sanitarije. Kuriš recimo nekoliko sati i imaš dovoljno tople vode za dva dana. Ako pak neželiš ići na tu soluciju jednostavno kupi obični električni bojler, montiraj na zid i spoji-
problem riješen
najednostavnije rješenje i sasvim sigurno najbolje!
topla voda već davno izmišljena, sad ju samo treba koristit