mala obavijest:
ako se tko pita, cjepivo ove godine kosta 305kn i nije nikad kasno (iako je idealno to obaviti tijekom zime).
druga doza ide mjesec dana nakon prve, zatim za 9-12 mjeseci treća, a potom svakih 3-5 godina docjepljivanje. dugoročno, dobar ulog.
mala obavijest:
ako se tko pita, cjepivo ove godine kosta 305kn i nije nikad kasno (iako je idealno to obaviti tijekom zime).
Pa jos lane je kostalo dvjestotinjak kuna... Koja bagra... Bez obzira, ko kupi puno krpelja treba se cijepiti...
I praktican savjet: Odjecu za sumu lijepo objesiti na strik i pazljivo pospricati BIOKILL-om. Aktivni sastojak je permetrin (insekticid, akaricid i repelent) koji izdrzi i par laganih pranja... (BIO )
Postoji li neki učinkoviti repelent? Pronašla sam samo one protiv komaraca i insekata, ne znam djeluje li na krpelje. Ne znam kakav bi trebao biti kemijski sastav tog repelenta, što tražim na deklaraciji?
Zbog lajmske i KME sam se toliko počela bojati krpelja da kad sam neki dan naletila na najvećeg poskoka na svijetu, prvo što sam pomislila je bilo - sad sigurno već ima i krpelja..
imas na netu dosta toga o repeletnima. generalno, postoji DEET koji je u vecini repelenata, ali imas i od Hansaplast-a repelent (relativno novo) ciji je aktivni sastojak etil-nešto (ne znam sad napamet, dug je naziv) - navodno bolji.
S druge strane, imas repelente koje se temelje na etericnim uljima; geranij, limunska trava i metvica neke su od potentnijih valjda.
imao sam kartu rasprostranjenosti KME, ako nadjem stavim. KME imaš samo u kontinentalnom dijelu inače.
čuj, protiv lajmske imas antibiotike, za KME imas cjepivo. cjepivo, naravno, moras platit iz svog dzepa pa vidi dal ti se isplati (koliko si često u prirodi, provlačiš se kroz šikare ili se isključivo držiš puteva i sl.). Dugoročno gledano, cjepivo se isplati.
mala obavijest:
druga doza ide mjesec dana nakon prve, zatim za 9-12 mjeseci treća, a potom svakih 3-5 godina docjepljivanje. dugoročno, dobar ulog.
Danas sam se u šumi u jednom trenutku provukla kroz neko grmlje i odjednom vidjela desetak krpelja kako mi gmižu uz ruku. Kad nemaju krvi u sebi toliko su sitni i jedva vidljivi da su moji prijatelji mislili da sam pošandrcala kad sam ih počela tresti sa sebe. Zaista, ne smetaju mi nikakve beštije pod kapom nebeskom, ne bih niti imala ništa protiv mutiranih dvoglavih pantigana ali krpelje bih najradije istrijebila napalmom.
Kad sam se pregledala kasnije našla sam samo jednog na onoj udubini na vratu, kako se to već zove...
Nisam u području KME ali mi je kolega prije par godina odbolovao krpeljni meningitis a zaradio ga je izvan područja zaraze. Inače, 18Delta, ova karta koju si stavio gore vrijedi i ove godine ili ima kakvih promjena iz godine u godinu?
Danas sam se u šumi u jednom trenutku provukla kroz neko grmlje i odjednom vidjela desetak krpelja kako mi gmižu uz ruku.
meni se dogodilo slično, samo ovi su bili sitni poput makovog zrna i nekakve bijele boje, očito friška generacija. sjećam se, bila je to biljka Luzula pilosa, s koje sam dodirom stresao krpelje po dlanu. onda više ne znaš jesi ih skinuo do zadnjeg ili ne <paranoia mode engaged>
ma grozno...
Quote:
Kad sam se pregledala kasnije našla sam samo jednog na onoj udubini na vratu, kako se to već zove...
fossa supraclavicularis
Quote:
Nisam u području KME ali mi je kolega prije par godina odbolovao krpeljni meningitis a zaradio ga je izvan područja zaraze. Inače, 18Delta, ova karta koju si stavio gore vrijedi i ove godine ili ima kakvih promjena iz godine u godinu?
kartu sam skenirao iz neke brošure, pitanje koliko je valjana danas. novijim podacima ne raspolažem, iako bi bilo interesantno znati ima li promjena u distibuciji KME i tko se time bavi uopće? kako god, tvoj kolega bi trebao prijaviti lokaciju zaraze, osim ako liječnici nisu poduzeli nešto po tom pitanju.
ove godine sam napokon dobio 3.shot protiv KME i sad sam miran narednih 3-4god. previše krpelja viđam ove godine. imao sam ih nekoliko dosad, srećom samo na odjeći.
Puno godina idem kroz šumu, opcenito i prirodu, imam dva psa, bas nikada nisam uzimao nikakve inekcije i sl. isto tako vrijedi za pse, ma da na psu se primjeti odmah i ide veterinaru jer inace nema spasa,ali evo ove godine ima ih dosta i vise njih punih krvi sam izvadio sa pasa ali nijednome nista, a osobno nikada ih nisam nasao na tijelu,na odjeci da. P.s. prosle godine 15,16 komada na jednom psu i njemu nista ,hehehe mozda sreca a mozda imunitet.
Moja se mama redovito cijepi i kad šećemo Sljemenskim područjem redovito pohvata 3-4 krpelja, dok ja nijednog. Toliko o " sigurnosti" cijepljenja. Samo ima sreću što nije naletila na zaraženog.
Inače, njen je frend pred desetak godina zaradio opakog krpelja na Jarunu, jedva je preživio, kao i teta koja ga je zaradila u tramvaju stojeći kraj nekih planinara, dok je kćerkina frendica pred tri godine nahvatala 4-5 krpelja idući na plažu na otoku Viru.
Tih napasnika ima po svuda, ne pomažu ni oni repilanti kojima se ti zagušiš, a njih ne tangiraju. Jedino preostaje pregledati se dobro nakon izlaska u prirodu, te molit boga da te ne zakači malac zaražen onim opakim boleštinama.
Meni je najveća frka zbog peseka jer lunja po svukud pa bi mogao krpeljke istovariti negdje u stanu, a tu fakat ne očekuješ neku krpeljnu opasnost..
__________________ Be yourself, no matter what they say.
Moja se mama redovito cijepi i kad šećemo Sljemenskim područjem redovito pohvata 3-4 krpelja, dok ja nijednog. Toliko o " sigurnosti" cijepljenja. Samo ima sreću što nije naletila na zaraženog.
Cijepljen ne služi da se krpelj ne prikrpelji na tebe, već da spriječiš moguću zarazu od njega
Da se pohvalim. Vec evo 24 dana bolujem od meningitisa uzrokovanog krpeljom. Pocelo je karakteristicnom glavoboljom. Pogotovo kad bi naglo pogledao lijevo ili desno. Tri dana temperatura 38,5 groznica. Onda se sve na par dana smirilo ko da nije nis bilo. Nakon tih par dana temperatura 40 grozna bol u glavi i slabost da sam jedva do wc-a mogo. Naravno da su me po bolnicama izvozali odi sim odi tam dok u zaraznoj nije jedna starija doktorica skuzila kaj se desava.
Zavrsio na punktiranju dva put jer prvi put nisu uspjeli ocitat o kojem je virusu rijec.
U bolnici sam proveo dva tjedna. Lijecenje virusnog se svodi na spustanje temperature i nadoknadjivanje tekucine infuzijom.
Doma sam evo deset dana. Glava jos malo boli. Ako stojim duze od 30min osjecam pritisak u usima. Slabost me neka drzi da mi ruke drhcu dok jedem recimo. Malo sam setao po vrtu. Kad se sagnem pocne mi se vrtit.
Uglavnom neugodna bolest s obzirom kako me onesposobila i s da sam prije nje od jutra do mraka radio, kopo i stiho vrt.
Sad mogu samo lezat i cekat poboljsanje.
@ivan sp! Mozes li mi reci Nakon koliko su ti se pojavili simptomi bolesti?
Ja sam imala dva krpelja koja nisam odmah primjetila, a pokupila sam ih u djelu gdje se nalaze i zarazeni krpelji tj. Prenosnici KME!